EnguLizyoN
New member
kaydeden Himanshu Singh
ŞANS: Altı yaşındaki Mustafa’nın deprem güvenliği konusunda popüler bir çizgi filmden öğrendiği dersler, beş katlı bina yıkılınca kendini kurtardı. Alaya daireleri Salı gecesi Lucknow’da aniden yere yığıldı.
Kurtulan 14 kişiden biri olan Mustafa’nın şu anda SPM Sivil Hastanesi’nde tedavi altına alındığı ve hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.
Maalesef annesi Uzma Haydar ve babaanne Begüm Hayder kurtarılamadı.
Mustafa olayı hatırladı ve TOI’ye bina aniden sallandığında televizyon izlediğini söyledi. “Günün erken saatlerinde, şehirde hafif sarsıntılar hissedildiğinde, bir deprem sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenler bana hatırlatıldı. Şehri başka bir depremin vurduğunu sandım” dedi.
“Korkmuştum ama ‘Doraemon’ çizgi filminin bir bölümünde Nobita’nın (dizinin ana karakteri) bir deprem sırasında köşelere veya yatağın altına sığınarak kendini nasıl koruyacağını öğrendiğini hatırladım. Hiç vakit kaybetmeden yatağın altına sığındım” diye hatırlıyor Mustafa.
“Annemin koştuğunu ve bağırdığını gördüm. Kısa sürede tüm bina çöktü ve her yer karardı” dedi.
“Olaydan sonra bilincimi bile kaybetmedim. İnsanların annem ve babam için çığlık attığını ve ağladığını duydum ama boşuna. Kendimi boğulmuş hissettim ve sonrasında hiçbir şey hatırlamıyorum. Daha sonra bazı yabancıların beni bir yere götürdüğünü gördüm” dedi.
Mustafa’nın Samajwadi Partisi sözcüsü olan babası Abbas Haidar olay sırasında evde bulunmazken, deneyimli kongre lideri olan dedesi Amir Haidar olaydan sağ kurtuldu.
Bu arada aile, Pazartesi günü Mustafa’nın büyükanne ve büyükbabasının evliliklerinin altın yıl dönümünü kutlamıştı.
Çocuk olaydan hafif sıyrıklarla kurtulmuş ve annesinin öldüğü bilgisi ancak TOİ’nin kendisiyle görüştüğü sırada öğrenilirken, SPM Sivil Hastanesi’nin başka bir odasında tedavi gören dedesi derin bir şok yaşadı ve bir şey söyleyemedi.
Mustafa’nın amcası Zeeshan Haider ve babası Abbas Haider teselli edilemezdi.
Gün boyu sosyal medyada hayatını kaybedenlere taziye mesajları yağmaya devam etti ve #ŞansKnow başlığıyla gündem olmaya devam etti.
Samajwadi Partisi Başkanı Akhilesh Yadav tweet attı: “Begum Haider ji ve Samajwadi Partisi sözcüsü Abbas Haider’in annesi eşi Uzma Abbas ji’nin vefatından dolayı son derece üzgünüz. Allah rahmet eylesin canlara. Acılı aileye en derin taziyeler. içten tebrikler”.
Zaman Çizelgesi: Darbe hesabıyla darbe
24 Ocak
18.45| Çökmeyle ilgili ilk olarak UP 112’yi arayın.
19:10| CM, SDRF ve NDRF birimlerine olay yerine gitmelerini emreder.
19:30| SDRF, NDRF ve polis önce Mustafa, dedesi Amir Haider ve Ashley Burns’ü apartmanın enkazından kurtardı. Üçü de SPM Sivil Hastanesine kaldırıldı
19:40| Kabine bakanları ve hükümet yetkilileri, kurtarma operasyonlarını değerlendirmek ve denetlemek için olay yerine geldi.
21:00| Başka bir sakin olan Ranjana Awasthi, kızı Aloka ile birlikte bir kadın Nasreen ve bir MY Khan’ı kurtardı.
21:30| Enkazın temizlenmesi için sekiz JCB makinesi hizmete alındı. SDRF ekibi, ağır nesneleri kesmek ve erişim sağlamak için 26 gaz kesici getirdi. 15 küçük oksijen tüpü yerleştirildi.
22:00| NDRF ekipleri erişilecek üç yer belirler. Geçici bir hastane inşa edildi ve KGMU Travma Merkezinden doktorlar olay yerine geldi.
23:30| Sniffer köpekleri, bilinci yerinde olmayan iki sakin Khalid ve Unnati’yi takip eder. Her ikisi de KGMU Travma Merkezine götürüldü.
23.45| Bir ordu birliği aradı ve beklemede kalmak istedi.
Ocak 25
12.30| Ekipler, enkazın altındakileri izlemek için Kapana kısılmış Kişi Konum Belirleyicileri (TPL) kullanıyor. Ordu birimleri, NDRF ve SDRF ekiplerine yardım ediyor.
14.30| Yerel halk, kurtarma ekiplerine çay, atıştırmalıklar ve su sağlıyor.
06:30| Shahjahan ve Afreen enkazdan çekildiler.
10.30| 75 yaşındaki Begüm Haydar baygınlık geçirdi; sivil hastane tarafından hayatını kaybettiği açıklandı.
12.30| 35 yaşındaki Uzma Haider bilincini kaybetti; o da hastanede öldü.
15:00| Ağır levhalar yerinden kaldırıldı; sadece moloz kaldı. CP, içeride yalnızca bir kişinin olabileceğini söylüyor. Kurtarma operasyonları devam ediyor.