Přerov itfaiye şefi, Yunanistan’da yangınla mücadelenin en büyük cehennem olduğunu itiraf etti

EnguLizyoN

New member
Orta Bohemya, Olomouc, Güney Moravya, Moravya-Silezya bölgelerinden ve Prag ve diğer yerlerden 53 itfaiyeci, Yunanistan’daki yaz yangınlarının söndürülmesine yardımcı olmak için Çek Cumhuriyeti’nden gitti.

İtfaiye teşkilatı internet sitesinde “Ayrıca Başkent Prag Tıbbi Kurtarma Hizmetinden yedi sağlık görevlisi Fénix aracıyla Yunanistan’a gitti” dedi.

1 Eylül’de itfaiyeciler Cumhuriyet’e döndüler ve yerlerine yeni meslektaşları geldi. “1 Eylül Cuma günü takım değişikliği yaşandı. İtfaiyeciler, “İki ordu uçağı önce Çek Cumhuriyeti’nden Yunanistan’ın Dedeağaç yakınlarındaki konuşlanma bölgesine yeni takviye kuvvetleri taşıdı ve ardından 24 Ağustos’tan bu yana burada yangınla mücadele eden meslektaşlarını güvenli bir şekilde nakletti.” diye yazıyor.

“Yolculuğu saymazsam sekiz gün boyunca Yunanistan’da görevlendirildik. Zorlu ve uzun bir süreçti ama beni profesyonel anlamda ileriye taşıyan çok büyük bir deneyimdi” diye açıkladı Pavel Bernhauer.

Yunanistan ile Karşılaştırma

İstasyondaki diğer üç itfaiyeciyle birlikte Yunan misyonunun bir parçası olan komutan, “Cumhuriyette sahip olduğumuz yüksek düzeydeki yangından korunma ve güvenlik sistemini orada fark etmemizi olumlu bir şey olarak görüyorum” dedi.

Dört kişilik grubun büyük bir avantajı vardı. “Birbirimize, aslında tüm Çek itfaiyecilerine yardım ettik. Kimin hangi bölgeden, hangi istasyondan olduğu önemli değildi, birlikte çalışıyorduk. Arka plan kesinlikle harikaydı. Şüphesiz orada olan en büyük cehennemde bile meslektaşlarınıza güvenebileceğinizi biliyorsunuz” diye açıkladı.

En zor ve dramatik durumu Giannouli köyünü savunurken yaşadılar. “Köy daha önce de boşaltılmıştı. Olomouc itfaiyecilerinin sözcüsü Lucie Balážová, olumsuz koşullara rağmen yangının çeşitli yönlerden köye yayılması üzerine itfaiyeciler bölgeyi kurtarmayı başardı” dedi.

“Fiziksel ve zihinsel olarak zorlu olduğunu kabul ediyorum. Bir yangınla mücadele ederken onu kontrol altına alamadığınızda, su eksikliği, değişken rüzgar, kuraklık gibi sorunlarla uğraşıyorsunuz, dört tekerlekli araçların bile ulaşamadığı zorlu arazilerde hareket ediyorsunuz. …” itfaiyeci komplikasyonları olay yerinde göstermeye çalıştı.

“Bir yerde yangını söndürüyorsunuz ve biraz daha uzakta yanmaya başlıyor, bu biraz umutsuz bir durum. Ama sonunda hepsini başardık ve ayrıldığımızda hava zaten daha iyimserdi” dedi.

İnsan emeği

İki alet (bir çapa ve bir tırmık) olay yerindeki itfaiyecilerin işine yaradı ve yangının daha da yayılmasını önledi.

“Bu, çok çalıştığımız ve ateş hattını oluşturduğumuz teknik bir araç. Ayrıca susturucular, yangın söndürücüler de kullandık. İnsan emeğine ve yoğun çalışmaya yerinde ihtiyaç vardı, hiçbir şekilde telafisi mümkün değildi” diye vurguladı.

Sekiz gün sonra herkes eve gitmeyi sabırsızlıkla bekliyordu. “Akşamları çocuklarla birlikte bazen haberlere baktık ve olumlu tepkilerden memnun kaldık. Evdeki insanların bize destek verdiğini görebiliyordunuz. Zamanı gelince evi aradık ve iyi olduğumuzu söyledik. Çoğunlukla hepimizin sağ salim geri döndüğüne sevindim. Ne kadar kötü olursa olsun, sadece birkaç sıyrık aldık ve sağlıklı bir şekilde evimizdeyiz, en önemli şey bu,” diye içini çekti komutan.