Gençleri şaşırtabiliriz. Euro, Sadílka ve okuldaki zamanlardan bahsetti.

EnguLizyoN

New member
Olomouc Sigma'nın 42 yaşındaki öğrencisi bugün milli takımda 60 maça çıktı. Yirmi yıl önce Portekiz'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda üçüncü oldu. 2003 yılında Sigma'dan ayrılınca Belçika, Fransa, İngiltere ve İtalya'da vakit geçirdi. Örneğin Fransız Lille ile double, Lazio Roma ile de İtalya Kupası'nı kazandı.

Olomouc'ta 1. B sınıfında oynayan Kožušany'de hala aktif bir futbolcu olmasına rağmen, bugün taraftar rolüne geçiyor: “Oyuncularımızın gruptan ilerleyecek kaliteye sahip olduğunu düşünüyorum. Ve eleme savaşları her zaman tahmin edilemez. Bazen zayıf bir oyuncuya karşı bir maçta başarılı olamazsınız, bazen de sizi hafife alabilecek bir favorinizi şaşırtabilirsiniz” diyor Rozehnal, iDNES.cz'ye verdiği bir röportajda.

Çekler tüm katılımcılar arasında en düşük yaş ortalamasına sahiptir. Milli takımdayken bu pek kural değildi, değil mi?
Büyük turnuvalarda, uzun süredir kalitesini teyit eden, istikrarlı ve üst liglerde oynayan daha fazla oyuncunuzun olması elbette bir avantajdır. Elbette artık Souček ve Coufal'ımız var ama bunun gibi beş veya altı adama ihtiyacımız var. Öte yandan artık kendilerini kanıtlamak isteyen genç, güçlü adamlarımız var. Teknik direktörün taleplerine saygı duyacak, uyacak ve takıma teslim olacaklar. Dolayısıyla daha deneyimli bir takıma sahip olmak kesinlikle bir avantaj ama daha genç bir takıma sahip olmakta da bir sorun görmüyorum. Sonunda herkesi şaşırtabilir.

Sadílek vakasını nasıl algıladınız? Milli takım orta saha oyuncusu üç tekerlekli bisikletle yokuştan aşağı inerken sakatlandı ve Euro'yu kaçırmasına neden oldu.
İlk önce bisiklet sürerken yaralandığı yönünde haberler vardı. Bunun kötü şans olduğunu söyledim. Adamların antrenmana bisikletle gittiklerini biliyordum, bu yüzden böyle bir şey olabilirdi. Sonra bir yerlerde üç tekerlekli bisiklete bindikleri ortaya çıktı. İlk başta bunun çocuklar için bir tür üç tekerlekli bisiklet olduğunu düşündüm, ancak sonra “makineleri” ve aşağı indikleri yokuşları görünce birinin gerçekten anlamadığını düşünüyorum. Bir oyuncu olarak kesinlikle bunu kabul etmem. Muhtemelen o eğitim için bisiklete bile binmezdim, bunu hiç riske atmazdım. Ama oldu, bu onun hatası, sanırım kendisi neyi yanlış yaptığını biliyor. En çok onu rahatsız ediyor olmalı.

Taraftarları da rahatsız ediyor…
İşin kötü tarafı bu kadar dolambaçlı bir şekilde sunulmuş olması. Olan biteni tam olarak anlatmaları gerekirdi. O zaman hiçbir durum olmayacağını düşünüyorum. Bu tamamen oyuncunun hatası, biz onu durdurmadık, o riski aldı, sakatlandı, nokta. Ne yazık ki sunuluş şekli temsile zarar vermekten başka bir işe yaramadı.

Yirmi yıl önce Çek Cumhuriyeti ile Avrupa yarı finaline kadar çıkmıştınız. Aksine, yedek rolü oynadınız. Pişman değil misin?
Kesinlikle. Tevazu ile oraya gittim. Hiçbir hazırlık maçı oynamadım, oraya tamamen sıfırdan geldim, şampiyona öncesi sadece kampta dakika topladım. Hollanda'ya karşı birkaç dakika oynamayı başardım, ardından tüm grup maçını Almanya'ya karşı oynadım ve yanılmıyorsam çeyrek finalde Danimarka'ya karşı da oynadım. Ve yarı finalde başlamadığım gerçeği de böyle.

O zaman katıldığınızda milli takım namağluptu. Hollanda'ya karşı 0:2 kaybettiğiniz maç da dahil. Ama kahramanca bir performansın ardından oyunu tersine çevirdiniz. Mesela meslektaşınız Marek Heinz dört yıl önce bana bunun Euro tarihindeki bağımsız Çek Cumhuriyeti'nin en iyi maçı olduğunu söylemişti. Katılıyor musun?
Sanırım buna katılıyorum çünkü maçta her şey vardı. Bizim için kötü bir rota, yetişiyoruz, sonra dönüş yapıyoruz. İnanılmaz bir yükü vardı. Avrupa'nın en iyi, kendi kulüplerinde lider oyuncuları o dönemde platformda yer alıyordu, iki takımın kadrosuna bir bakın.

Vladimír Šmicer dönüşü 88. dakikada tamamladı. On beş dakika kadar oyuna girdiniz ama geldikten hemen sonra kararı verebilirdiniz. Ancak kaleci van der Sar şutunuzu anında yakaladı.
Seken bir toptu, defansların önüne çıkıp topu kaleye doğru attım, van der Sar o sırada yerden kalkıyordu ama yakaladı. Ancak maçın tamamını yaşadım, inanılmaz bir adrenalin patlamasıydı. Sahaya çıktığımda maç inanılmaz hararetliydi, çok tempolu oynanıyordu, televizyonda da güzel olmuştur diye düşünüyorum. Hiçbir şekilde şansımı fazla zorlamadım, mümkün olan en iyi performansı verip takımın mümkün olan en iyi sonucu almasına yardımcı olmak istedim. Her neyse, maç sonrası yaşanan coşku tarif edilemezdi.

David Rozehnal, 2004 Euro'su sırasında otelde dinleniyor.

Grup aşamasının ardından takıma ortaklar ve aile geldi. Bunu o zaman bir avantaj olarak mı değerlendirdiniz yoksa sürekli odaklanması gereken bir oyuncu musunuz?
Koç Brückner o zamanlar bize liderlik etmişti ve kendisi harika bir stratejistti. Dolayısıyla ortakların ve aile üyelerinin ancak gruptan ilerlemeyi başardığımızda gelebilmesi onun eylemiydi. Kişisel olarak benim için çok hoştu. Kendimi kesebiliyorum, futbola konsantre olabiliyorum ama yakınımdan biri geldiğinde değişebiliyorum, rahatlayabiliyorum, pozitif enerjiyi içime çekebiliyorum. Üstelik hazırlık kampını da katarsanız aslında ailenizi göremediğiniz üç hafta oluyor.

Amatör düzeyde bile hâlâ futboldan keyif alıyorsunuz değil mi?
Futbolu özleyeceğimi biliyorum, bundan keyif alıyorum. En azından biraz da olsa hâlâ devam edebildiğim için mutluyum. Daha düşük bir seviyede olmasına rağmen hala orada biraz adrenalin hissedebiliyorum.

Karınız sık sık size kesmenizi söylüyor mu?
Peki, yaklaşık her hafta (kahkahalar). Ama beş haftadır sakat olduğumdan pek dinleyemedim. Şimdi sezon sonu, bu yüzden muhtemelen evde tekrar tartışacağız ama sanırım aileye giderek daha fazla uyum sağlamaya çalışıyorum. Genellikle pazar gününe kadar oyun günümüz olmaz, bu yüzden sonunda geniş aile hafta sonunu yakalarız. Ancak oynadığımızda takıma uygun olmaya çalıştığım doğru. Hala içimde, her zaman o kadar profesyonel olmaya çalışıyorum. Şanslıyız ki sadece on iki maçımız var, bu yüzden sanırım yarışmada on sekiz kişiydik kadar kötü değil.

Adrenalinden bahsettiğinizde muhtemelen en çok İtalya Kupası finalinde yaşadınız. Ünlü bir teknik direktör olmasanız bile Sampdoria Genoa'ya karşı penaltı atışlarına katıldınız. Koridordaki eşiniz ve babanız da gözlerine inanamadı. Neyse, dönüştün.
Maçtan sonraki akşama kadar gerçekte ne yaptığımın farkına vardım. Eşi ve babası kalplerinin durduğunu söyledi. İtalya'daki taraftarlar çok tutkulu ve işler iyi gittiğinde en iyilerden oluyorlar ama kötü sonuçlar aldığımızda bizi antrenman merkezinde beklediler ki bu hiç de hoş değildi. Eğer yapmasaydım muhtemelen ateşli anlar yaşayacaktım.

Peki neden 10'a gittin?
O an o kadar çok adrenalin yaşadım ki, hoca penaltıyı kimin atacağını sorunca ve sırayla hepimizi işaret ettiğinde, ben de ona başımı salladım. Ancak o zaman aslında hayatımda hiç penaltı yemediğimi fark ettim. (Gülüyor). Herkesin oraya gitmek istemediğini hissettim. Ve bir şekilde elim otomatik olarak havaya kalktı ve gittim.

Kariyerin boyunca çok şey yaşadın. Paris, Lille, Bruges, Newcastle, Roma… Yaşanacak en güzel ve en kötü şehir hangisiydi?
Paris muhtemelen en güzelidir. O zamanlar bugünkünden farklıydı. Eşim ve ben orada yalnızdık, çocuğumuz yoktu. Paris'ten en iyi şekilde faydalandığımızı düşünüyorum. Newcastle muhtemelen en kötüsüdür. Hava berbat, insanların zihniyetini de beğenmedik…

Kendinizi bir Olomouc vatansever olarak görüyor musunuz? Sigma beş yıl önce yüzüncü yılını kutladığında ana organizatör sizdiniz…
Olomouc'u seviyorum, her zaman Olomouc'a ya da Olomouc'a dönmek istemiştim. Üstelik Kožušany'de büyüdüm. Sigma bana çok şey verdi, onun sayesinde hayalimi gerçekleştirebildim ve büyük futbola adım atabildim, yoluma devam edebildim. Yani muhtemelen evet, kendimi bir Olomouc vatansever olarak görüyorum. Şehir çok güzel ve Olomouc'tan ayrıldığımızdan bu yana geçen yirmi iki yılda çok değişti.

Bugünkü Sigma'ya gidecek misin?
Gerçeği söylemek gerekirse, ara sıra. Bunun nedeni ayrıca Kožušany ile olan maçları sıklıkla haber yapıyor olmamızdır. Ayrıca futbola zaten çok doymuş olduğum için lig veya Avrupa futbolunu da çok tercih ediyorum. Güzel ve değeceğini düşündüğüm maçları izliyorum. Şu anda bile Euro'da milli takımımızı izleyeceğim, ayrıca ilginç maçları ve eleme mücadelelerini de izleyeceğim. İdeal olarak katılımımızla!