Geçiminizi florbol oynayarak mı sağlıyorsunuz? En iyi kadın atıcılara göre Çek Cumhuriyeti’nde bu asla gerçekleşmeyebilir

EnguLizyoN

New member
Son iki maçta Olomouc adına iki hat-trick yaptı, on iki vuruşla altı turdan sonra yarışmanın en iyi golcüsü oldu ve onun katkısı sayesinde Hanačky büyük dörtlüden bir takımı yendi (Vítkovice, Chodov, Ostrava, Střešovice) beş yıl aradan sonra ilk kez bir hafta önce. Olomouc’ta 4:2’lik skorla mağlup olan Střešovice oldu.

“Ekstra ligde oynadığım için Olomouc henüz başarılı olamadı. Çok büyük bir başarı, özellikle antrenörler bunu hak etti. Artık bu konuda delirmemeliyiz” diyor Cholinská.

Takımın maçı nasıl böyle geçti?
Sonunda maçın tamamında bariz bir hata yapmamayı başardık. Bu doğal bir şey olsa da açıkçası oldukça moral bozucu. Top üzerinde güçlüydük, gol atmayı başardık ve savunmada da iyi oynadık. Şutları engelledik ve bunu nasıl yaptığımızı görebiliyordunuz.

Olomouc’un bu tür rakipleri daha sık mağlup edebilmesi bir geri tepme başarısı mı?
Hala sadece temel bir kısım. Bu bir maçtı ve bunun bir hata olmadığını, ancak burada ilk dört takımla oynayacak seviyeye gerçekten sahip olduğumuzu kanıtlamak için bunu daha da doğrulamamız gerekiyor.

Takımın sezon öncesi hedefi de bu değil mi?
Evet, zirveye mümkün olduğunca yaklaşmak istiyoruz. Bence gerekenlere sahibiz ama bu sezon başarılı olur mu diyemem. Öncelikle kağıt üzerinde favori olduğumuz maçları kazanmamız gerekiyor.

2020/21 ve 2021/22 sezonlarında kulübün hedeflerinin muhtemelen farklı olduğu Vítkovice’ye konuk oldunuz.
Vítkovice’nin tipik bir kazanma zihniyeti var. Sadece o takıma gelin ve bunu hissedin. Kızlar orada kaybetmek istemiyorlar ve nasıl kaybedeceklerini de bilmiyorlar. Kısacası bunu kurmuşlar ve bu yüzden zirvede kalıyorlar.

Daha ünlü bir adresteki nişan beklentilerinizi karşıladı mı?
Şampiyonluğu kazanıp O’da süper final oynamak istedim2 arena. Şampiyonluğu ben kazandım ama covid sırasında final yaklaşık 500 seyirci kapasiteli UNYP arenasında oynandı.

Taraftarlardan bahsetmişken, Olomouc’ta florbol nasıl?
Salonumuz küçük olduğundan seyirci sayısı az olsa da manzara güzel. Boş büyük salonlarda oynamaktan çok daha iyi. Olomouc’ta florbolun popülaritesinin hala arttığını düşünüyorum. Gençler arasında da yayıldı, sonuçta hokey kadar pahalı değil. Olimpiyat Oyunlarında florbolun ortaya çıkması kesinlikle sadece Olomouc’a yardımcı olmayacaktı.

Çek Cumhuriyeti’nde okulu, devlet sınavlarına hazırlığı ve en yüksek seviyedeki florbolunu birleştirmeyi nasıl başarıyorsunuz?
Hangi okulda okuduğuma bağlı. Kesinlikle sınavdan daha zorlu. Lisans diplomam için Ostrava’ya gidip geldim, iç sahadaki maçlar bile aslında kendi sahamda oynanan maçlar değildi ama bir şekilde bunu başardım, yani bu anlamda Olomouc’ta işim artık benim için daha kolay. Ayrıca sezonun bittiği dönemde devlet kartımın olması gerekiyor. Açıkçası benim için okulun her şeyden önce geldiğini ve eğitimin öncelikli olduğunu düşünüyorum. Yani herhangi bir sorun yaşanırsa, florbolun bir süreliğine bir kenara bırakılması gerekecekti.

Kulüp bununla nasıl başa çıkıyor?
Bunda büyük bir problem olduğunu düşünmüyorum. Profesyonel olmadığımızın farkına varmak gerekiyor.

Florbol oynayarak geçimini sağlamak mümkün mü?
Kesinlikle Çek Cumhuriyeti’nde değil, burada olur mu bilmiyorum. Yurt dışına seyahat ediyorlar ama dünyanın en iyi ligi olan İsveç’te oynayan birçok erkek florbol oyuncusunun bile hâlâ yarı zamanlı işleri var.

Peki Çek kulüplerinin finansmanı ne durumda?
Oynadığım süre boyunca bile ciddi bir fark fark ettim. Artık kulüplerde daha fazla para var ama kadın oyuncuların her zaman daha büyük meblağlar alması söz konusu değil. Kulüplerin, en azından ülkenin en iyilerinin, ekipmanınızı, ulaşımınızı vb. finanse ettiği gerçeği hakkında daha fazla bilgi.

Öncelikli olarak çalışmalarınızdan bahsediyorsunuz. Bu, Vítkovice’den başladığınız Olomouc’a dönmenizin bir nedeni miydi?
Kesinlikle. Antrenmana tramvayla yirmi dakikada ya da trenle bir buçuk saatte gitsem fark ediyor. Özellikle şimdi okula çok zaman ayırmam gerekiyor. Artık esas olarak Olomouc’a odaklanıyorum, burası benim ebeveyn kulübüm, burayı seviyorum. Burada kızlara bir şeyi kanıtlamak istiyorum.

Belki play-off’ların ilk turunda bile başarılı olabiliriz.
İyi olur. Koçların bile bunu uzun vadeli hedeflerinden biri olarak görüyorlar. Bu yıl onlar için gerçek olabilir. Umarım. Üzerine inşa etmemiz gereken bir şey var, sezon başı bizi nispeten iyi durumda yakaladı.

Özellikle sen, ekstra ligin en iyi golcüsüsün.
Ben bununla bir şekilde baş edemiyorum, bana öyle geliyor ki insan bununla ne kadar az uğraşırsa, sahada o kadar rahat hissediyor, bu da sonuçlardan anlaşılıyor. Bunun için mutluyum ama golü kimin attığının pek önemi yok. Benim için takımın performansı en önemli şey ve eğer hat-trick yapıp kaybedersek mutlu olmazdım. Ama bunun kulağa klişe gibi geldiğini biliyorum.

Ancak Střešovice’ye karşı yapılan hat-trick memnun ediciydi.
Evet ama sonunda ilk 4’teki rakibimizi yenmeyi başardığımızı özellikle hatırlayacağım.

Olomouc’ta florbol neden açıkça yükselişte?
Hiçbir kulüpten bu kadar çok oyuncu çekilmemişti. Yerli oyunculardan yola çıktık. Üç dört yıl önce burada özenle yetiştirilen genç kızlar ekstra lige çıkıyordu. Şimdi onlara iki yıl önce ulusal şampiyon olan başkaları da katıldı. Her şey düzene girmeye başlıyor. Ayrıca Prag’dan burada okula giden kızlarımız da var. Zaten daha üst mevkilerde oynadığımız için bize gitmekten çekinmiyorlar. Bu şekilde devam etmeliyiz, o zaman belki başka yerlerden oyuncular da Olomouc’a gelebilir. Ve eğer büyük maçları bile kazanabileceğimiz gerçeğine alışırsak ve bunu kafamıza yerleştirirsek, Vítkovice’dekiyle aynı zihniyete sahip olmamamız için hiçbir neden göremiyorum.

Vítkoviç oyuncuları zaferlerinin sevincini yaşıyor. Soldan Eliška Planková, Lucie Cholinská ve Barbora Husková.

Düzenli olarak genç milli takımda oynadınız ve şimdiden A takıma yükseldiniz.
Evet ama sadece arkadaşlar için. Yine de harika bir deneyimdi. Florbol seviyesi tamamen farklıydı, kızlar daha hızlı ve daha güçlü. Yaşı ve sporu ne olursa olsun, milli takım deneyimi yaşayan herkesin bunun ne kadar eşsiz bir deneyim olduğunu bildiğini düşünüyorum.

Başka bir davetiye mi arıyorsunuz?
Kesinlikle şimdi değil. Dünya Şampiyonası Aralık ayında düzenleniyor, dolayısıyla bu döngüde koçlar zaten şampiyona için kadroları deniyor olacak.

Lucie Cholinská bir yılda ne kadar yaşayacak?
Peki, zor soru. Eğitimimi tamamlayabilmem benim için önemli. Diploma ölçümlerini zamanında bitiremeyebilirim ve devlet evraklarını ertelemek zorunda kalabilirim. Henüz hayalimde çalışmak istediğim bir yer yok. Ve bir mezun olarak tüm seçeneklere hemen sahip olamazsınız. Florbol konusunda da Olomouc’ta kalmak isterim. Yurt dışında herhangi bir yere gitme gibi bir hedefim yok. Dediğim gibi benim için şu anda en önemli şey okul.