Ben geçmeyi severim, düelloda öldürmeyi değil. Sigma, Baník ve Kore hakkında mütevazı

EnguLizyoN

New member
Andro, stadyumun derinliklerinde, ömür boyu sürecek bir makas darbesi ile Güney Kore'den gelen cazip bir teklifi karşılaştırıyor ve bunlardan bahsediyor.

Ne zamandır bu iki sopa için üzülüyordun?
O akşam bunu düşünmemeye çalışıyorum çünkü gereksiz yere kendimi yiyorum. Artık bununla başa çıkma yöntemim bu değil. İkinci sopa ise balonun oraya yuvarlanması daha çok tesadüftü. İlkinden bir kez daha pişman oldum çünkü şutu birinin sırtına sürttüm ve biliyorum ki akmasaydı gol olacaktı. Maçtan sonra maçın tamamını, nelerin daha iyi yapılabileceğini tartışıyorum.

Ne dersin?
Belki üzerime bir balon uçar ve onu tekmeleyerek uzaklaştırırım. İşleyebilir miyim diye kafamda tekrar oynatıyorum, oynatıyorum. Veya doğru şekilde inip kalkışmadığımı ve bir dahaki sefere nasıl daha iyi zamanlama yapabileceğimi analiz ederim.

Sen sadece nadiren topa vuran zarif bir stopersin. Tarzınla David Rozehnal'e benziyorsun. Rol modeliniz kimdi?
Belki tuhaf ama savunma konusunda bir rol modelim yoktu. Thierry Henry'yi her zaman sevdim. Ve Mesut Özil, her şeyi sahada gördü.

Peki neden defans oyuncususun?
Köyümüzde antrenmanlarda kanattan oynuyordum. Zaman geçtikçe en yaşlısı daha da alçaldı ve ben orada kaldım. Ancak saldırgan alışkanlıklar işe yarar. Antrenmanlarda bile kendimi sonuna kadar zorlamaya çalışıyorum. Vit Beneš de bundan hoşlanıyor. Biz bu konuda daha tutkuluyuz.

Filip Novák da öyle.
Yani sadece sol bacak ama durum böyle. Onu seviyoruz. Savunmada öyle bir grubun bir araya geldiği, gol attığımız görülüyor. Saldırganların elinde olmadığında oyuncu değişikliğini bu şekilde başarıyoruz.

Novák ayrıca Özil'le birlikte Fenerbahçe'de de forma giymişti. Büyük kulüpte işlerin nasıl gittiğini sordun mu?
Herkes ilgilendi. Kabinden çok az kişi iks uçuşunu yurt dışında, Türkiye'de veya Danimarka'da deneyeceğini deneyimledi. Çek Cumhuriyeti ile karşılaştırıldığında her yerde işlerin nasıl gittiğini öğrenmek ilginç. Topa tecrübe ve sakinlik getirdi.

Ondan uzağa mı bakıyorsun?
Evet, ayağında top olduğu durumlarla nasıl başa çıkıyor? Fazla panik yapmazlar. Basit bir durumda kendimi kaç kez stres altına soktuğumu görebiliyorum. Ama aynı zamanda topu kaybetmeyi sevmeyen bir defans oyuncusuyum. Ben pası yakalarım, kavgada birini öldürmem.

Mlada Boleslaví ile maçta Olomouc'un mavi formasıyla Jakub Pokorný (solda)

Sen omuz vuruculara ait değilsin.
Farklı oynamam lazım. İlk iki dövüşte bunu deneyeceksiniz. Aksi takdirde Tank, aksi takdirde Ondrášek oynarsınız. Dediğiniz gibi – Ben geniş omuzlu bir adam değilim, onu ne bozacak? Büyük bir hamle yerine hızlı ileri oynamayı tercih ederim.

Deneyimli Víto Beneš'in yanında daha hızlı olmak zorunda mısınız?
Bu zor bir soru çünkü durumlar farklı. Bazen yanlış yapıyorum ve Beny tarafından çarmıha gerilmek zorunda kalıyorum. Yine kavgaya giren ve nadiren kaybeden odur. Bu ideal bir markadır.

Bu yıl üç gol atar mısın?
Bunu aşabilirdim. Bir hedef her zaman bir güven artırıcıdır, tıpkı temiz bir sayfa almak gibi. Takıma yardım ediyorsun. Sezon başına üç gol yerine daha yüksek bir hedefe geçmek istiyorum. Ligde oynamaya başladığımda gol açlığım bile yoktu. Daha ziyade sıfır oynamak ve defansif olarak elimden gelenin en iyisini yaptığımı bilmek istedim. Sigma'ya geldiğimden beri hedeflere daha çok açım. Adının bile görünmesi beni iyi hissettiriyor.

Baník adına Sigma'ya karşı attığınız muhteşem makas golü, takım arkadaşlarınız bugün hâlâ size atıyor mu?
Hayatınızın en büyük vuruşunu kariyerinizde bir kez alırsınız, antrenmanlarda bile vuramazsınız. Burada kulübenin kapısını açtım ve Moja Chytil hemen şöyle dedi: Peki, kendini gösterdin! Ben de ona şunu söyledim: Üzgünüm!

Artık Ostrava'da tekrar gösteriş yapabilirsiniz.
Gol atmak istiyorum ama her şeyden önce takım olarak başarılı olmak istiyorum. İki maçta onlarla 1:7'lik bir skorumuz var. Onlara geri verecek bir şeyimiz var.

Antrenör değişikliğinden sonra oraya nasıl bir ruh haliyle gidiyorsunuz?
Enerjimiz kaybolmuyor, olumlu bir tavrımız var. Moralimiz iyi, artık her şeyi sahada bırakmak gerekiyor.

Miner'ın büyük bir hayran desteği var. Oyuncu için eğlenceli mi yoksa bağlayıcı mı?
Çalıştığı zaman harikadır. Şehirde dolaşıyorsunuz, insanlar sizi durduruyor, adamlar fotoğraf istiyor, gerçekten harika. Stadyumda bile atmosferi hissedebiliyorsunuz. Ama daha kötü zamanlar da gördüm. Örneğin, ev kurasından sonra kız arkadaşım ve ben Çarşamba günü atmosferi rahatlatmak için sinemaya gittik, kimsenin olmayacağı dokuzuncu saate gittik, Karolína'da dolaşıyorsunuz ve insanların sizi nasıl bıçakladığını görüyorsunuz. performansın ideal olmadığı bir görünüm. Ama onları suçlamıyorum. Onlar için Baník kesinlikle her şey demek. İşe gidiyorlar ve sonra sadece Baník'i çözüyorlar. Ostrava'nın tamamı bu kadar. İşiniz iyi olmadığında ısınma sırasında sizi yuhalamaları ya da “Madenci istiyoruz” diye bağırmaları hoş değildir.

Olomouc'ta daha rahatsınız.
Ostrava'da bile baskıyı hissetmemeye çalıştım. Taraftarların istediği yerde olmasa bile, aşağı yukarı zirvede kaldık. Destek çok daha büyük, bu yüzden futbol oynuyorsun. On bin kişinin size gelip kulübünü desteklemesi ya da üç bin kişinin gelmesi fark yaratır. İnsanların Olomouc'a gitmemesi çok yazık. Orada başarılı olma motivasyonu artık çok daha büyük olacak.

Ağlardaki eleştirilerle ilgileniyor musunuz?
Ostrava'daki ilk yıl bununla çok uğraştım. Henüz kız arkadaşım yoktu ve Znojmo'nun eleştirilerini bilmiyordum, orada kimse bir şey çözmedi. Öte yandan Ostrava çok büyük bir şehir, bir kulüp ve berbat bir taraftar grubu. Başım ağrıyor. İlk yıldan sonra ikinci ligde oynadığımızda sosyal medyayla hiç ilgilenmedim. Artık sadece objektif eleştiri yazan normal hayranların daha fazla olduğu X'teyim. Onunla bir sorunum yok.

Profesyonel bir futbolcu olmak için gerekenlere sahip olup olmadığınızdan hiç şüphe ettiniz mi? Örneğin, Ústí nad Labem'de mi yoksa Hradec Králové'de mi ev sahipliği yapmak istiyorsunuz?
Profesyonel futbolcu olmayı bile düşünmedim. On altı yaşında Znojmo'da eğitime A notuyla başladım. Hala lise diplomamı alıp sonra birbirimizi görecekmiş gibi karşıladım. Bu arada Baník ve Liberec'ten teklif geldi. Daha sonra futbolu okuldan daha çok algılamaya başladım.

Jakub Pokorný Olomouc'un mavi formasıyla

Sizi en çok hangi antrenör zorladı?
Psikolojik açıdan Bay Petržela bana çok şey verdi. Beni deli ediyordu. Her zaman kolay olmadı ama dayanıklılığımı geliştirdim. Savunma açısından bakıldığında Olomouc'taki koçlar bana yeterince şey verdi.

Neyin içinde?
Adil olmak gerekirse, herhangi bir durumdan en iyi şekilde yararlanmak her zaman işe yaramaz. Geriye dönüp baktığımda, savunmada her zaman şu anki kadar tutarlı değildim. Kapattığımda mikro anlar oldu. Bir maçta en önemli şeyin pas vermek olduğunu ve eğer savaşı kaybedersem olacak şeyin bu olduğunu düşündüm.

Defans oyuncusundan özel bir görüntü.
Artık öyle düşünmüyorum! Bay Smetana'nın emriyle oraya gittim, stoperlerle düello yapmak istiyordu ve benim hiç şansım yoktu.

Milli takıma gittiğinizde kariyerinizin doğru yönde ilerlediğinden emin miydiniz?
Kesinlikle. Ailemden çok büyük destek gördüm. Beni ihtiyacım olan yere götürdüler. Hala benimle yaşıyorlar. Annem derdi ki: Lise diplomanı al, sonra ne istersen yap! Böylece lise diplomamı aldım ve futbola odaklanmaya başladım. Bunun için çok fedakarlık yaptım ve kız arkadaşım ve hala bunun için çok şey feda ediyorum. Umarım buna değecektir.

Kız arkadaşın büyük bir hayranın mı?
Evet, neredeyse her şeyi feda etti. İkimiz de Znojmo'luyuz, ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştı, altı ay sonra benimle birlikte olmak için Ostrava'ya taşındı. Dört ayda bir Znojmo'ya gidiyoruz, kariyerini benim için feda etti. Bana %100 hizmet vermeye çalışıyorlar. Bunu ona geri vermek istiyorum.

Koçunuz Jiří Saňák'ın da söylediği gibi: O halde aşka güvenin. Hatta onun adını koluna dövme yaptırmışsın.
Ve parmağımda bir numara var, çıkmaya başladığımız tarih. Ama aynı zamanda motive edici bir sözüm de var: Şans hazırlıklı olanın yanındadır. Üç dişli mızraklı futbol tanrısının kolunda.

Bağlardan ayrılmak zor mu?
Kız arkadaşım ve ben şarabı severdik ama ben daha çok bira içicisiydim. Znojmo'da daha yüksek bir rekabetin olmaması üzücü. İkinci lige başladığımda hiçbir eksiğimiz yoktu. Güzel, küçük bir şehir, her yere yakın – Brno, Viyana, Prag.

Jakub Pokorný Olomouc'un mavi formasıyla

Peki Güney Kore'den Gwangju, yakın zamanda nereden teklif aldınız?
Asya ülkelerinde çalışan Polonyalı bir izci benimle iletişime geçti. Menajerim yoktu ve sadece rakamları verdim, bırakın kulüpler kendi aralarında karar versin ve son kararı bana versin. Mali açıdan bakıldığında, evinizdekinin aynısına sahip olmak için dünyanın dörtte üçüne gitmeyeceğiniz muhtemelen açıktır. Ancak çekiciliği daha çok kulübün Asya Şampiyonlar Ligi elemelerinde yer almasıydı. Yurt dışında oynamak her futbolcunun hayali olmalıdır. Onu elde edene kadar onu arzularsın. Ve işe yaraması için her şeyi yapmaya çalıştım, bu yüzden hayal kırıklığı yarattı.

Ne yapmaya çalışıyordun?
Sigma'yı ikna etmeye çalışmak için Gwangju'dan maaşımdan kesinti yapmasını ve bunun yerine transfer ücretini artırmasını istedim. Benim için paranın pek önemi yoktu, kız arkadaşımla birlikte farklı bir kültür deneyimlemek istiyorduk. Teklif Sigma için ilginç olsa gerek ama ne yazık ki işe yaramadı.

Başka bir teklif için Sigma'daki performansınız hakkında konuşmaya hazırlanmak zorunda mı kaldınız?
Böyle. Eğer ekşilik gösterirsem burada olmak istemediğimi kulübe bile gösterirdi. Öyle değil. Örneğin, yeniden ayarlama yapmanız, takıma yardım etmeniz ve yazın bunu istemeniz gerekiyor.

Nasıl oldu da temsilciniz yoktu?
Şimdi bir tanesiyle çalışmaya başladım ama henüz gerekli hissetmedim. Çek Cumhuriyeti'nde bu işi kendisi halledebilir.

Bir futbolcunun hayatındaki en iyi şey nedir?
Futboldan keyif alıyorum. Birisi saat birde evde olmanın ve tüm öğleden sonrayı hobileriyle geçirmenin tadını çıkarabilir. Ama sabah kalkıp antrenmana gitmekten keyif alıyorum.

Peki en kötüsü nedir?
İnsanların size bazen daha fazla, bazen daha az bağırmasını beklemelisiniz. Bir hafta aptallık yapacaksın, sonra bunu telafi edebilirsin. Ama en kötüsü muhtemelen altı ay sonra ne olacağını bilememeniz, her şeyin hızla değişebilmesi, arka plan oluşturamamanız. Ara sıra hareket etmek ideal değildir.

Mlada Boleslaví ile maçta Olomouc'un mavi formasıyla Jakub Pokorný (sağda)

Bu kadar güzel bir oyun olan futbolun sevincin yanı sıra pek çok olumsuz duyguyu da beraberinde getirdiğini düşünmüyor musunuz?
Futbol insanları bir araya getirmeli. Birinin evde hangi sorunları çözdüğünü asla bilemezsiniz. Birisi bunun acısını senden çıkarmak istiyorsa birisi seni destekleyecektir. Genel olarak bana öyle geliyor ki Çek milleti pek olumlu değil, her yerde hata arıyor ve bu da topluma yansıyor.

O halde olumlu bir notla bitirelim; bahara kötü başlangıca rağmen şampiyonluk grubunuz hâlâ elinizin altında…
Yüzde yüz. Dört puanımız var, dört puanımız var. Beşinci sıradan onuncu sıraya kadar son derece dengeli. Sadece iki veya üç kibrit dalgasına binin ve orada veya orada olabilirsiniz. Ostrava'da bunu bizim tarafımıza devretmenin mümkün olacağını umuyoruz.