Koni dört metre yükseldi ve ortalığı kasıp kavurdu. Yerliler dünyanın sonu gibi diyor

EnguLizyoN

New member
“O kadar acelemiz vardı ki o an hiçbir şey yapamadık. Bir kasırga, dolu, beyaz, şiddetli bir rüzgar ve korkunç bir patlamaydı. Her şey çeyrek saat içinde gerçekleşti, dünyanın sonu gibi görünüyordu, beklemekten başka yapacak bir şey yoktu” diye anlatıyor Kopřivová.

1997'deki sel felaketinden sonra Přerovsk'taki Troubky yok edildi.

“Bunu 1997'de Troubky'de zaten yaşamıştım. Böyle anlarda ne yapacağımı bileceğimi düşündüm. Ama şimdi bir kişinin felç olmasının ve yere yığılmasının nasıl bir şey olduğunu kendi gözlerimle deneyimledim. Şu an iyi, pul aldım ama geri gelecektir” diye ekliyor.

Su, ailenin bodrum katlarına ulaştı, ahırdaki şirket arabasını sular altında bıraktı ve çevredeki diğer araziler gibi bahçeyi de büyük bir çamur kaymasına çevirdi.

Kadın, “Dayanışma dalgası gerçek değil, insanlar ilgileniyor, gelmeyi teklif ediyor, işe yardım ediyor” diye vurguluyor.

Jan Rada'yı annesini ziyarete gittiği Šišma'dan giderken de bir bulut patlaması durdurdu.

“Korkunçtu, her taraftan sular akıyordu. Bir bulut patlamasıydı, hemen çevirdim ama Hradčany'den döndüğümde Šišma'nın dibi çoktan sular altında kalmıştı. Onu Pavlovice'ye götürdüm, suyun zaten aktığı göletin barajını geçtim ve tepeden anneme döndüm. Burada zaten yarım metre su vardı” diye ekliyor.

Barajın zarar görmesi nedeniyle köyün boşaltılma tehlikesi vardı

Su evin çeşitli yönlerinden içeri girdi. “Evin arkasında hâlâ bir dere var, barajdan geliyordu, su barakalardan geçip kapıdan dışarı akıyordu, korkunç. 1997 yılında sadece bodrumda suyumuz vardı, köprüden aktı ama eve ulaşmadı. Kimse bunu beklemiyordu, bir flaştı. Arabalar akıntıya kapılmıştı” diye ekledi.

Ona göre temizliğin en kötü yanı çamurdur, herkes çamur kurumadan hızla temizlemeye çalışır. Šišma'da herkesin ayağında lastik çizmeler, ellerinde kürekler ve el arabaları var. Ağır ekipmanlar köyün her yerinde hareket ediyor.

Ani sel baskınları sırasında oluşan gelgit dalgası Přerovsk bölgesindeki toplam yedi köyü vurdu, hasar çok büyük. Aynı zamanda, Çarşamba akşamı ve geceleri bölgede art arda ikinci gün de şiddetli fırtınalar yaşandı; şiddetli fırtınalar, diğer olayların yanı sıra şiddetli yağmurun Velký Týnec köyünü sular altında bıraktığı Přerovská ve Olomouc'u vurdu.

Belediye Başkanı Mark Krystek'e göre bu, öngörülemeyen bir doğal afetti.

“Hiçbir şey ve kimse bizi kurtaramazdı, yirmi dakika içinde gelen bir felaketti,” diyen bakan, torrentinin baraja zarar verdiği köyün üzerindeki rezervuarın bile suyu tutamayacağını da sözlerine ekledi.

“Geceleri barajın delinmesi nedeniyle tüm köyün boşaltılması ihtimalini de görüştük, çok şükür bu teyit edilmedi. Yerel itfaiye ekiplerinin yardımıyla baraj, insanların evlerinde kalabilmesi için stabilize edildi” diye özetledi.

Zbyněk Krátký, diğer şeylerin yanı sıra Šišma'daki hasarı da sayıyor. “Yağmur yağmaya başladığında en azından daha pahalı eşyaları çatıya koymak için garaja gittim. Ayaklarım kuru bir şekilde girdim ve beş dakika sonra belime kadar suyla çıktım. Sonunda su seviyesi hâlâ göletin otuz santimetre üzerindeydi ve her şey yüzüyordu” diye anlatıyor cuma sabahı avluda çamurla dolu olan bir yerde.

Suyun akışı itfaiye ekiplerinin de işini kesti

Avluda çalışan makinelerin bir kısmı sular altında kalırken, bodrum katındaki 10 santimetrelik çamur tabakası da daha fazla hasara neden oldu. Su, dondurucuyu devirerek kazana ve diğer ekipmanlara zarar verdi. Artık her şeyin atılması gerekiyor.

“Su, elektrik gibi temel şeyleri devreye sokmamız gerekiyor. Üst katta akıntı zaten akıyor, alt katta ise henüz akıntıyı bırakacak cesareti bulamadım” diye anlatıyor Krátký. Damadı, görgü tanıklarının ifadesine göre 1970'lerin ortasında küçük köye su döküldüğünü ancak çok daha küçük ölçekte olduğunu söylüyor. 1997 yılındaki sel felaketinde geçen yıl kuruyan yataktaki su ancak yol seviyesine ulaşarak bodrumları sular altında bırakmıştı.

“Şimdi nehir bu tarafa doğru akıyordu. Dibinde ikiye ayrılıyordu; bir dere belediye binasının önünden, diğeri ise balıkçı dükkanının arkasından geçiyordu. Köprünün altında sıkışan konteyneri çıkarmak için gelen ilk itfaiyenin yolu kesildi. Suyun ne kadar yükseleceğini görmek için bekliyorduk. Ofiste en az bir buçuk metre boyundaydı. Belediye Başkan Yardımcısı Pavel Zeman, elinde adres listesi bulunan panoları tutarken, nasıl geldiyse öyle de gitti” diyor.

Přerovsk'ta ani bir sel sular altında kaldı ve diğer şeylerin yanı sıra Šišma köyünü de yok etti (27...

“Etkilenen yaklaşık yirmi beş ila otuz evimiz var. Elbette sayılar artabilir, şimdilik kurutuculara, yarı zamanlı çalışanların yardımına ve teknolojiye ihtiyaç duyanları da dahil ediyoruz” diye belirtiyor.

“Biz küçük, sakin bir köyüz, 226 nüfusumuz var. Hiçbir zaman böyle bir şey olmadı. Hoş olmayan şey ise her şeyin çok hızlı gitmesiydi, biz sadece geri gittik. Çoğunluğu yukarı çıkamayan yaşlılardan oluşan yaklaşık üç kişi tahliye edildi” diye ekliyor Zeman.

Yerel halktan ve başka yerlerden yardım teklifleri yağıyor

İhtiyaç duyanlar, cuma günleri kapalı olan yerel mağazadan en gerekli şeyleri satın alabildi.

“Pazarcılardan mağazamızın sular altında kaldığını öğrendim. Belki saat on civarında yağmur durdu, sular çekilince oraya vardım. Saat bir buçukta malların yere düşmesin diye temizlik yapıp kurtardık. Raflara çarpmadığı için büyük bir hasarımız yok. Cumartesi gününe hazırız” diye açıklıyor Záhoří Tarım Kooperatifinin on mağazasından sorumlu Martina Zdráhalová.

Komşular, dükkanın hemen yanındaki Šišemka nehrinin yolun altından aktığını, normal şartlarda yarım metre genişliğinde ve ayak bileğine kadar gelmediğini belirtiyor.

“Yirmi dakika içinde 1997'deki Bečva gibi sular altında kaldı. Bu kadar büyük bir güç ve su bahçenin içinden akıyordu. İlerideki yaya köprüsünü yakaladı, kazıklar suda bir bariyer oluşturdu, girdaplar oluştu. Garajımızdan iki araba uçtu”, Věra Skopalová yüz metre aşağıda, suyun arabayı yolda bıraktığı yeri gösteriyor. Kendisi gibi deniz kenarında yaşayan diğer komşular da sabahtan beri sigorta şirketleriyle telefonda konuşuyor.

Kendisi ve eşi durumu kontrol etmek için dışarı çıktıklarında su eve girmelerine izin vermedi. “Kapıyı açamadık, akıntı eve çarpıyordu, beni sürüklemesin diye tutundum. En azından içeri su girmediği için şanslıyım.'

Ayrıca bir kamyonet sürücüsü tarafından pompaya ihtiyaçları olup olmadığını sormak için durduruldular. Belediye yaşlılarla ilgili de bir koleksiyon düzenlemeyi düşünüyor ve bizzat halka katkı sağlamak istiyor. İnşaat şirketleri, akrabalar ve gönüllüler şimdiden belediyeyi arayıp yardım teklifinde bulunuyor. Yerel halk da birbirlerine yardım ediyor Belediye başkan yardımcısı, “Neyse ki, buradaki insanların uyumu hala çok güçlü” diye vurguluyor.

Haritalar © SHOCart ve OpenStreetMap'e katkıda bulunanlar tarafından sağlanmıştır. SHOCart, turist ve bisiklet haritaları ve atlaslarının geleneksel bir yayıncısıdır. Daha fazla www.shocart.cz