Slavska da birliklerin işgalini protesto etti, ardından Jesenky’de saklanmak zorunda kaldı

EnguLizyoN

New member
O gerçek bir savaşçıydı. Hem sporda hem de hayatta. Jesenky’deki Slav dağ servisinin bir üyesi olan ve daha sonra sporcuyla büyük bir skandala karışan Zdenk Zerz’i hatırlayın, rejime karşı çıkamadı. İlk önce onun O’dan kaybolmasını ayarladı.

İşgal sırasında ana günde bakanlık yaptı

Askerlerin işgalinden kısa bir süre önce İki Bin Kelime çağrısını imzaladı ve işgale karşı alenen gösteri yaptığı için StB’nin ve hatta Sovyetler Birliği’nin gizli servislerinin gözetimi altına girdi.

Slavska’nın fotoğrafı protesto sırasında, o zamanlar Ilin’deki Ulaştırma Lisesi öğrencisi olan Slovak Martin Arnay tarafından çekildi, ancak o, bir demiryolu taşıt tamir fabrikasına gezi için şehirdeydi.

Bugün onu kalabalığın içinde görme şansım oldu. Filmde de yer alan efsane fotoğraf böyle yaratıldı.

Ağaçlara diken dikti, kömür tırmıkladı

Daha sonra Çek sporunun son efsanelerinden biri hızla ortadan kaybolmak zorunda kaldı çünkü Zerz, peşinde olduklarını ilk kez duydu.

O zamanlar bana çok yardımcı oldu. Beni Jesenkch’i Vesov kuyusunun yanındaki bir dağ kulübesinde sakladı. Orada antrenman yaptım ve Olimpiyatlara hazırlandım, yıllar önce MF DNES’e verdiğim bir röportajda Slavlardan bahsetmiştim.

Kirişler yerine ağaç gövdelerim vardı. Her iki tarafa da virajlar alarak orman yollarında koşuyordum. Alıştığım gibi kum vuruşumu 77 feet’e kadar biledim ve her gün pratik yaptım. Formumu korumak için kömür kürekledim, diye anlattı.

Kritik günler geçtikten sonra Slavlar sessizce Prag’a taşındı ve sonunda yeni Olimpiyat Oyunları için Meksika’ya uçabildiler. Orada üç altın ve iki gümüş madalya kazandı ve o yıl dünyanın en genç kadın sporcusu oldu. Ancak işgale karşı tüm dünyanın gördüğü meşhur sessiz protesto böyle yazıldı.