Cazcı Emil Viklick’e göre müzikte gerçekten sınır yok

EnguLizyoN

New member
Moravian Theatre, Viklick’in doğum günü kutlamasını, jazzcının orijinal şarkılarıyla Tracy’s Tiger oyununun bir konserinin dünya prömiyeri olarak düzenledi.

Caz sayesinde dünyayı gezdiniz. Farklı ülkelerdeki insanlar bunu nasıl algılıyor?
Caz hayranları temelde dünyanın her yerinde aynıdır. Bu müziği seviyorum, bizim müziği algılayış biçimimizden çok farklı.

Müzik dünyasının bir çok yıldızıyla çaldınız. En çok kimi hatırlıyorsun?
1974’ten 1988’e kadar on üç yıl birlikte çaldığım Karel Velebný’yi sevgiyle anıyorum. Karel Velebný’nın SHQ caz müziği, muhtemelen normalleşmeyi kutlamanın en iyi yoluydu.

Ayrıca Gizli Avcı’da eski Başkan Vclav Havel ile işbirliği yaptınız.
2004’te Wynton Marsalis, The Mystery of Man melodramını yazmam için bana başvurdu. (Caz ve yabancı müzik alanında çalışan Amerikalı trompetçi ve besteci, editör notu). Başkan Vclav Havel ile görüştüm ama durumu iyi değildi, dışkılıyor ve nefes darlığı çekiyordu. Melodram fikrini çok beğendi. Bana erkek ve kadın olmak üzere iki okuyucu kullanmamı tavsiye etti. kadın düşüncelerinin bir listesini yapmak zorunda kaldı, ama onun yerine onun için en sıradan sözleri söyledi: Sevgili Olga, bana limon gönderme, yüz güzel sigara içmeyi tercih ederim. O sırada Vclav Havel, okuyucu rolleri için İngiliz aktris Vanessa Redgrave ve Amerikalı aktör Richard Gere’yi tavsiye etti. Ne yazık ki tarihleri uzlaştırmak mümkün olmadı çünkü melodramın galası Haziran 2004’teydi ve her iki oyuncu da tarihin gününde onu çekmek zorunda kaldı.

Emil Viklick

23 Kasım 1948’de Olomouc’ta doğdu. Olomouc’taki Palacky Üniversitesi Prodovdeck Fakültesi’nde matematik okudu. 1977 ve 1978’de ABD’de Berklee College’da caz eğitimi aldı. Halen Emil Viklicky Grand Moravia Trio ile performans sergiliyor.

Cazdan folklora ve yabancı müziğe kadar türleri birleştirmenizle tanınıyorsunuz. Müzikte aşmadığınız sınırlarınız var mı?
Hayır, gerçekten bir sınır yok.

Tracy’s Tiger ne zaman çıkıyor, ilk iyi vites hakkında ne biliyorum?
Tracy’nin Kaplanı, 1980 yılında eşimin bana adadığı William Saroyan’ın kızıdır. Aşk, hasret ve avcının ilk melekleri hakkında metaforik bir hikayedir.

Olomouc’taki Moravian Theatre, 75. yaş gününüz vesilesiyle 29 Nisan’da Tracy’s Tiger konserinin dünya prömiyerini orijinal şarkılarınızla gerçekleştirdi. Müziği yaratmak nasıldı?
Bir öğleden sonra 360 sayfalık bir skoru bitiremezsiniz. Toplantıda, Tom Rorek’in metinlerine dayanan ve yalnızca küçük bir müzik kadrosu için enstrümantal olan birkaç şarkı vardı. Moravya Tiyatrosu’nun liderleri memnun oldular ve benden tüm orkestra için enstrümantasyon yazmamı istediler. Covid salgını ve sokağa çıkma yasağı sayesinde birdenbire çok zamanım oldu. Yazmaktan gerçekten keyif aldım.

Hesabınızda çok fazla şarkı var. Besteci, yeni işinizi bitirmemesi için bunu nasıl ifade ediyor?
Sanırım saçma bir şekilde hiperaktifim ama ne yapabilirim, eğlenebilirim.

Küçük bir ailede büyüdün. Boyayabilir misin?
İkisi de küçük olan babam ve kardeşi Viktor Viklick, bir şeyler çizmeye çalıştığımı görünce kahkahalara boğuldular.

Yani farklı da olsa bir sanat piyasasına giriyorsunuz.
Doktor Frantiek Koukolk bilimde popüler olan kitaplarında çocuklarda farklı yetenek türlerinden bahsediyor. Matematik ve müzik biraz birbirine bağlı ve bu benim de başıma geldi.

Röportajlarınızdan birinde, anne babanızın sanatçı olmanız gerektiğine ikna olmadıklarını söylemiştiniz.
Olamaz, öyle değildi. Ailem beni bununla rahatsız etmedi. Babam, matematik okumanın müzik okumaktan daha akıllıca olacağını düşündü.

Demek matematik okudun. eğlence vs?
Mezuniyetten bu yana geçen 50 yıldan sonra muhtemelen her şeyi unuttuğumu düşünüyorum.

Liseyi Olomouc’ta bitirdiğinde Prag’a gidip müzik yapmayı düşündün. 1970’lerde nron nasıl patlak verecekti?
Yetmişli yıllarda Olomouc Redut’ta Karel Velebnho’nun SHQ dörtlüsü ile prova yaptık. Karel biraz sonra sınavda şarkı söyledi ve şöyle dedi: Burada caz çalıyorsunuz ve orada çıplak sosyalizmsiniz. Reduta’nın iki sözü de sokak seviyesinin altında, o yüzden öyle söyledi.

O dönemde, komünizm varken Slovakya’da caz nasıl algılanıyordu, peki ya siz?
Bilhassa Karel Velebn bu soruya şöyle cevap verirdi: İki caz fanatiği Si minör dinliyordu, bugün sp E majörde. Her ikisine de benzeyen nispeten uzak incelerdir.

O dönemde yaratımlarınızda kendinizi sınırlı hissettiniz mi?
saygı duymadı. Metin veya edebiyattan farklı olarak, müzik oldukça sansürlenebilir. Müzik sunumunda bir patlama oldu. 1976’da Vtkovice’de caz rock grubu Enegrit ile bir konserde komünist bir görevli ortaya çıktı ve konseri durdurmaya çalıştı. Üzerinde bir flaş ışığı parladı ve sahne arkasına koştu. Tükendi sl burcel smchy. Grup, birkaç yıl Ostrava bölgesinden yasaklandı.

Bu zamanın fenomeni yapay zekadır. Daha önce denedin mi?
Uğraşmadı, beni ilgilendirmiyor.Yapay zeka ondan ortalama çıkar, bana yedir. Antonn Dvok’un birçok bestesi ile beslediğinizde, burada olduğu gibi, Dvok’un motiflerinin yalın, tuzsuz bir derlemesini elde edersiniz. Gerçekten programlamak istiyor muyuz? Yapay zeka yavaş yavaş hayatımıza girdikçe müziğe ve oturma odasına olan ihtiyacın artarak devam edeceğine inanıyorum. Sadece cazda değil, müzikte de. Hatta cazın zekayı iyi taklit edebildiğini düşünüyorum. Bir zamanlar çağdaş popüler müzik entelijensiyanın ürünüydü ve dinleyicileri bunun farkında bile değildi.

Favori besteciniz kim?
Mm rd, Herbie Hancock adında bir klavyeci. Çok pkn oynuyor.

Hayatınızdaki en iyi kararın ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Şu anda en iyi karar, kontrbasçı Petr Dvorsk’un kullandığı arabayı durdurup iyi bir gezintiye çıkmak.