Baharın soğuk olması nedeniyle bu yıl bal az olacak ve arı kolonileri de hastalıklardan mustarip oldu.

EnguLizyoN

New member
Yani bu yıl bir arıcıdan bal almak sorun olabilir. Şimdiye kadar geçen yıllara göre çok az arandı.


Jeseník’teki Çek Arı Yetiştiricileri Derneği başkanı Martin Pánek, “Geçen yıla kıyasla, yarıladık, arı kolonisinden ortalama on ila on bir kilo aldık” dedi.


Ona göre hava suçlu. “Bahar soğuk ve ıslaktı” diye ekledi.


Sözleri, Çek Arıcılar Derneği’nin Olomouc’taki bölge teşkilatı başkanı ve aynı zamanda Çek Arıcılar Birliği’nin Šternberk’teki temel teşkilatı başkanı Leo Czabe tarafından da onaylandı.


“Bu yıl hava koşulları gerçekten çok kötüydü. Bazı arıcıların sonbaharda iyi beslenmiş arıları yoksa veya arıların yeterli erzağı yoksa ölümler de olabilir. Sıcaklık uzun süre gelmedi” dedi Czabe.


Moravya ve Silezya Arıcılık Derneği başkanı Václav Sciskala’ya göre, bölgedeki bazı yörelerin her yıl karşılaştığı kuraklık da kötüydü.


kolza balı



Şimdiye kadar arıcılar balı esas olarak kanolanın çiçek açtığı yerde ürettiler. Ancak arılar sadece kolza tohumu nektarından değil, akasya ve ıhlamurdan da bal yaparlar.


Leo Czabe de balı aradı, ancak geçen yıla kıyasla üçte bir daha az aldı. “Daha sıcak olduğu yerlerde, örneğin Hlušovice çevresinde veya Šternberk’in güney tarafında bir şeyler büyüdü, ancak Šternberk’ten yukarıya doğru veya daha soğuk olduğu ormanda fazla bal yok” diye belirtti.


“Örneğin, bu yıl bir kez ormandan bal çevireceğim. Sezon iyi olunca üç kez ararım” dedi arıcı.


Jesenice’deki meslektaşları da Temmuz ayının ikinci yarısında arılardan biraz daha bal almaya çalışacaklar. Pánek, “Ancak arılarda hiçbir şey yoksa dönmez” dedi.


Sıcaklık ve nem önemlidir



Bal miktarı sıcaklık ve nemden etkilenir. Nektar üretimi ve ardından arılar tarafından toplanması için nemli hava ile 25 santigrat derecenin üzerindeki gündüz sıcaklıkları ve on iki santigrat derecenin üzerindeki gece sıcaklıkları idealdir. Ancak arıcılara göre bu yıl çok az gün vardı.


Tek sorun hava değildi. Birçok arı kolonisi de bu kış öldü. Sciskala’ya göre, ölümler arıcıların alışık olduğundan daha fazlaydı.


“Kış biz insanlar için güzeldi ama arılar için daha zordu. Buna sıcaklık ve hastalıklarla yer değiştiren donlar da eklendi” dedi.


“Örneğin onlara hastalıklara karşı kötü davrandılar. Aynı zamanda bazıları tedavi edilebilir” dedi.


Çek Arı Yetiştiricileri Derneği’ne göre, tüm ülkedeki arıların kabaca yüzde 38’i, yani yaklaşık 250.000 arı kolonisi kışı atlatamadı. Ölümler farklı yerlerde değişiyordu.


Kilo başına 200 kron



Muhtemelen bu yıl bazı yörelerde yerli bal satın almak daha zor olacak. Bazı arıcılar rekolte az olduğu için kilo balın fiyatını artırırken, bazıları da fiyatı geçen yılki seviyesinde tutacak.


Hatta bazı arıcıların fiyatları yıllar önceki gibi. Czabe, “Örneğin internette ve benzerlerinde fiyatlara baktığımda, bazı arıcıların bir kilo balı beş yıl öncekiyle aynı fiyata sattığını, fiyatlarının çok düşük olduğunu görüyorum” dedi.


Balın kilo başına ortalama fiyatının 200 kron civarında olacağını varsayar. Kendisi bu yıl fiyatları artırmayacak.


Veba nedeniyle ekipmanlar da yanıyor



Bölgenin bazı bölgelerindeki arıcılar da arı kuluçkası vebası ile uğraşmak zorunda kalıyor.


Csabe, “Şternber organizasyonumuzda oldu, Olomouc’ta da oldu” dedi.


Bölgesel veterinerlik idaresi, tüm arıcılar için acil durum önlemleri yayınladı. Bir arı kolonisinde veba tespit edilirse sadece arıların değil, tüm ekipman ve tesislerin yakılması gerekir.


Arıcılara göre arıcı, işinin belirlendiği parayı tazminat olarak alsa bile, arıcılığa yeniden başlamak için genellikle yeterli olmuyor.


Enfeksiyon, enfekte gıdalar, uçan arılar ve sürüler, enfekte petekler, kovanlar ve arıcılık aksesuarları yoluyla yayılır. Ayrıca varroaya neden olan akarlar tarafından da yayılabilir. Arı meyvesi vebası, meyve peteklerindeki larvaların ayrışması ve meyvenin ağzının açılması ile kendini gösterir.


Geçen yıl, veteriner müfettişleri Olomouc Bölgesi’nde dokuz arı vebası salgını kaydetti. Geçen yıl bu tehlikeli hastalıktan etkilenen arı habitatı sayısı 2021’deki ile aynıydı ve önceki yıllara göre önemli ölçüde düştü.


Bölgesel Veterinerlik İdaresi’ne göre 2017 ile 2020 arasında bölgede yılda 30 ila 40 arı vebası salgını kaydedildi.


Bölgesel Veterinerlik İdaresi müdürü Aleš Zatloukal’a göre Olomouc bölgesi, arı yavrusu vebasından ciddi şekilde etkilenen bölgeler arasındaydı, ancak son iki yılda durum düzeldi.


“2022’de enfeksiyon dokuz lokasyonda doğrulandı ve toplam 25 arı kolonisi elendi. En çok Jesenik bölgesi etkilendi” dedi.