Havza, Šišma'daki derenin haziran ayında iki yüz yıllık aşırı su baskını seviyesine ulaştığını duyurdu

EnguLizyoN

New member
Su yöneticileri sel hasarlarını gidermeye devam ediyor. Chmelař, Šišma'daki rezervuarın sel sırasında taşan barajının artık onarıldığını ve emniyete alındığını ekledi. 27 Haziran'da Šišemka Nehri kıyısındaki köyde ani bir sel yaşandı.


Su yöneticilerine göre yoğun yağışların ardından çevredeki çayırlardan ve tarlalardan gelen su çok hızlı bir şekilde Šišemka'ya aktı. Zirve anında akışı, Povodí Morava işçileri tarafından saniyede 30 metreküpten fazla olarak hesaplandı.


Chmelař, “Özellikle Šišma köyünde akış saniyede 32 metreküptü, Hradčany köyünde nehirdeki akış saniyede 36 metreküp değerine ulaştı” dedi.


“Šišemka nehrinin akışına ilişkin hidrolojik verilere göre, Šišma köyündeki akış iki yüz yıllık bir sele karşılık geliyordu, yani aşırı bir seldi. Hradčany'de iki yüz yıllık selin akışı yaklaştı” diye anlatıyor Chmelař.


Sonuçlar kaldırıldı



Ani sel felaketlerinin sonuçları hâlâ ortadan kaldırılıyor; Morava Havzası'nda Přerovsk ve Olomouc'un etkilenen bölgelerinde ağır ekipmanlar bulunuyor.


Havza sözcüsü, “Su yöneticileri su yolu yataklarının onarımı ve temel stabilizasyonu üzerinde çalışıyor” diye ekledi. Ona göre artık küçük bir ekskavatör yardımıyla yamaçların ve barajın altındaki alanın tamamlanması planlanıyor.


Su yöneticilerine göre, nehir yataklarında yapılan çalışmalar genellikle su baskınlarına maruz kalan mühendislik ağlarının yönetimini zorlaştırıyor.


Bazı yerlerde su yöneticileri, örneğin gaz, elektrik veya optik kablolarda meydana gelebilecek kazaları önlemek için ağ yöneticilerinin yardımını beklemek zorunda kalıyor.


Sözcü, “Hlinsk, Hradčany ve Velký Týnec'te çökeltilerin çıkarılması ve yüzey akışının giderilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor” diye ekledi.


27 Haziran Perşembe akşamı yoğun yağış, fırtına ve kuvvetli rüzgarlar Přerovsk ve Olomouc'u etkiledi. Pek çok yerde meydana gelen sel felaketinin ardından insanlar temizlik işlerini bitirdikten sonra, 30 Haziran Pazar günü başka bir fırtına bölgesi geldi ve su yeniden nehir yatağından taştı.