Moravya Tiyatrosu’nda sahne teknisyenleri alanı kurulacak. Ülkedeki ilk

EnguLizyoN

New member
Okul ve Moravya Tiyatrosu’nun yanı sıra, diğer ilgili taraflar Olomouc şehri ve Olomouc Bölgesi’dir. Pazartesi günü işbirliği anlaşmasını onaylayan bölge konseyiydi.

Kültür konseyi üyesi Jan Žůrek (Müttefikler – Ol. Bölgesi Koalisyonu) “Planlanan yeni çalışma alanının öğretilmesi, manzara ve sergi oluşturulması söz konusu olduğunda, kültür sektöründen çok olumlu tepkiler aldık” dedi.

“Mezunlar sadece kültürel kurumlarda değil, ticari alanda da iş bulacaklar. Ek olarak, örneğin Brno’daki JAMU’daki bir üniversitede veya yeni başlayan BUT’ta devam etme imkanı da vardır. İlgilenen çok sayıda taraf var” dedi.

Muhalefet temsilcisi Ladislav Okleštěk (ANO), yeni alanın, örneğin başvuru sahiplerini kaybedebilecek gelecekteki elektrikçilerin veya marangozların mevcut çalışmalarını tehlikeye atıp atmayacağı riskinden bahsetti.

“Diğer derslere bir etkisi olmayacak, yaklaşık 15 çocuk, yani sınıfın yarısı kadar bir kapasite bekliyoruz. Üstelik, Çek Cumhuriyeti’nde sahne mühendisliğinin şimdiye kadarki ilk dalı olacak,” diye yanıtladı eğitimden sorumlu konsey üyesi Aleš Jakubec (Müttefikler – Olimpiyat Bölgesi Koalisyonu).

Dersler 2026’da başlayacak

Ona göre alanın odak noktası çok spesifik olacak. İlk öğrenciler 2026/2027 eğitim-öğretim yılında başlayacak.

Lise kampüsündeki kültür-eğitim merkezinin arsası bölge tarafından ücretsiz sağlanacak, yatırımcısı Olomouc olacak.

Tahmini maliyet 120 milyon kron olup, Kültür Bakanlığı 37 milyon kron, valilik ise 40 milyon kron katkı yapacaktır.

“Tüm bölgeye fayda sağlayan bir merkez. Eğitim kısmına ek olarak, diğer çalışanların kültür alanına katılımını sağlayacak resmi olmayan bir kısmı da var” dedi bölgesel temsilci ve Olomouc belediye başkanı Miroslav Žbánek (ANO).

“Hedefimiz şehrin kurmuş olduğu Moravya Tiyatrosu’nun diğer tesis ve organizasyonlara da hizmet vermesi. Bölgenin diğer kesimlerinden de olumsuz bakılmasını istemeyiz. Bölgesel sübvansiyon ve Ulusal Kurtarma Planı olmasaydı merkezin kurulması hiçbir şekilde mümkün olmazdı” diye ekledi.

Merkezin kapsamı genişleyecek

Merkez aynı zamanda Moravya Tiyatrosu dekorasyonlarının yaratıcı atölyelerini de içerecek ancak kapsamının daha da geniş olması gerekiyor.

Kültür ve eğitim merkezi, MDO Studio projeleri ve yaygın eğitim projeleri (atölye çalışmaları, tartışmalar, konferanslar) için kullanılacaktır.

İşbirliği anlaşmasında ayrıca SŠPO’nun pratik öğretimi ve sosyal olarak dışlanmış bölgelerden gelen insanlar, yaşlılar veya engelli insanlar gibi azınlık gruplarını dahil etme olasılığı olan yeni kültürel projelerin hazırlanması için de kullanılacak.