Otuzdan sonra Bundesliga'ya. Bilimkurgu! Kucera elli yaşında ve konuşuyor

EnguLizyoN

New member
Yani Luca Toni. Az önce İtalya ile Dünya Kupası'nı kazandı, bir futbol katili, bir baş belası, bir diktatör. Radim Kučera, Bayern Münih'in ünlü topçusunun, Bielefeld ile Bundesliga'da tekrar sürpriz yapmaya çalışmasını nasıl engelleyebileceğini düşündü.

Dünyanın en büyük turnuvası olan Almanya'da bile, eski milli takım forvetinin babası Milan Baroš Sr.'nin, on beş yaşındayken TJ erkekler bölgesel şampiyonluğunu kazanırken ona verdiği tavsiyeyi aklında tuttu. Modrá hvězda Vigantice onunla: “Rakibinizi dövüşten önce hazırlamalısınız, top ona ulaşmadan önce, biraz atın. Ve beni azarlama genç adam!'

Kučera erkeklerin derslerinden memnundu. “Bana iyi bir okul verdi. Yaşlı Bary'den işemeyi ve sertliği öğrendim. Hem hücumda hem savunmada oynayabiliyordu. İDNES.cz'nin Salı günü yayınladığı Z voleje programında şunu itiraf etti: Yalan yürümez” diyor.

On sekiz yaşındayken Dukla Hranice'de askere gittiğinde Baník ve Sigma'dan takım arkadaşları, TJ Modrá hvězda Vigantice'den bir çocuğun partnerleri olacağına güldüler, ancak o, 15 yaşında değil, on beş yaşından beri erkekler için oynuyordu. gençlik ligi, onlardan farklı olarak hemen takıma katıldı ve lige yükselmeye yardımcı oldu.

Sonra kement Opava veya Olomouc'tan geldi. Kučer'in duvar ustası ve onu Vigantice'de yaşadıkları oyun alanına götüren ilk antrenör olan babası, oğluna içtenlikle şunu tavsiye etti: “Opa'yı alın, Sigma hâlâ büyük bir adım uzakta.”

Dinledi. Baník ile oynanan derbi çekişmeli geçti. Kučera, babasının ona çok iyi tavsiyelerde bulunduğu yetenekli genç adamı savunuyordu. “İlk dövüşte Bary'yi yükledim, bana kızdı” diye anımsıyor.

Münih'e dönelim.

İlk başta iyi görünüyordu. Topun neredeyse yüzde yirmisine sahip olmalarına rağmen Arminia öndeydi. Kučera, 30 yaşına girdikten sonra sanki şeytan bir keçinin üzerindeymiş gibi atlıkarıncaya atladı: “Kaleciden sonra takımımızda topla en çok teması ben sağladım, ancak bunun nedeni arabayı üç kez fırlatmış olmamdı.” Şiddetle tutundu.

Toni'yle pek ilgisi yoktu. Klos'la bile. Kanat oyuncusu Ribéry, motorları çalıştırdığında Bielefeld'e savunmada zor anlar yaşattı. “Toni hiçbir yerde görünmüyordu. Yirmi dakika boyunca nasıl bir yayanın olduğunu merak ettim, basında hiç yer almadı. Vráťa Lokvenc bile daha fazla koştu” diye Habany'yi konuya benzetti.

Kısa sürede birkaç önemli farklılık ortaya çıktı. “Birdenbire ilk orta kaleye doğru uçtu, Toni her şeyi mahvetti ve golü attı. Bu güçlüydü” dedi.

Toni ile Fiorentina'da oynayan Tomáš Ujfaluši'nin bilgilerini doğruladı ancak hem sahada hem de hayatta kişisel deneyimin yeri doldurulamaz.

Ve Kučera uzun zaman önce keçiden inmiş olmasına rağmen panik içinde dönmeye devam ediyor.

Bugün elli yaşında.

Bu bugün olmaz

Slivovice yerel Vigantice'de akacak. Doğum günü çocuğu, “Ama yalnızca Mayıs ayında, sezonun ardından”, önünde çok iş olduğuna dikkat çekiyor. Kışın teknik direktör olarak hafta sonu başlayacak olan ikinci ligde Prostějov'u kurtarmaya çalıştı.

Vsetínská Hornatina'nın kuzey zirvelerinin eteğindeki köydeki kutlamaya gelince, beyler ağırlıklı olarak yine futbol tartışacak. Vigantická Slivovice güçlü olmalı, yoksa Kučera, Baroš ve Bolf'un küçük bir köyden futbol dünyasına girmeleri sadece güzel bir tesadüf. Bu grup sezon sonunda evlerine geldiğinde yeşil ve biraz bira eşliğinde eğlenceliydi.

Kučera gülüyor: “Eşler tüm Vigantice'in yaz aylarında barda toplanmasına kızmışlardı.”

İki çocuğunu nasıl büyüttüğü için karısı Pavle'ye minnettar; oğlu David bilgisayar okuyor, kızı Adéla ise tıp okuyor. “Umarım favorilerim yoktur” diye yüzünü buruşturdu. “Hayır, annelerinin peşindeler, okulu mükemmel bir şekilde yönetiyorlar. Onlarla ve eşimle gurur duyuyorum, hayatı boyunca onlara liderlik etti, ben her zaman bir futbolcu gibi sahada oldum.” Ancak onunla da gurur duyabilirler.

Teplice antrenörü Radim Kučera, Olomouc ile oynanan maç sırasında sahadaki aksiyonu izliyor.

Heteroseksüel Radim Kučera'nın hikayesi, Baroš'unki kadar muhteşem olmasa da benzersizdir. Ancak benzersiz ve taklit edilmesi zor. Yoksa bugünlerde Çek Ligi'nden milli takıma hiç başlamamış bir oyuncunun otuz bir yaşında Bundesliga'ya transfer olması, orada beş yıl oynaması, kaptanlık koltuğuna oturması hâlâ mümkün mü sanıyorsunuz? kol bandı ve bir savunma oyuncusu olarak bir sezonda altı gol atmak mı?

“İşte bu bir bilim kurgu. Real Madrid'den belki ama otuzdan sonra Çek Ligi'nden Bundesliga'ya mı? Bu bugün işe yaramaz.” Kučera başını salladı.

Fazla bir şey değildi ve o da bundan kurtulamayacaktı. Olomouc'un güçlü spor direktörü Jiří Kubíček, liderinin ayrılışını duymak istemedi, sonuçta Sparta'ya gitmesine bile izin vermedi: “Bu işi burada bitireceksin, sana ihtiyacımız var.”

Menajeri olmayan Kučera, Avusturya Pasching'in teklifini veya Udine'in ilgisini ancak yıllar sonra öğrendi. “Kızıyorsun, dışarı çıkmak için en uygun yaştaydım. Sigma'da kendimi Almanya'daki kadar güvence altına alamazdım ama mesele sadece mali durum değildi, sonuçta Bundesliga çok cazip.”

En iyi durum. Lúcio'nun hemen arkasında

Koç Petr Uličná'ya durumu bu şekilde açıkladı. Ancak o bile, başlangıçta Kučer'in babası gibi gerektiğinde gollerle puan kurtarmak için çıkardığı çok yönlü saha kaptanını kaybetmek istemedi. Kučera, Sigma yönetim üyelerini birbiri ardına atladı ve yedi yıllık sadık hizmetinin, Marsilya, Zaragoza, Mallorca ve Udine ile kupa savaşlarının ardından ayrılmak için izin istedi. Ta ki kendisi kutsanıncaya kadar. Güç için.

Hatta kendisini Sigma'dan satın almak zorunda kaldı: Bedava olduğu kağıt, yıllar önce MF DNES'te anlattığı gibi 35 bin avroya mal oluyordu. Risk karşılığını verdi.

“İnişleri ve çıkışları olmasına rağmen bunun gerçekleşmesine sevindim. Bunun peşinden çok gittim ve sonra herkes bunu hak ettiğim konusunda hemfikir oldu.''

Çok yönlü bir oyuncu, sağlam kondisyona sahip bir lider ve oyunu iyi okuyabilen, sağ elini kullanan bir oyuncu olarak sol ayağını da kullanabilen bir oyuncu, çünkü eski Bary, Vigantic A takımında sadece sol savunmada oynamasına izin verdi. bir yaşam misyonuna çıktık. Bundesliga. Peki Tony! “31 yaşında benden daha yaşlı oyuncular vardı ama ben korkuyordum” diye itiraf ediyor.

Bielefeld'de yurttaşları Petr Gabriel ve David Kobylík onu karşıladılar ancak moralleri bozuktu, bu nedenle yeni takımdaki başlangıç onun için pek de kolay olmadı. Ayrıca koç, daha sonra Kamil Vacek'e takviye yapan Çek takımını maçlardan önce ayırdı ve aynı odada bırakmadı, böylece kozmopolit kulüpte sosyalleşme mümkün olduğu kadar iyi oldu.

Eski futbol savunucusu Radim Kučera, Z voleje podcast'ine verdiği röportajda.

Bu arada, Olomouc'tan başka bir oyuncu ve Kučer'in yakın aile dostu Arminia'da iz bıraktı, ancak kulüpte onunla bağlantısını kaybetti. Kaprisli bir doğaya sahip bir dahi ve bohem.

Marek Heinz. Kučera başını salladı: “Çeklerin hiçbirinin futbol zekası olan topla yapabilecekleri yoktu.” “Daha iyi kulüplerde olabilirdi. Ben yapamadığımda inatçı oluyorum, Mara öyle değil ama o yüzde yüz ünlü bir futbolcuydu. Bielefeld'de bana onun orada oynayan en iyi oyuncu olduğunu söylediler. Bir futbol tanrısıydı, ona hayran kaldılar.'

Bundesliga idmanlarının içeriği Olomouc'takilerden pek farklı olmasa da yoğunluğu başka bir evreni andırıyordu. “Topu kazanmadan önce kendimi zorladım. Kondisyonumda bir sorun olmadığını düşünüyordum ama maç öncesi antrenmanların bir buçuk saat kadar yoğun olmasına alıştım ve maç günü yoruldum” diye anlatıyor. . “Aslında oyuncu kötü oynadığında doğrudan tribüne gidiyordu. Eğitimde melaydı, birkaç kez savaş yaşadım. Ancak üç ay sonra tempoyu yakaladım. Fiziksel olarak kendimi giderek daha formda hissettim.'

Bundesliga'da fiziksel testlere göre en iyi kondisyona sahip oyuncuların sıralamasını yayınlayan Kicker dergisi, 32 yaşındaki Kučera'yı ikinci sezonda Bayern Münihli stoper Lúcio'nun ardından ikinci sıraya yerleştirdi.

“Suçlandım” diyor.

Sparta kazanamadı ama kupa kazandı

Ayrıca hücumdaki ısrarı ve güçlü başlangıcı sayesinde, Almanya'daki ikinci yılında, esas olarak savunmada ve yedek sahanın ortasında savunma kalkanı olarak başlamasına rağmen altı gol attı. Otuz üç yaşında bile ilgi uyandırdı.

Türkiye'den ve Köln ve Sparta'dan ikinci kez çağrılan teklifler vardı. İmzalar, sahibi Křetínsky, patron Chovanec ve teknik direktör Lavička ile Prag'da yapılan bir günlük toplantının ardından yakınlaştı. Kučera, peşinde olduğu kupayı görünce büyülendi.

Yedek oyunculardan gelen birçok davetten sonra milli takımda ilk maçına çıkma umudunu kaybetmemesi babasını daha da üzdü.

Ancak sonunda Sparta ile anlaşamadılar, Bielefeld yeni bir sözleşme için daha iyi bir teklifle onları gölgede bıraktı ve kulüp değiştirmeyi sevmeyen Kučera kalmaktan mutlu oldu. “Hayatımda oldukça iyi kararlar verdim” diyor. “Ama bir şey yanlış, yüzde yüz.” Bununla Almanya'dan ayrılmayı kastediyor.

Olomouc kaptanı Radim Kučera (solda) teknik direktör Petr Uličný ile birlikte taraftarlara teşekkür ediyor.

Dört yıl Bundesliga'da ve bir yıl da ikinciliğin ardından, otuz altı yaşındayken Olomouc'la iki yıllık sözleşme imzaladı. Ancak Arminia'dan asistanlık pozisyonu için teklif geldi. Çocuklar Almanya'da kalmak istiyordu ama Kučera çoktan Hana'ya gitmişti. “Ve iki yıl sonra bunun profesyonel bir hata olduğunu düşündüm. Artık oraya ulaşmak zor.'

Almanya'da, Çek Cumhuriyeti'ndeki futbolcuların, futbolcuların hissetmediği farklı bir zihniyete ve toplumda saygıya ve Bielefeld'in eteklerindeki Quelle'deki nazik ve yardımsever komşulara hızla alıştı. “Çek Cumhuriyeti'nde size bir insan gibi davranmıyorlar, yeni bir arabanız var, bu yüzden onu hemen çiziyorlar”, diye karşılaştırıyor deneyimine dayanarak.

Ancak Olomouc'taki son kalışı mahkumdu. İleri spor çağında ve bölgesel bir kulüpte bile kupa hayalinden vazgeçmeye niyeti yoktu. “Belki de bir şeyler kazanmaya geldiğimi söylediğimde biraz bağnazdım. Bir gol atmak istiyordum.” Ancak ilk sezonun ardından fibulasında kırık oluştu.

Ayrıca yolsuzluk skandalı nedeniyle Sigma'dan puanlar kesildi ve kulüp küme düşme tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Böyle bitirmek mi? Kučera acı sona katlanıyordu.

Ancak yeni teknik direktör, futbol babası Petr Uličný onu ikna etti: “Sigma'yı ancak sen kalırsan alırım.”

“Tren, işim bitti. Hiç meyve suyum yok, hareket halindeyim, aşillerim ağrıyor” diye itiraz etti.

“Seni altıya koyacağım, sen süreceksin, gençler etrafta koşuşturacak. Uzattığım elim olacaksın” diyerek kendini ertelemedi.

Son antrenörlük görevinde neden kaptanını istediğini, kulübeyi her zaman toparlamayı başardığını, oyuncuların canını sıkan şeylere kayıtsız kalmadığını biliyordu. Ayrıca içe dönük Jakub Petr'le de konuştu. Bulmaca yerine oturdu.

Sigma masanın üzerinde bir ok gibi uçtu ve bonus olarak Sparta ile Çek Kupası'nda finale yükseldi. Olomouc taraftarları “Kuča za pořám ile” sloganıyla trenle Pilsen'e gitti.

Bunun iki kulüp ikonu için muzaffer bir ayrılış olacağını biliyorlardı. Kučera, “Koç Uličný devre arasında üç kalp krizi geçirdi, neredeyse kusuyordu” diye anlatıyor.

Ona güvence verdi: “Bunu yapabiliriz, eğitim! İçiniz rahat olsun.”

Sonra sol bek Michal Vepřek çizgide paniğe kapıldı, topu kendisine geri veren Navrátil'e pas attı, üç Spartalıyı geçti, Sionko yetişemedi ve sonda ilk kupayı Sigma, Kučer ve Uličná'ya vurdu. Vaclík'in uzak direğinin kancalarının arkasında bir can vuruşu girişimi.

Sigma Olomouc'tan Radim Kučera hayranlarını selamlıyor.

Kučera gülümsüyor: “Beni emekliliğe gönderdiğini söyleyerek şaka yapıyor.” “Sanka, yani Michal Veprěk bir dövüşçüydü, antrenmanlarda bile hiç gol atamadı, en fazla kendi golünü attı, sonra da böyle bir gösteri yapıyor, şapka çıkartıyor. Harika bir solak oyuncusu olduğu için Tanrıya şükürler olsun.'

Kupa hayali gerçekleşti. Hem Kučera hem de Uličný için bu, Olomouc efsanelerinin kalitesini doğrulayan bir puldu. Sonuçta MF DNES ve iDNES.cz'nin büyük anketinde bile tüm zamanların en iyi Sigma kadrosuna girdi.

Bay Machala, Ujfaluš ve Hubník ile savunmada. Kováře veya Kotůlk da oylamayı atladı. Elli yaşında, “Bunun gibi bombardıman uçakları bunu hak etmiyor ama geride gerçekten bir şeyler kalacak olması içinizi ısıtıyor” diye seviniyor.