Ekonomik Anket, yakıt vergisi indirimlerinin ham petrol alevlenmesinin ortasında yaşam maliyetini kontrol altında tuttuğunu söylüyor

PiKe

New member
Ekonomik Anket, yakıt vergisi indirimlerinin ham petrol alevlenmesinin ortasında yaşam maliyetini kontrol altında tuttuğunu söylüyor

YENİ DELHİ: Eyaletlerin KDV (Katma Değer Vergisi) indirimleriyle birleştiğinde özel tüketim kesintileri, petrol fiyatlarının artmasıyla akaryakıt enflasyonunu kontrol altında tuttu. Ekonomik anket dedi, ancak pompa fiyatlarında acil bir düşüş için umut uyandırmadı.
Türkiye’de ‘yakıt ve güç’ grubunda enflasyon TEFE Hükümetin ekonomiye ilişkin raporuna göre (toptan satış fiyat endeksi), büyük ölçüde yüksek petrol fiyatları tarafından yönlendirildi ve hükümetin benzin ve motorin üzerindeki tüketim vergilerini ayarlayarak yanıt vermesine neden oldu.
İlk turda, 4 Kasım 2021’den itibaren benzindeki ÖTV litre başına 5 Rs ve dizeldeki ÖTV 10 Rs düşürüldü. İkinci turda, Mayıs ayından itibaren benzindeki ÖTV litre başına 8 Rs ve dizeldeki ÖTV 6 Rs düşürüldü. 22, 2022 .
O zamandan beri, piyasanın %90’ını tedarik eden devlet tarafından işletilen akaryakıt perakendecileri tarafından benzin ve motorin fiyatları yükseltilmedi. Bu, Merkezin yerel LPG’deki kayıpları kapatmak için 22.000 Rs crore hibe vermesine rağmen, üç büyük perakendeci için ağır kayıplara neden oldu.
Pompa fiyatlarındaki ılımlılık, çiftçiler, nakliyeciler ve benzer şekilde sanayi için girdi maliyetlerinin kontrol altına alınmasına yardımcı oldu ve sonuçta ABD, İngiltere ve Avrupa’da olduğu gibi, yaşam maliyetinin kontrolden çıkmış küresel enerji fiyatlarına paralel olarak keskin bir şekilde yükselmesini engelledi.
İki tüketim vergisi indirimi, Covid-19 salgınının dünyayı kapatmasının ardından talebin gevşemesiyle petrol fiyatlarının 20 doların altına düştüğü 2020 tüketim vergisi artışlarını da sona erdirdi.
“Hint Sepeti” – veya Hintli rafineriler tarafından satın alınan ham petrol karışımı – 2020-2021’de varil başına 20-65 dolar arasında kaldı. Çalışmada, “Bundan sonra, OPEC ve diğer petrol üreticisi ülkeler tarafından ham petrol arzında benzeri görülmemiş kesintiler nedeniyle fiyatlar yükselmeye başladı.”
Dünyanın birçok bölgesinde Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesiyle talep toparlandığından, MY22 ve MY23’te artış eğilimi devam etti. Hint Sepeti, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da artan gerilimlerin ortasında arz kesintileri nedeniyle Haziran 2022’de varil başına 116 dolarla zirve yaptı. Ardından fiyat Aralık 2022’de varil başına 78 dolara düştü ve şu anda 86 dolar civarında seyrediyor.