12.000 iş arkadaşının işten çıkarılmasının ardından Google personelinin korkuları artıyor

PiKe

New member
12.000 iş arkadaşının işten çıkarılmasının ardından Google personelinin korkuları artıyor

Rakip teknoloji şirketlerinden iş arkadaşlarının toplu halde işlerini kaybetmelerini izleyen Google çalışanları, işten çıkarmaların ne zaman olacağı konusunda endişelendi. Cuma sabahı bazıları işletme hesaplarına giremedi.
sahibi olduğu şirket, Alfabe A.Ş.., sonunda 12.000 çalışanını veya işgücünün %6’sını işten çıkarmaya karar vermişti. Çalışanlar, büyük ölçüde oluşturulmasına yardım ettikleri aynı teknoloji ürünleri aracılığıyla iletilen ve bireylere neden dahil edilip edilmediklerine dair doğrudan yanıtlar verilmeyen, çoğunlukla kişisel olmayan ama düzenli bir geçiş tanımladılar.
Bazıları, kişisel e-posta adreslerine gönderilen mesajlarla işlerini kaybettiklerini öğrendi. Hangi rollerin elendiğini görmenin merkezi bir yolu olmadığından, geri kalan çalışanlar mesajlaşma uygulamasında meslektaşlarına yazmaya başladı. Google Sohbet işe yarayıp yaramadığını görmek için. Basınla konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen bir Google çalışanı, değilse, o kişinin işini kaybettiğini söyledi.
Çalışanlar, mesajlaşma uygulamalarında ve dahili sohbet odalarında teoriler sunmaya ve gelecekle ilgili endişelerini paylaşmaya başladı. İşten çıkarmalar performans odaklı olmaktan çok yapısal görünüyordu. Bloomberg’e konuşan ve şirket içi endişeler nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen çok sayıda çalışana göre, performans incelemeleri bu ayın sonunda tamamlanmak üzereyken, bazı çalışanlar pozisyonlarının hâlâ kesilme riski altında olduğundan endişe ediyorlardı.
İşini kaybeden çalışanlar, iletişimde kalmak için Discord ve Slack gibi mesajlaşma platformlarında toplandı.
Aylarca arama devi, Amazon.com Inc., Microsoft Corp. gibi teknoloji devleri saflarını daraltmaktan kaçınmıştı. ve meta Platformlar A.Ş. binlerce işçiyi işten çıkardı. Kesintiler geldiğinde, işin çoğunu vurmuş gibiydiler.
Bir yazılım mühendisi olan Jeremy Joslin, Twitter’da “#Google’da 20 yıl geçirdikten sonra beklenmedik bir şekilde son günümle ilgili bir e-posta aldığıma inanmak zor.” “Yüzüne ne tokat. Keşke herkesle yüz yüze vedalaşabilseydim.”
Şirketin saygın yapay zeka ekipleri büyük ölçüde yara almadan kurtulmuş gibi görünüyordu. İşten çıkarmaları duyuran personele bir mesajda Alphabet’in CEO’su şunları söyledi: sundar pichai kesintileri, şirketin yapay zekaya odaklanmasını keskinleştirmenin bir yolu olarak çerçeveledi.
Ancak yeni fikirler için şirket içi bir inkübatör olan Alan 120 yok edildi. İki uzmana göre, birimin yönetici ortağı ve Google’a dahil edilecek üç projenin çalışanları bağışlandı, ancak diğer tüm çalışanlar işten çıkarıldı.
Bir görsel tasarımcı olan Google çalışanı Dallas Barnes, Twitter’da ekibinin kesintilerden sağ kurtulan tek üyesinin kendisi olduğunu yazdı.
“Şu anda hissettiğim üzüntü, hayal kırıklığı ve kafa karışıklığının miktarını kelimelere dökmek zor” diye yazdı.
Toplu pazarlık hakları olmayan sözde bir azınlık sendikası olan Alfabe İşçi Sendikası, işten çıkarmaların işçi örgütlenmesinin önemini vurguladığını söyledi.
Alfabe İşçileri Sendikası’nın yönetim kurulu başkanı Parul Koul yaptığı açıklamada, “Yalnızca son çeyrekte 17 milyar dolar kâr eden bir şirketin bu bariz ve kabul edilemez davranışı” dedi. “Milyarlarca kâr ve dokunulmamış yönetici tazminatıyla, işlerimiz doğrama bloğunda olmamalı.”
Google’ın ortaklık stratejisi ekibinde yaklaşık bir yıl görev yapan Keith Chaney, özellikle diğer teknoloji şirketlerinin son haftalarda iş gücünde kesintiler ilan etmeye başlamasıyla birlikte, Google çalışanları arasında işten çıkarma olasılığı konusunda uğursuz bir his olduğunu söyledi. Cuma günü işini kaybetti.
“Süper şok olmadım” dedi. “Bunun olabileceğine dair başgösteren bir düşünce vardı. Sadece ne ölçüde ve ne zaman olduğunu bilmiyordum.”
Chaney, girişimciliği benimseme fırsatı için can attığını söyledi. Geçen yıl, kullanıcıların kişisel veya profesyonel gelişimlerine adanmış bir “kişisel danışma kurulu” oluşturmalarına olanak tanıyan bir platform olan Peadbo adlı bir girişimi başlattı.
Chaney, “Google için çalıştığım için minnettarım ve özellikle orada çalışırken girişimi sürdürmeme izin verdikleri için minnettarım,” dedi. “Bir yanım, kendimi tamamen girişime vermekten heyecan duyuyor. Kıdem tazminatı ile bunu bir süre deneyebileceğimi düşünüyorum.”