Otomobille çarpışan scooter sürücüsü uçup gitti, sokaktaki kız öğrenciler tarafından hayata döndürüldü.

EnguLizyoN

New member
Doğru zamanda, doğru yerde. Geçen Eylül ayında okul yılının başında 75 yaşındaki bir otomobil sürücüsünün çarptığı motosikletçinin hayatını kurtaran Prostějov'daki Orta Tıp Okulu öğrencilerinin cesur müdahalesi bu şekilde basitçe anlatılabilir. , ama çok daha uygun bir şekilde.

On sekiz yaşındaki Michaela Zajíčková ve bir yaş büyük Kateřina Mezuliánková, büyük bir patlama duyup bir kaza gördüklerinde okula giderken Prostejov'un Hacarová caddesindeki yaya geçidinde duruyorlardı.

“Bunu düşünmedik, hemen oraya koştuk. Kelimenin tam anlamıyla scooterdan uçan kadın tepki vermedi. Ona ulaşmaya çalıştık ama çok az oksijeni vardı ve kalp krizi geçirdi” diye anlatıyor Mezuliánková.

Okuldaki eğitim onlara yardımcı oldu

Eğitimin ikinci yılında ayrı bir konuda tartıştıkları ilk yardım ilkelerini bilmek, kızların kurtarılmasına yardımcı oldu.

“Ancak eğitim sizi gerçek bir duruma mükemmel şekilde hazırlamıyor. Biz bir kukla üzerinde eğitim aldık, bu farklı. Okulda öğretmeniniz ayrıca size tavsiyelerde bulunacak ve ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Ama orada yalnızdık, arabayı kendi başımıza sürdük” diye devam etti öğrenci.

Öğrencilere göre canlandırma zor, ne yapacaklarını bilseler bile başlangıçta engelleri aşmak zorundalar, örneğin yaralının kaburgalarını kıracağı korkusunu. Zajíčková, “İnsan bir şeyi mahvetmemekten, incitmekten korkar” diye açıkladı.

Kızlar hemen tepki gösterdiler, birçok ders aldılar ve bu nedenle kalp masajını ertelemediler.

“Başlangıçta bir ritim bulmak da zor. Mezuliánková, “Rolničky, rolničky” aklımdan geçiyordu, çünkü doğru tempoya sahip bir şarkı, sıklıkla derslerde öğretiliyor.” diye belirtti. Öğrenciler gülümseyerek “Neyse ki sadece kafamızda şarkı söyledik” dediler.

Yaralı kadının bilincinin yerine gelmesi de yardımın doğru yapıldığının kanıtıdır. Mezuliánková, “İlk düşüncem, kadının korkunç bir şokta olması ve korkunç bir acı hissetmesi gerektiğiydi” diye açıkladı.

Motosikletçinin kaval kemiği de açık bir şekilde kırıldı ve kazanın ardından uçakla Olomouc Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Öğrencilerin ifadesine göre, yardımların hızla olay yerine ulaşması da kadının kurtarılmasına katkı sağladı. Çevredekilerin olay yerine akın etmesiyle durum kafa karıştırıcı hale geldi.

“Üniversite hastanesinden bir hemşire geçidin diğer tarafında duruyordu ve hemen ambulans çağırdı. Acil servisler gelmeden önce gastroenterolojiden bir doktor yanımıza geldi, bu yüzden yalnız olmadığımız için rahatladık” dedi Zajíčková.

Anılar her zaman kaza mahallinde canlanır

Her şey bittiğinde kız öğrenciler okula devam etti. Tam olarak ne olduğu yavaş yavaş akıllarına gelmeye başladı. “Oradan her geçişimde onu hatırlıyorum. Dersten çıktığımızda bile kazanın olduğu tarafa bakmak zorundayım” dedi Mezuliánková.

Öğrenciler kaza sonrasında kurtarılan kadınla temas kurmasa da kadının ciddi kazanın etkilerini atlatmaya çalıştığı bilgisine sahipler. Zajíčková, “Kazada bizimle birlikte olan ve ambulansı arayan hemşireden onun iyi olduğunu ve rehabilitasyona başladığını öğrendik” dedi.

Öğrenciler hızlı tepkilerinden dolayı Yolun Beyefendisi ödülünü ve Prostějov belediye başkanından bir ödül aldılar. “Ödül almak çok güzel bir duygu, bunu takdir ediyoruz. Ancak bizim için en önemli şey kadının hayatta olması ve iyileşmesidir” diye özetledi Zajíčková.

Her iki kız da, resüsitasyona başlamak gerektiğinde herkesin benzer bir duruma girebileceği konusunda hemfikir. “Kişi yanlış gidemeyeceğini anlamalıdır. Her şeyi mükemmel yapmazsanız, yine de hiçbir şey yapmamaktan iyidir” diye belirtti Zajíčková.

Her iki bayan da çocukluğundan beri sağlık alanında bir kariyere ilgi duyuyor. “Hemşirelik okuluna başvuran kişinin öncelikle insanlarla ilişkisi ve hissi olması gerekir, bunu başkaları her zaman öğrenebilir. Kendimde eskiden daha içe dönük olduğumu görebiliyorum ama okulda ve stajlarda konuştum ve bu benim için artık sorun değil. Birisiyle ilgilenebilmek ve sağlığının iyileştiğini görmek beni mutlu ediyor,” diye itiraf etti Mezuliánková.

Kız öğrenciler de liseden sonra tıp eğitimine devam edip doktor olmak istiyor. “Öncelikle mezuniyeti beklememiz gerekiyor. Ve ardından tıbbi kabuller. Birinci sınıftan beri onu düşünüyorum” diye belirtti Kateřina Mezuliánková.

Öğrencilerden ikincisi de tıp fakültesi giriş sınavlarına hazırlanıyor, Olomouc veya Brno'da okumayı, ardından bir hastanede çalışmayı düşünüyor. “En çok dahiliye alanını tercih ederim. Muayenehanelere gidiyoruz ve doktorların çalışmalarını gördüğümde bundan keyif alacağımı düşünüyorum” diye itiraf etti Michaela Zajíčková.