Çok fazla belirsizlik var, bölgedeki okullar bundan hoşlanmıyor. Ancak yalnızca bazıları grevi destekleyecek

EnguLizyoN

New member
Salı günü duyurulan okul sendikası grevi bölgedeki okul liderleri için sıklıkla yeni bir konu olmasına ve greve katılıp katılmayacaklarını henüz bilmemelerine rağmen, çoğu genel olarak kararı destekliyor. Bu nedenle 27 Kasım Pazartesi günü anaokulları, ilkokul ve ortaokulların işleyişinin normalden farklı görünmesi beklenebilir.

Mesela Olomouc’taki Štursova Ticaret ve Hizmet Ortaokulu’nda dün bir toplantı yaptılar.

“Grevin nedenlerini tamamen anlıyorum. Okulumuzun sendika organizasyonuyla görüştükten sonra, onların kararına göre çalışanlarımızın katılımı konusunda anlaştık” dedi müdür Ladislav Pochyla.

“En kötüsü, belli bir bakış açısına sahip insanları işe almanızdır, ancak bir yıl içinde her şey farklı olur.”
Jitka NovotnaZlatá Hora İlköğretim Okulu müdürü

Okulun işleyişinin tam olarak nasıl görüneceği henüz bilinmiyor. “Bu konu Salı günü yapılacak toplantıda tüm okul çalışanları ile görüşülecek. Ayrıca pedagojik olmayan personel, yani psikolog, kantin çalışanları, ekonomi departmanı, bakım ve bina müdürü de katılacak.” diye özetledi Pochyla.

“Ancak grevi destekleyip desteklemeyeceğime dair tüm verileri bilmiyorum, bu yüzden karşılıklı olarak meslektaş olacağımızı ve bu durumda ne öğrencilerin ne de okulun listelenen çalışanlarının gelemeyeceğini varsayıyorum” diye ekledi.

Prostějov’daki Jiří Wolker Spor Salonu’nda önümüzdeki hafta sendikacılarla bir toplantı yapılacak.

“Greve kaç öğretmenin nasıl katılacağını göreceğiz. Olabilecek en kötü senaryoya hazırlanıyoruz. Ancak yine de okul işleyişi aksatılmamalı. Yönetmen Marek Müller, “Öğretmenliği daha fazla sayıda yedek oyuncuyla karşılayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Öğretmen ve asistanlarla ilgili belirsizlik

Olomouc’taki Svatoplukova İlkokulu ve Anaokulunda sendika bulunmuyor. “Henüz bize resmi bir bilgi ulaşmadı. Daha fazlasını öğrendiğimizde protestoyu desteklemek isteriz çünkü bakanın tüm açıklamalarının kesinlikle tasfiye edici olduğunu ve eğitim kalitesinin düşmesine yol açtığını görüyoruz” dedi Direktör Jiří Vymětal.

“Kapsayıcı bir okul olarak çok sayıda asistanımız, tandem öğretmenimiz var ve çok büyük sıkıntı çekeriz” diye ekledi.

Jesenice’deki Zlatá Hora İlköğretim Okulu’nun müdürü Jitka Novotná da hükümetin eğitimde planladığı ani değişikliklerden hoşlanmıyor. Ona göre fakir sınır bölgesinde durum iki kat tatsız.

“Devletin öğretim dışı personelin finansmanını kuruculara aktaracağını hayal edemiyorum. Sistemik değildir. Devlet tasarruf edecek ama kimse şehrin paraya sahip olup olmayacağını sormuyor” dedi Novotná.

Ayrıca devletin hazan sayısına sınırlama getirme çabalarından da hoşlanmıyor. “Öncelikle eğitimin kalitesini artırmak için sınıfların bölünmesi konuşuluyor. Ama bazı öğretmenleri işten çıkarmak zorunda kalırsak bu geri dönüş yolu olur. En kötüsü, belli bir bakış açısına sahip insanları işe almanızdır, ancak bir yıl içinde her şey farklı olur” diye eleştirdi.

Sayılarının azaltılması gereken asistanlarda da benzer bir belirsizlik var.

“Bu insanları eğittik, onlara iş güvencesi sunduk. Çok fazla belirsizlik var” diye belirtti Novotná.

Bir şeyi uyguladığımız anda daha fazla değişiklik gelecektir

Zlaty Hor’un belediye başkanı Milan Rác (Bağımsız 2022) bile hükümetin çabalarına anlam veremiyor.

Belediye başkanı, “Henüz hiçbir şey doğrulanmadı, ancak tüm bu çalışanlara ödeme yapacak olsaydık, bunun bütçemize milyonlarca kronluk bir etkisi olurdu ve bu kabul edilemez” diye korkuyor.

Bu nedenle hem Zlatohorská’da hem de Jesenice’deki diğer okullarda öğretmen maaşları için grev yapılıyor.

“Eğitim sistemimizin bir takım sistemik sorunlarla uğraşmak zorunda olduğunu biliyorum. Ama devlet, bir şeyi uygulamaya koyduğumuzda ve onu çalışır hale getirdiğimizde daha fazla değişiklik gelecek şekilde ilerleyemez. Bu, eğitim sistemimizde büyük bir sorundur” dedi Javorník İlkokulu müdürü Marek Bury.

Olomouc’un eğitimden sorumlu konsey üyesi Viktor Tichák (ProOlomouc ve Piráti) de grevcilerin argümanlarını anlıyor.

“Eğitim açısından bakıldığında, sonbaharda çok sayıda mermi atıldı, bu da havaya uçtu ve yarardan çok zarara yol açtı. Kurucu olarak bunun sonunda bizim için ne anlama geleceğini bilmiyoruz” diye belirtti.

Tichák, “Başlangıçta pedagojik olmayan bazı mesleklere devletin hiç ödeme yapmayacağı düşünülüyordu, sonra yine ödeyeceği düşünülüyordu, ancak asistan sayısında azalma olacağı düşünülüyordu, şimdi farklı bir versiyon var” diye hatırladı Tichák.

Bölge meclis üyesi: Nasıl sonuçlanacağını görmek için beklerdim

Prostějov’a göre hükümetin ilk teklifi 90 milyon krona kadar açık anlamına geliyordu.

“Öğretim dışı personel her okulun işleyişinin önemli bir parçasıdır. Bir okulun diğerinden daha az çocuğu var diye bir hademeyi kovamazsınız. Yönetimin onlar için para alacak yeri olamaz ama düşmelerine izin veremeyiz. İnşaat veya yenilikler için bütçeden kesinti yapmak zorunda kalacağız” dedi Eğitimden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Miloš Sklenka (ANO).

Eğitimden sorumlu bölgesel meclis üyesi Aleš Jakubec de (Müttefikler koalisyonu içindeki TOP 09 için) bu görüşe katılıyor.

“Öğretim dışı personel sayısını azaltma konusunda sıkıntımız var. Bakanlık, konu belediyeler olunca tasarruf aramaya daha yatkın olacaklarını iddia ediyor. Örneğin iki okulda bir kapıcı olabilir. Bütçede vergi tahsisinde devletin parası artırılmadıkça bölgelerden hiç kimse bunu kabul etmeyecektir” dedi.

Ancak grev için bir neden göremiyor. “Bakanlık dramatik bir düşüş olmayacağına söz veriyor ve eğitime ayrılan parayı artırıyor. Her şeyin nasıl sonuçlanacağını görmek için beklemeyi tercih ederim. Kaliteli öğretmenlerin endişelenmesine gerek yok” diye düşünüyor Jakubec.