86 yaşındaki izci ve doktor, bunun sadece bilgi ve beceri değil, bir yaşam tarzı olduğunu söylüyor

EnguLizyoN

New member
“Herkeste insanlık onuru olduğunu varsaydık. Herkes için yaptığımı onlar için de yaptım” diyor yakın zamanda sosyal katkılarından dolayı Olomouc Şehir Ödülü’nü alan seksen altı yaşındaki doktor.

Ödül töreninde cebinizde kafeste bir kirpi vardı. Sık sık giyer misin? Bu benim tılsımım. On beş yaşlarında bir çocukken çok zahmetli bir şekilde yapardım. Mezuniyetten tüm sınavlara kadar yanımdaydı. Ve ödül töreni önemli bir olay olduğu için artık prova olmasa da onu da oraya götürdüm.

Nasıl yaptın?
Çakı ve zımpara kağıdı kullanarak yaptım. Ahşaptan yapılmış ama metalik görünmesi için gümüşle boyadım. Fast Arrows, Foglarovka’dan çok etkilendim ve gerçekten kafeste bir kirpi olmasını istedim.

[1945’teScouting’ekatıldığınızdabununhakkındabirşeybiliyormuydunuz?
Çocukken pek bir şey bilmezdim. Ailem beni oraya gönderdi, pek düşünmedim. O zamanlar Turnhalle’de bir kulüp evimiz vardı, daha sonra kış stadyumunun yanında bir beden eğitimi enstitüsü vardı. Sonra bizi kovdular ve kulüp binaları gittikçe kötüleşti, ta ki Scout nihayet yasaklanana kadar.

Neydi o bölüm?
Beşinci bölüme Ostří hoši adı verildi. Bugün hala var. O zamanlar, Skout’u savaştan önce deneyimlemiş olan adamlar tarafından yönetiliyordu, ara nispeten kısaydı, bu yüzden o kadar da yaşlanmadılar. Bir sonraki kesinti zaten yirmi yıldır, zaten bir nesildi. Ama ondan önce karşılaştıracak hiçbir şeyim yoktu, sadece Scout ve Sokol’daki çocuklar arasındaki kıskançlığı hissettim. Savaş sonrası dönemde hiçbir şey yoktu, kostüm yoktu. Liderler ayrıca anneleri kampa gitmemize izin vermeleri için ikna etmek zorunda kaldılar.

Nereye gittin?
O zamanlar kampçılık şimdikinden biraz farklıydı, mesela malzeme vagonlarla taşınıyordu. Çıplak bir çayırda sürdüler, ünlü Çek alt takımları krajinek’ten yapıldı, bu dünyanın başka hiçbir yerinde böyle değil. Pürüzlü kenarlarda hala kabuğu olan kalaslara krajinka adı verildi. Yakacak odundu, neredeyse bedavaydı. Bölüm başka bir yerde kamp kurduğunda ve kampın eğitici bir etkisi olduğunda, program civardaki kalelere, şatolara ve diğer simge yapılara ziyaretleri içeriyordu. O zamanlar çocuklar için büyük bir kazançtı, bugün kampa mı yoksa denize mi gideceklerine karar veriyorlar.

Geriye dönüp baktığınızda, ömür boyu sürecek bir izcilik sevgisi içinizde kök salmış mıydı?
Kesinlikle. Satır aralarında, bir kişinin bazı yaşam değerlerine karar verdiği vardı. İzciliğin sadece bilgi ve beceri değil, bir yaşam tarzı olduğunu bir şekilde hissettik. Bunu geleceğin liderlerine de öğretiyorum. Onlara Mors alfabesinden bıçak ve balta becerilerine kadar her türlü şeyi öğrenmeleri gerektiğini söylüyorum, ama her zaman bir yankesicinin bile iyi ellere sahip olduğunu ve bir katilin veya bir hırsızın cesur olması gerektiğini ekliyorum. Yani daha çok karakter özellikleriyle ilgili. Ve toplantılarda çok konuşulmasa da bunu hissettik.

Lider yetiştirme yöntemlerinden biri de Jesenická Orman Okulu’dur. Hala katılıyor musunuz?
Orada çok şımarık bir öğretmenim. Bu yıl beni birkaç günlüğüne oraya götürmek istiyorlar. Bir dizi sağlık kursuna liderlik ettim, liderlik sınavlarına girdim ve hatta sağlık bilimleri dersi verecek doktorların yetiştirilmesinden sorumluydum. Şimdi daha çok ahlak ve liderlik hakkında konuşuyorum.

1970 yılında Valšov’daki Orman Okulu’na tek kişi olarak katıldınız. O zamanlar nasıldı?
Giriş yaptım ama iptal oldu. Ama hocalar gideceklerini söylediler ve beni de yanlarına aldılar. Resmi bir orman okulu değildi ama orada izciliğin gelecekte ne olması gerektiğini düşündük. Bu yüzden kararnameyi gizli tutuyorum, sadece 1991’den resmi.

Efendim lakabınız nereden geldi?
Jesenice Ormancılık Okulu’nda. Yasaklar sırasında bile arkadaş ve aile olarak görüştük. İzciliğin yetişkinliğe neler katabileceğini düşündük. Takım için bir şeyler bulma konusunda endişelenmemize gerek yoktu çünkü elimizde yoktu, bu yüzden oldukça felsefi bir şekilde durumu tersine çevirdik. Orada birkaç takma ad ortaya çıktı ve 1991’de vaftiz edildim Efendim.

Scouting’in ikinci canlanışını da 1968’de yaşadınız…
O zaman büyük bir patlama oldu. Bir yanda eski izcilerden çocuklar vardı ve bir de çok olumlu bir hava vardı. İnsanlar izciliği bilmeden, bunu daha önce yasaklanmış bir şey olarak algıladılar, bu yüzden rejime karşı bir başkaldırı olarak da kullanıldı, bizi korkunç bir şekilde alkışladılar. Bir Çek İzcisi olmasına rağmen, küresel kardeşlik söz konusu değildi, Dubček hâlâ bir komünistti ve Batı bir düşmandı. Yine de izciliğin çok olduğu bir dönemdi. Ancak mesele çocukların boş zamanlarını değerlendirmek değil, yaşam değerleri için karakter eğitimiydi.

1970 yılında, başka bir yasağın ardından, birçok birim Pionýr ve diğer izin verilen kuruluşların bünyesine girdi. Bunun hakkında ne düşündün?
Bir izci, her zaman izci derler. Kesinlikle bir zamanlar öncü değildi, her zaman öncüydü, geleceğin komünistleri için bir hazırlıktı. İzcilikle ilgili en önemli şey yaşam tarzıdır. 1940’ta izciliği bir gecede kaldırdılar, 1950’de gruplar ortadan kayboldu veya birleşti, 1970’te yasak artık o kadar katı değildi, gruplar Pionýr, Svazarm veya TOM, genç turist gruplarına katılma fırsatı buldular. Belki el sıkışarak, gizlice orayı keşfe çıktılar. Ancak, karakter eğitimi olmayan sadece teknik bir bölümdü. Ama bence futbol antrenörleri de iyi eğitim verebilir, aralarında kıskançlık yoksa yalan söylemezler ve başkaları için bir şeyler yapmaya istekli olurlar.

Libor Kvapil

• Sir lakabıyla tanınan doktor ve izci, 1936’da Olomouc’ta doğdu, 1961’de mezun oldu.
  • 1989’dan beri tüm bölgenin Scout tıp eğitimi için Olomouc tıp kursunun ana karakteri olmuştur, ayrıca liderlik sınavlarına da katılmıştır. 1991’den beri Jesenice Orman Okulu’nun daimi eğitmenlerinden biridir.
  • İzcilikte ömür boyu hizmet ettiği için, bir Kahramanın yalnızca yaşayan on iki üye tarafından giyilebilecek en yüksek onuru olan Gümüş Kurt Nişanı ile ödüllendirildi.
  • Kadife Devrim’den sonra Olomouc Polikliniği’nde pratisyen hekim olarak çalıştı, yirmi yılı aşkın bir süre Palackı Üniversitesi’nde pratik tıp öğretti ve aynı zamanda pratik tıp alanında sertifikalandırma için lisansüstü eğitimin süpervizörüydü. 2006 yılında UPOL’un gelişimine katkılarından dolayı altın madalya, on yıl sonra da Tıp Fakültesi için uzun süreli ve özverili çalışmalarından dolayı madalya aldı.
  • Zaten emekli, 2007’de evsizler için bir ofisin doğuşundaydı.

Sen ve arkadaşların yasağa rağmen izcilik geliştirdiniz ve sonunda StB sizinle ilgilenmeye başladı. Bu ne hakkindaydi?
Kulübemizde ve her yerde sosyalleştik ve Pionır veya TOM’daki bazı birimlerle iletişim kurduk. Birbirimizi ziyaret ettik ve görünüşe göre dikkatlerden kaçmadı. Dört arkadaşım sorgulanmak ve tanık ifadeleri için götürüldü. StB ayrıca kulübelerimizdeki gizli izci vaatlerini de biliyordu. Sonra öğrendim ki eğer sorguya çekilirsem o zaman sanık olarak. Neyse ki, arkadaşlar burrito kızartmaktan ve şarkı söylemekten bahsetti. Gerçek şu ki, o zaman bile telefonun çaldığını duydum ve mektuplarımı okuyan ilk kişi ben değildim.

Yararlı olma ve başkalarına yardım etme taahhüdünüz tıp okumakla ilgili miydi?
Bence evet. Ben buna yöneldim, liderim de tıbba gitti ve belki de seçimimi etkiledi. İnsanları iyileştirmek ve onlarla iletişim halinde olmak istedim. Eski bir esnafın oğlu olarak her yere kapısı kapalı olan bir kulp sahibiydim.

Farklı ameliyatlardan ve bölümlerden geçtiniz, ambulans hizmetlerinde ilk yer alan uygulayıcılar arasında da yer aldınız. Bu işle ilgili seni cezbeden neydi?
Bu bir iş değil, mesai sonrası bir hizmetti. Tüm bölge pratisyen hekimleri, acil servise sadece işten sonra hizmet ettiler. Akşam acile gittik, sabah doktor muayenehanelerine döndük. Ülkemizde “hızlı” (tıbbi acil servis – editörün notu) tanıtıldığında, bu hizmet için yeniden eğitim alan ilk baypasçılar arasındaydım, bugün tamamen profesyonelleşti. Arabalar ayrıca zamanın on iki üçünden çok daha donanımlıdır. Kimsenin ameliyathaneye gelip bana onu hayata döndürmemi söylemeyeceğini anladım, ancak akut ciddi durumlarda deneyim sahibi olmak bir doktor için her zaman iyidir.

Bir öncü olarak evsizler için doktor muayenehanesinde de yer aldınız. Olomouc hayır kurumunun teklifine neden başınızı salladınız?
Artık poliklinikte tam zamanlı çalışmadım ve emekli oldum. Charita bir ameliyat açmak istedi ve biri onlara benim hakkımda bir tüyo verdi, bu yüzden benden ameliyata başlamamı istediler çünkü deneyimim vardı, Olomouc’u tanıyordum ve hastaları gönderdiğim hastaneyle de ilişkilerim vardı. Bunu benden önce kimse yapmamıştı, bu yüzden teklif bana çekici geldi.

Hastalar nasıldı?
Sıradan bekleme odasında başkalarının beklemek zorunda olduğu insanlar. İlk üç ay muayenehanenin tanıtımı ve başlaması için beni istediler ve sonunda on iki yıl oldu. Uygulamanın biraz saygı kazanmasından sorumlu olabilirim, ancak orijinal fikir benim değildi. Bu tür ilk ameliyat Prag’daydı, ancak acil bir durum şeklindeydi. Tansiyondan düzenli bakıma kadar tam hizmet veren normal bir pratisyen hekim muayenehanesi kurduk. İnsanlar kayıt olabilir. Ancak sigorta şirketleriyle anlaşmak kolay olmadı.

Evsizler ne ile gitti?
Diğer şeylerin yanı sıra çok ciddi cilt kusurları vardı. İş çok zaman alıyordu, birinin bitleri temizlemesi gerekiyordu, ilk defa elbise biti gördüm. Birçok insan, geldiklerinden farklı bir şey giymiş olarak ayrıldı. Normal bir muayenehanede bu sorunlar olmaz. Hayır kurumunun sosyal görevlileriyle çalışmak harikaydı. Ayrıca birçok emeklilik prosedürü, kısmi veya tam engelli maaşı ayarladık.

Gergin durumlar oldu mu?
Herkesin içinde bir miktar insanlık onuru olduğunu varsaydık. Hastalar bazen kaba davranabilir ve bağırabilirdi, ancak hemşire ve ben onlara iyi davrandığımızda agresif anlar oldukça nadirdi. Bağımlılık yapan maddeler vermek istemediğimde bazen çatışıyorduk. Aksi takdirde, herkes için yaptığımı onlar için yaptım.