Meraklıları sayesinde Rychleb Dağları yeniden kostümüne kavuştu, mavi baskıdan yaban mersinleriyle dolu

EnguLizyoN

New member
Ana başlatıcı, Jesenice'nin kuzeyindeki bir dizi başarılı projenin arkasında yer alan Javorník'ten Marie Krajplová'dır.


Krajplová şöyle açıklıyor: “Jaroslav Hrdlička ve ben Blacksphere festivali için Touch the Javorník adlı interaktif projeyi yaratırken, enstalasyona yerel gelenek ve göreneklerle ilgili bir bölüm eklemek istedik.”


Ancak 20. yüzyılda Rychleb Dağları'ndaki olaylı tarih nedeniyle kostümün yalnızca kadın versiyonu hayatta kaldı, bu nedenle yeni kostümün yaratıcıları ilham kaynağı olarak Javornica müzesinde nadir bir örnek bulundurdu. Birkaç fotoğraf da mevcuttur.



Yeni kostümün ana başlatıcısı Javorník'ten Marie Krajplová'dır.



“Halk kıyafetlerinin neyi temsil ettiğini ve neye hizmet ettiğini kendimize sormamız önemliydi. Rychleb'den yeni bir kostüm yaratarak sadece çarpıcı kıyafetler yaratmakla kalmıyoruz, aynı zamanda topluluk olarak da buluşuyoruz ve bu da kostüm kıyafetlerinin temel özlerinden biri” diye açıklıyor Krajplová.


“Orijinal olanlardan, giysinin tipik dikdörtgen üst kısmından ilham aldık. Ancak bağcıklar yanlardadır. İnsanların evde kolayca dikebilmesi için kesimlerle de çalışıyoruz” diye anlatıyor.


Gömleğin üzerindeki kemer ya da dantel gibi detaylara daha çok dikkat ediliyor. “Bu, topluluğun ortak bir çabası, dolayısıyla yaratılışın bizi nereye götüreceğini zamanla göreceğiz” diye gülümsüyor. Ona göre geçmişte yerel halk kutlama yapmak, birlikte vakit geçirmek ve aynı zamanda yerel olarak birbirlerine ait olduklarını görsel olarak belirtmek istedikleri için kostüm yaratmışlardı.


Şu ana kadar sadece kadın versiyonu hazır



Fotoğraflara göre orijinal kıyafet basit bir kesimle karakterize ediliyor. “Nesiller boyunca burayı kullanan insanların artık bölgeye bağlılığı kalmadı ve bölgeye yeni sakinler taşınıyor. Sadece Çekler olmak zorunda değil, bölgeyi aynı zamanda Romenler, Romanlar, Yunanlılar, Ukraynalılar, Polonyalılar ve diğerleri de tamamlıyor” diyor Krajplová.


“Bu nedenle geçmişin saf bir yeniden inşası veya taklidi ile ilgilenmiyoruz. Bu tür etkinlikler tarihi topluluklara, açık hava müzelerine ve doğadaki müzelere aittir. Sunumumuzdaki Rychlebské Hory'nin kostümleri, kendisini yerellikle özdeşleştiren insanları bir topluluk olarak birleştirmeyi amaçlıyor. Burada var olan gelenek ve göreneklere bilgi ve saygıyla birlikte yeni gelenek ve görenekler yaratıyoruz” diye ekliyor.


Yeni kostümün deseni bu nedenle bölgeye özgü yaban mersini ve yaban mersini ağaçlarından oluşuyor. Aynı zamanda yerel sıradağların baskın özelliği olan Borůvková hora'ya da bir göndermedir. Krajplová, “Ve bizi mavi baskı boyama sürecine yönlendiren de yaban mersini deseninin seçimiydi” diyor.


Yeni kostüm çalışmalarına pek çok meraklı katıldı. “Muhtemelen Rychlebské hory'nin tipik özelliği budur. Çoğumuz burada yaşamıyoruz ama hepimiz birbirimize yardım ediyoruz. Başlangıçta, projeyi yaratırken insanlara bu fikri tanıtmak için bölgedeki köyleri dolaştım. Artık zaten bağlantı halindeyiz ve çeşitli kültürel etkinlikler planlıyoruz” diye belirtiyor.


Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle henüz sadece kadın versiyonu hazır olup, erkek ve çocuk versiyonları da hazırlanmaktadır. “Gelecekte ilgilenen taraflar için komple setler planlıyoruz. İster kesimler, ister kumaşlar, ister önceden dikilmiş takımlar olsun. Ama bu uzak bir ihtimal,” diye anlatıyor Krajplová bir sonraki adımı.


Chrzelby'nin yeni kıyafetlerini 17-23 Haziran tarihleri arasında Javorník'te gerçekleşecek Blacksphere festivalinde sunacak.