Hediye için borç almıyorlar ama borçları var. Vali yardımcısı, sayıların arttığını söylüyor

EnguLizyoN

New member
Mültecilerle ilgili durum uzun süredir nispeten sakin görünüyordu, ancak yaz aylarında Přerov’da düzinelerce Roman polisten Ukraynalı çocukların Romanları bıçakla tehdit ettiği vakanın soruşturulmasını talep etti. Ancak soruşturma bunu doğrulamadı. Bölge ofisi temsilcilerinin de katıldığı toplantı nedeniyle gerçekleşti. Geriye dönüp baktığınızda tüm bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Etnik gruplar arası gerilimi tırmandırıyor gibi görünüyor. Polis kimsenin bıçak çıkardığını bulamadı. Brno olayından önce Romanlar ile Ukraynalılar arasında herhangi bir gerilim yoktu. Ancak kolayca yaratıldı çünkü birisi bunu önemli ölçüde abarttı. O zamandan beri devam ediyor. Çoğunlukla aşırı siyasi kesimden gelen bu tür gerginliklerin faillerini çok daha ağır şekilde cezalandırırdım.

Nisan ayından bu yana Ukrayna’ya Yardım için Bölgesel Yardım Merkezi (KACPU) İçişleri Bakanlığı’na bağlı. Mülteci akını giderek azaldı, bölge şimdi neye odaklanıyor?
Şu anda çalışmalarımız ağırlıklı olarak entegrasyon ve uyum stratejilerinden oluşuyor. Çünkü 1 Temmuz’dan bu yana mültecilerin barınmasına yönelik genel destek sona erdi ve yalnızca hassas gruplara yönelik olarak daraltıldı. Bu, çok sayıda insanı yeniden barındırmak anlamına geliyordu. Gece boyunca kalacak yerlerini kaybedecekleri ve KACPU önünde uzun kuyruklar oluşacağı korkusu neyse ki gerçekleşmedi. Bunlar nispeten hızlı bir şekilde çözülmeyi başaran vaka birimleriydi. Bölge şu anda geçici koruma sağlanan yaklaşık on iki bin mülteciden yaklaşık iki binine barınma olanağı sağlıyor.

Bir buçuk yıl sonra savaş mültecilerinin entegrasyonu nasıl görünüyor?
Ukrayna’dan gelen göç dalgasıyla baş etme konusunda kaydedilen ilerlemeye dair hislerim çok iyi. Bölgede ve Çek Cumhuriyeti’nde yaşayanların büyük çoğunluğunun, dürüst ve dürüst bir şekilde herhangi bir sorun algılamadığımızı söylerlerse aynı şekilde hissettiğini düşünüyorum. Çünkü insanlar bize yakın, benzer tarihi, kültürel ve manevi geçmişe sahip bir kültürel çevreden geliyorlar. Bazıları buraya kalıcı olarak yerleşmeye ilgi gösterirse ikinci nesilde onların buralı olmadığını bilemeyeceğiz.

Ekonominin güçlenmesine ilişkin beklentiler gerçekleşti mi?
İşgücü piyasasında şirketlerde işçi eksikliği devam ediyor, dolayısıyla bu bizim istediğimiz kadar önemli değil. Holt, çocukları veya ebeveynleri olan anneler var ve bunlar, her iki tarafla da ilgilenmek zorunda kaldıkları ve fazla çalışamadıkları sandviç kuşağının bir örneği. Aileler yeniden bir araya gelir gelmez, yani kocalar çocuklu kadınlara dönebildiklerinde, ekonomik olarak daha aktif olma fırsatlarına sahip olacaklar.

Eğitimin ve niteliklerin tanınmasında bir sorun var mı?
Bu Çek bürokrasisinin bir sorunu, örneğin Polonyalılar çok daha esnekti. Yabancı eğitimin tanınmasının büyük bir komplikasyon olduğunu düşünüyorum çünkü örneğin sosyal hizmetler ve sağlık sektöründe çok fazla orta düzey personele ihtiyacımız olacak. Sonuçta bölgede büyük bir kısmı konut olmak üzere 26 sosyal hizmet kuruluşu kuruluyor. Elbette hastalar tedaviyi yapan tıp uzmanıyla aynı fikirde olmak ister, bu nedenle dil eğitiminin yoğunlaştırılması gerekir. Bu yüzden eğitim kapasitelerini geliştirmeye çalışıyoruz.

Bölgede danışmanlık hizmetleri de verilmektedir. Spesifik bir etkisi var mı?
Tavsiye ve önlemenin şirkete büyük faydası var. En pahalı şey insanların sosyal sistemlerde kalmasına izin vermektir. Örneğin, Sosyal İçerme Ajansı’nın borç danışmanlığını güçlendirmeye yönelik bir girişimimiz var. Borç danışmanlığını desteklemek için bölge konseyinde para için pazarlık yapıyorum çünkü orada ayakkabının bizi ittiğini hissediyoruz.

Borçların kaynağı herhangi bir şekilde değişti mi?
Kovid öncesinde, ekonomi büyürken sorun genellikle sorumsuz davranışlardan kaynaklanan borçlarla ilgiliyken, bugün hediye veya tatil için borç almadan borç tuzağına düşen çok daha fazla insan var. Sorumlular, ancak geçim masraflarını karşılayamıyorlar. Ancak borcun sebebi ne olursa olsun elbette herkese yardım sağlıyoruz.

Haftanın yedi günü sabah 7’den akşam 8’e kadar bakım

Sosyal hizmetler geçen yıl paranın kaybolduğu konusunda uyarmıştı. Bu yıl finansman nasıl gitti?
Şunu söylemeliyim ki, son iki yıldır bütçe gökyüzündeki tüm bulutlara rağmen, geçen yaz enerji satın alıp almayacağımıza dair hiçbir fikrimiz yoktu, sonunda sosyal hizmet sağlayan kuruluşların finansmanının, geçen yazdan çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı. beklenen. Birkaç istisna dışında tüm gereksinimler yüzde 100 karşılandı.

Bölge, yıllardır engelli kişilerin artık Litovla yakınlarındaki Nové Zámky gibi kurumlarda değil, apartman dairelerinde veya evlerde yaşamasını sağlamak için çabalıyor. Ne zaman tamamlanabilir?
2035 yılıyla çalışıyoruz ama karmaşık bir süreç. Bu aynı zamanda sosyal açıdan da zorlu bir konudur; şimdi özellikle birleşik engelli danışanlara yönelik yatılı sosyal hizmetlerin dönüştürülmesinden bahsediyorum. Çünkü herkes, tabiri caizse arka bahçesine yakın olmadığı sürece sosyal hizmetlerin insanileştirilmesinden yana. Tanrıya şükür, halihazırda bir arada yaşamanın cennet gibi bir şey olduğunu göstermek için kullanılabilecek bir dizi iyi uygulama örneğimiz var.

Müşteriler yeni ortamda ne yapacak?
Önemli ölçüde. Sağlık durumunda, ruh sağlığında ve psikotrop ilaç kullanma ihtiyacının azalmasında görülebilir. Aynı zamanda geçiş kolay değil, işçiler yaklaşık iki yıldır onlarla çalışıyor, çünkü çoğu durumda bu insanlar kurumsal ortamdan başka bir şey bilmiyorlar. Birdenbire kendi oturma odaları, yatak odaları ve mutfakları olur. Bunu sadece mevcut müşterilerimiz için değil, esas olarak kurumsal bakıma ulaşamamış gelecekteki müşterilerimiz için de yaptığımızı vurgulamak istiyorum, ancak bir gün kırklı ve ellili yaşlarında olacaklar ve aileleri artık bakım sağlayamayacaklar. onlardan. Bir diğer konu ise yaşlılara yönelik sosyal hizmetlerin insancıllaştırılmasıdır.

Orada nasılsın?
Biz on beş-yirmi kişilik yaşlılara ev yapamayız, bunun bedelini ödememiz mümkün olmaz. Bu nedenle bir odada veya dairede yüksek düzeyde mahremiyete odaklanıyoruz, ancak yetişmemiz gereken çok şey var. Bugün ayrı bir sosyal tesis bile söz konusu değil. Çok paraya mal olacak, birkaç dönem için. Ayrıca kamu-özel sektör ortaklığının pilot projesini de hazırlıyoruz.

Evlerde yer bulmak için bir yıldan fazla süre bekleniyor. Bir şekilde çözülebilir mi?
Yaşlılara yönelik yatılı sosyal hizmetler üzerindeki baskıyı mümkün olduğunca azaltmak için çok çalışmalıyız. Ne yazık ki birçok başvuru sahibi, daha düşük düzeyde bir sosyal hizmetin onlar için gerekli olmadığı ve yeterli olacağı bir durumda olmalarına rağmen hala bu en yüksek standardı talep etmektedir. Hemşirelik hizmetleri, kişinin bazı kişisel bakım görevlerini yerine getiremediği ancak bir bakıcının günde üç kez gelmesi durumunda evde kalabildiği durumlarda yardımcı olacaktır. Bölgenin tamamını kapsıyoruz, ancak her hizmet farklı bir aralık sunuyor; örneğin, yalnızca Pazartesi’den Cuma’ya sabah 8:00’den öğleden sonra 3:30’a kadar. Ancak akşam bile birinin ilaç vermesi, bandaj bağlaması veya hijyen konusunda yardım etmesi gerekiyor.

Peki sistemi değiştirecek misiniz?
2024’ten itibaren iki yıllık bir geçiş dönemi başlayacak ve 2026’dan itibaren bölge, sübvansiyonun verilmesinin bir koşulu olarak sağlayıcının tek tip bir standardı karşılamasını gerektirecek. Şu ana kadar haftanın yedi günü sabah 7’den akşam 8’e kadar görünüyor.