Disney çizme CEO’su, şirketi yönetmesi için Bob Iger’ı geri getiriyor

PiKe

New member
Disney çizme CEO’su, şirketi yönetmesi için Bob Iger’ı geri getiriyorNEW YORK: Disney, Pazar günü CEO Bob Chapek’i devirdi ve dizginleri bir kez daha devralması için eski CEO Bob Iger’i geri getirdiğini duyurdu.
Disney yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük medya gruplarından biri için dramatik bir hareket olan değişikliğin hemen yürürlüğe girdiğini söyledi.
Disney’in yönetim kurulu başkanı Susan Arnold, “Uzun kariyeri boyunca Disney’e yaptığı hizmetlerden dolayı Bob Chapek’e teşekkür ediyoruz” dedi.
Yönetim kurulu, şirketin “giderek daha karmaşık bir endüstri dönüşümü dönemine girerken, Bob Iger’in benzersiz bir liderlik pozisyonuna sahip olduğunu” belirledi.
Chapek, iki yıl boyunca CEO olarak görev yaptı ve bu süre zarfında Wall Street, şirkette artan maliyetler konusunda endişeliydi. Disney’in hissesi bu yıl yüzde 41 düştü.
Daha önce 15 yıl boyunca Disney’in CEO’su olarak görev yapan ve bu süre içinde şirketin piyasa değerini beş kat artıran Iger, en az iki yıl süreyle CEO olarak geri dönme sözü verdi.
Şimdi 71 yaşında olan Iger, 2020’de Chapek’i onun yerine terfi ettirmişti, ancak ilişki bozuldu ve ikisi yılın başında nadiren konuştu.
Iger, “Benzersiz, cesur hikayeler anlatarak bu olağanüstü ekibe bir kez daha liderlik etmem istendiği için derinden onur duydum” dedi.
Iger’in liderliğinde Disney, Pixar, Marvel, Lucasfilm ve 21st Century Fox’u satın aldı. Ayrıca Çin’deki ilk tema parkı olan Shanghai Disney Resort’u açtı ve Disney+ ile ESPN+ akış hizmetlerini başlattı.
Chapek, bu yılın başlarında bir Disney tema parkına ev sahipliği yapan Florida’da “Eşcinsel Deme” yasasını ele alarak Disney’in 200.000 çalışanından birçoğunu üzdü. Yasa, devlet okullarının anaokulundan üçüncü sınıfa kadar öğrencilere cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği hakkında eğitim vermesini yasaklıyor.
Chapek, Disney çalışanları arasında baskı artana kadar bu konuda sessiz kaldı.
Skandal, Florida’yı Disney’in Haziran 2023’te yürürlüğe girecek olan Orlando tema parkındaki kendi kendini yönetme statüsünü sona erdirmesine neden oldu.
Haziran ayına kadar Disney yönetim kurulu, Chapek’e üç yıl daha sözleşme uzatma teklif ederek onu hâlâ desteklediğini belirtmişti.
Chapek, 1 Ekim 2022’de sona eren mali yıl için Disney’in toplam gelirinde belirgin bir artışla 28,7 milyar dolara yükseldi.
Ancak maliyetler de keskin bir şekilde arttı ve Chapek geçen hafta şirket çapında maliyet azaltıcı önlemler açıkladı ve işten çıkarmaların muhtemel olduğunu söyledi.
Şirkette Covid-19 salgınının ortaya çıkardığı büyük zorlukların üstesinden geldikten sonra Chapek, Disney’in akış hizmetlerini artırmada bir hızlanma ile karşılaştı.
Bu ayın başlarında, Disney+ abonelerinin 12,1 milyon artarak küresel toplamı 164,2 milyona çıkardığını bildirdi. Disney’in Hulu ve ESPN+ da sırasıyla bir milyon ve 1,5 milyon abone ekledi.
Ancak bu haber, geçen çeyrekte neredeyse ikiye katlanarak 1,47 milyar dolara ulaşan akış hizmetleri için artan işletme kayıplarıyla yumuşadı.
Bu rakamlar bazı Wall Street analistlerini derinden endişelendirdi ve geçen hafta CNBC’nin “Mad Money” programı sunucusu Jim Cramer, Disney’i Chapek’i kovmaya ve şirketin “cehennemden gelen dengesini” yeniden sağlamaya çağırdı.
Iger’in görev süresi boyunca Disney, tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi olan Marvel’in “Avengers: Endgame” filmi de dahil olmak üzere bir dizi rekor kıran filmin yapımcılığını üstlendi. Şirket ayrıca “Frozen” ve “Frozen 2” ile Marvel’in “Black Panther” filmlerinin de yapımcılığını üstlendi.