Hastalıklı ve saygısız insanlar kediyi epoksi içinde sergileyen galeriyi eleştiriyor

EnguLizyoN

New member
Pencere Galerisi'nde sergilenen eserler, oradan geçen herkesin görebilmesi için geniş bir vitrinde yer alıyor.

“Bu nedenle sergiler kısmen kamusal alana giriyor. Bu Ocak ayında serinin 33. sergisi olarak sanatçı Margarita Ivy Ukolébavka'nın eserini sundum. Serginin kararsız bir şekilde karşılanacağından şüpheleniyordum, ancak sergi büyük duygular uyandırdı ve beklentilerin ötesinde bir onaylamama dalgası yarattı,” diye itiraf etti koleksiyoncu ve küratör Robert Runták.

“Birkaç kişi beni sergiyi bitirmem için aradı… Neredeyse yirmi bin üyesi olan Přerováci sosyal grubu içinde, sergiyi ve sergilenen çalışmayı açıklamaya çalıştım, aynı zamanda özgür sanatsal yaratımın ilkelerini vb. vurgulamaya çalıştım. . Gönderi yine fırtınalı bir tepkiye neden oldu, olumsuz ve küçümseyen görüşler hakim oldu” diye anlatan Runták, sonunda sergiyi kaldırmadığını, ancak vitrini panjurla kapattığını ekledi.

“Tartışmanın ardından, Přerováci sosyal grubunun üyeleri olan kişilerin, serginin nasıl devam edeceğine ilişkin bir ankette oy kullanmasına izin vermeye karar verdim. Sanat eseri serginin geri kalanı boyunca, yani 29 Şubat'a kadar bir perde arkasında saklı kalacak, böylece kimse göremeyecek” diye ekledi Runták.

Sergide altı gün boyunca 941 kişi oy kullandı. “576 kişi eserin saklanması taraftarıydı, 365 kişi ise saklanması taraftarıydı. Yani sergi devam ediyor ama süresi bitene kadar sergilenen eser perde arkasında saklanacak” dedi.

Sergi medyanın ilgisini çekti ve sosyal ağlarda yüzlerce yorum yapıldı. Artık cam kaplı vitrin hakkında bazı görüşler yayınlayan Runták, “Bazılarını orijinal, düzenlenmemiş haliyle yayınlamaya cesaret ediyorum” dedi.

Örneğin Václav Dejčmar şöyle yanıt verdi: “Umarım kedi bir panjurun arkasına gizlenir ve bu, kedi sergilendiğinde ve aynı anda sergilenmediğinde Schrödinger'in kedisinin özel bir Přerov versiyonunu yaratacaktır.” İfade özgürlüğü konusunda kazanılan adım.

Andrea Antoniou-Vojtášková, “Tanrım, bir blokta gömülü ölü bir kediyi sergileyip buna hâlâ sanat demek zaten çok hastalıklı” dedi. Bu, Yaşlı Marian tarafından da desteklendi: “Bu çirkinliği kaldırın ve zavallı kediyi düzgün bir şekilde gömün, ruhu huzur içinde olsun. Bu saygısızlık ve ahlaksızlıktır. Bu sanat değil.'

Yirmi altı yaşındaki Margarita Ivy, çalışmasını Haziran 2023'te Facebook profilinde sergilediğinde çok sayıda kınama aldı. Çalışmalarını Prag'daki UMPRUM'daki VU3 stüdyosunda tamamlayan sanatçı, çalışmalarında travmatik çocukluk deneyimlerinden ilham alıyor.

“Margarita Ukrayna'da büyüdü ve şimdi esas olarak ölüm sorunuyla ilgileniyor ve işiyle bunu kabul etmeye, yumuşatmaya ve kendi tarzında romantikleştirmeye çalışıyor. Epoksi kaplı ölü hayvan bedenleri, ayrılan ruhların dönüşümünü simgeliyor” diye açıkladı çağdaş sanatın organizatörü Martin Fryč.

Saklanmış bir kedi bile sanattır…

Margarita Ivy uzun süredir benzer kurulumlar yapıyor. Reçine içinde ölü bir kedi olarak tasvir edilen ninninin ilginç bir hikayesi var. “O kediyi ölü buldum. Kimse onu gömmek, son hizmetini yapmak istemedi” dedi Ivy.

Provokatif bir enstalasyon yaratma ilhamını büyükannesinden aldı. “Büyükannem İkinci Dünya Savaşı'nı yaşadı, kıtlığı yaşadı. Onun dünyaya bakışı ve algısı hastalıklı ve çok katıydı” diye açıkladı.

Büyükannesi ona ölen bir kediyle ilgili hüzünlü bir ninni söyledi. “Bu ninni bu yüzden yaratıldı. Metni enstalasyonun bir parçası olan bir mendilin üzerinde,” diye açıkladı Ivy.

Yazar, insanların eserini kınamasına ama özünü aramamasına üzülüyor. Přerovan'ların tepkisi bir bakıma beklenendi. “Ölüm algısı birçok insan için kabul edilemez, saklanmak istiyor ama kaçamayacaklarının farkında değiller” dedi.

Bir panjurun arkasına gizlenmiş yerleştirmesini bir sanat eseri olarak görüyor. “Belki saçma olabilir ama görülmesi gerekmeyen bir şeyi saklıyorsanız bu da sanattır” dedi.