Seller 2024 | Kış, Jeseníky bölgesindeki ıslatılmış evlere hala dosttur. Sıcaklık dalgalanmaları daha kötü olurdu

EnguLizyoN

New member
“Taşkın dalgasından tavan arasına kaçtık. Ancak su hala tavanın birkaç santimetre yukarıda tırmandı. İtfaiyeciler geçen Eylül'de hayatımızı kurtardı. Bizi çatı içinden çektiler ”diyor Ovítek.

Evde hırpalanmış sıvalar, yırtık zeminler, tüm tesisler hasar gördü. Evde ikinci kez su vardı. “Yıllar önce zemin katta çeyrek metre vardı. Geçen yıl gerçekten aşırı oldu ”diye karşılaştırıyor.

Yine de köyde kalmak istiyor. “Burası bizim evimiz, alıştık. İlkbaharda onarımlara başlıyoruz ”diyor Ovítek.

Kış hala yıkanmış olan Jeseníky bölgesindeki insanlara, ancak evleri ayakta kaldı ve statikler onları tamir edilebilir, nispeten dost olarak değerlendirdi. “Neyse ki, büyük donlar yoktu. Hiçbir şey hiçbir yere çatlamaz. Belki de bu kış sorun yaşamadan başa çıkabiliriz ”diyor Ovítek.

Radek Janka da havanın etkisini görüyor. O ve diğer meslektaşlarının ekibi selden sonra altmış nesne değerlendirdi. On beş tanesi yere gitmek zorunda kaldı. Ancak şu anda, hayatta kalan evlerden birinin durumunun önemli ölçüde kötüleştiği konusunda hiçbir bilgisi yoktur.

“Ama hala kışın ortasındayız ve şiddetli donlar gelebilir. Bununla birlikte, bu tür nesnelerin istatistiklerinde çok daha kötüsü, şiddetli donların ve sıcaklıkların sıfırın üzerindeki değişimidir ”dedi.

Temeller arasında kimse göremez

Ancak ona göre, alt toprağın su akımlarının bir sonucu olarak birçok yerde değişti ve bu da büyük bir sorun olarak görüldü. “Vakıflar arasında kimse görmüyor. Şantiyelerde görünebileceği aylar alabilir ”diye uyarıyor uzman.

Yapısal mühendis, evlerin alt kısmının en iyi bir çakıl altı toprak olduğu česká ves'de kurutulduğunu belirtir. “Geçirgen, su çakıllarında tutulmaz. Kil topraklarında daha kötü ”diye açıklıyor.

Ona göre, inşaat için kullanılan malzemelere de bağlıdır. “Örneğin, içi boş tuğlalar tuğlalardan daha fazla nem tutar. Suyun boşluklardan almak oldukça zordur ”diyor Janka.

Konutlarını geri yüklemeye devam edebilmeleri için şimdi bahar bekleyen kişilerden alınan veriler, belediye başkanları elde edilir. Česká ves Petr Mudra (n.) Belediye Başkanı, “Henüz bazı evin başına bir şey olduğu konusunda olumsuz haberlerimiz yok” diyor.

Benzer şekilde, bölgesel sel yardımı koordinatörünün mevcut durumu Belediye Başkanı Miroslav Adámak (evet) sel yardımının mevcut durumunu görüyor.

“Etkilenen belediyelerin belediye başkanlarıyla bir toplantı yaptım. Bir şeyin daha da kötüleşmesi gerektiğini göstermediler. Ama beklemek gerekiyor. Soğuk uzun olmasına rağmen, evlerin daha fazla hasar vermeden hayatta kalacağına inanıyorum ”diyor.

Yapısal mühendis Radek Janka da iyimser. “Geçen yılki sellerin bir sonucu olarak bir evin çatlamaya başlamasının olası olmadığını düşünüyorum, ancak göz ardı edilemez,” diye temkinli bir uzman.

Düzeltmek ve geri dönmek için evler

Jeseníky bölgesindeki unsur nedeniyle zaten evlerini kaybeden veya şimdi yaşanamaz olan insanlar, belediyelere sunulan daha güvenli alanlarda araziyle ilgilenebilirler.

Bazıları kullanmak istiyor. Ancak, bazı belediyelerin belediye başkanları idnes.cz hakkında yorum yaparken, bu tür birçok parsel çeşitli nedenlerle kullanılamaz. Örneğin, ağ yapmak zordur.

Belediye başkanlarına göre, evleri olanların çoğu onları yeniden yapılandırmak ve sel bölgesinde kalmak istiyor. Belediye salonları, selden etkilenen koordineli yardım hazırlıyor. Česká ves Mudra belediye başkanını özetliyor. “İhtiyaç ve Diakonya, nasıl yardım organize edeceğimizle ilgileneceğiz.”

“İnsanların artık kullanabilecekleri tüm programlar hakkında yorucu bilgi alacakları bir yardım koordinasyon merkezi oluşturmak istiyoruz ve onların yönetimlerinde de yardımcı olacağız.”