Çeşmelerde evcil hayvanlarını ve kendilerini serinleten vatandaşlar 10 bin liraya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalıyor

EnguLizyoN

New member
Ancak insanlar çekici anıtlara zarar verebilirler. Çeşmede yıkanmak da çok pahalı olabilir. Suçlular 10.000 krona kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.


“Çeşmenin bu amaçlarla kullanılması, diğer nedenlerin yanı sıra, suyun banyo amaçlı olmaması ve hijyenik koşulları karşılamaması nedeniyle uygun değildir. Buna ek olarak, aynı zamanda kimyasal olarak işleniyor ve hem insanlar hem de hayvanlar için sağlık sorunlarına yol açabiliyor.” diye belirtti Prostejov şehir polisi müdürü Libor Šebestík.


Ona göre, geçen yılki şehir yönetmeliği, memurların insanları su birikintilerinden uzaklaştırmak zorunda kaldığı vakaların sayısının azaltılmasına yardımcı oldu.


“Ancak bu konuda önlem almak hiçbir zaman yeterli olmuyor, bu nedenle su özelliklerinin yıkanmak için olmadığını sürekli vurguluyoruz. Örneğin, hala insanların köpeklerini çeşmelere sokmasına izin veriliyor ve bu da onların durumlarını ve suyun kalitesini etkiliyor” dedi Šebestík.


Kendisi, şehir polisinin şehir yetkililerine suda yıkanmayı yasaklayan yönetmeliğin köpekleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini teklif edeceğini de sözlerine ekledi.


Sisli bir kapı sıcakta tazelenir



Prostějov yönetimi, sıcak merkezde serinlemeye uygun bir alternatif olarak son iki yıldır TG Masaryk Meydanı'na salyangozlar yerleştiriyor.


Bu yıl ilk kez çeşmenin yanına büyük bir sis kapısı da eklendi. Yapı her gün sabah 10'dan akşam 7'ye kadar ince bir su sisi yayacaktır.


“Bu futbol kalesi şeklinde paslanmaz çelikten yapılmış bir buğulanma duşu. Wi-Fi aracılığıyla kontrol ediliyor ve otomatik olarak başlayacak şekilde ayarlandı.” Prostejov belediye başkan yardımcısı Jiří Pospíšil (Pévéčko) bilgilendirdi.


“Salyangozların sadece küçük çocuklar tarafından değil yetişkinler tarafından da kullanılmasını umuyoruz. Benzer cihazlar diğer Çek ve Moravya şehirlerinde de kendini kanıtladı ve aynı zamanda Prostějov'daki çeşmelerin ve yeşilliklerin işlevini de tamamlayacaklar.” diye ekledi.


Přerov ayrıca bu yıl insanları tazelemek için bir cazibe merkezi kurdu. Sokolská Caddesi'ndeki toplu konutun yakınında Yağmur Bahçesi adı verilen su özelliklerine sahip bir oyun alanı oluşturuldu. Ancak kısa çalışma süresi boyunca ziyaretçiler burayı birkaç kez kirletti.


Şehrin çeşmeleri kameralarla korunuyor



“İnsanlar oraya taş atıyor, yapıya tırmanıyor, hatta köpeğin oyun unsuru içinde yıkanmasına izin veriyorlar. Şu anda bir güvenlik kamerası bölgeyi izliyor” dedi Přerov belediye binasının diğer mülk ve toplumsal hizmet yönetimi departmanı başkanı Petr Školoud.


Diğer şehir çeşmeleri de Přerov polis memurları tarafından kameralar kullanılarak korunuyor. Su özellikleri ayrıca, insanların halka açık yerlerde suya girmekten veya yüzmekten kaçınması gerektiğini belirten, temizlik ve kamusal yeşilliğin korunmasına ilişkin genel olarak bağlayıcı bir kararname ile de korunmaktadır.


“Bu yıl şu ana kadar çeşmede yıkanan insanlarla ilgili bir şikayeti ele aldık. Diğer bazı durumlarda da kirliliği keşfettik. Přerov Belediye Polisi müdür yardımcısı Miroslav Komínek, su özellikleri mümkün olduğunca şehrin kameralı gözetim sistemi tarafından izleniyor” dedi.


Olomouc'taki bazı tarihi çeşmeler, Devlet Tarihi Koruma Yasası tarafından korunmaktadır. Anıtın zarar görmesine yol açacak şekilde aceleyle yenilenmesi, bu durumda sadece kabahat değil, aynı zamanda zararın miktarına bağlı olarak ceza gerektiren bir suç da olabilir.


Olomouc polisi sözcüsü Petr Čunderle, “Kültürel bir anıta, hatta ulusal bir kültürel anıta zarar verilmesi durumunda, verilen hasarın miktarına bağlı olarak yüksek para cezaları riski vardır” diye uyardı.


Evsizler çeşmelerden bozuk para avlıyor



Bölgenin başkentindeki polis memurları, çok sayıda su kaynağına rağmen, insanların bu sulara vandalizm yaptığı yalnızca birkaç vakayla ilgileniyor.


“Çoğunlukla çeşmelerden para almaya çalışan evsiz insanlar. Ayrıca zaman zaman alkolün etkisi altındaki insanlarla da ilgileniyoruz” diye konuştu.


Čunderle, “Anıtlara verilen hasar söz konusu olduğunda, çeşmelerden çok daha sık olarak, eski bir batıl inanç nedeniyle, sınavlardan önce Dolní náměstí ile ilgili Marian sütununun açıklığından tırmanan öğrencilerle ilgileniyoruz” dedi.


Birçok öğrenci batıl inançlıdır ve sınav arifesinde anıttaki yuvarlak delikten geçerlerse ertesi gün sınavı geçebileceklerine inanırlar.