Sokak sanatı etkinliğinin küratörü, Brezilyalılara denizaltıyı boyattık diyor

EnguLizyoN

New member
Sokak Sanatı Festivali sona erdi. “Olomouc çok muhafazakar, aşmak çoğu zaman zordur. Ancak biz anıtsal önemle mücadele etmeyi reddediyor ve makul bir uzlaşma bulmaya çalışıyoruz. Her duvarı boyama kitapları yapmak istemiyoruz” diyor kurucu ortak ve etkinlik küratörü Romana Junkerová.

Bu yılın sloganı Gündelik Yaşamdan Portreler. Dramaturjiye nasıl yansıdı?
Festivale eşlik eden program olarak çeşitli sanatçıların gündelik hayattan temalarını bir araya getirdiğimiz bir sergi düzenledik. Çoğunlukla sokak sanatıyla ilgileniyorlar; örneğin Polonya’dan Public Surfer, gerçek adı Richard Madano veya Brno’dan Radek Michálek veya JL Fischer’in üniversite yurtlarında František Palacký’nin portresini yapan Zbyněk Linhart.

Peki sergi galeriden alana mı uzanıyor?
Başlangıçta daha fazlası olması gerekiyordu, kış stadyumunun yanındaki küçük bir salonda güzel bir tablo bekliyorduk, ancak yukarıda adı geçen Halk Sörfçüsü’nün ciddi sağlık sorunları ve yüksek ateşi vardı, bu yüzden katılımı reddetmek zorunda kaldı. Bu da festivale aittir.

Deneyimli ve ödüllü yazarları davet etmeyi başarıyorsunuz. Festivalin köklü bir geleneği olmasa da gelirler mi, yoksa sokak sanatçıları arasında ikna edilmesi gereken ünlüler de var mı?
Toplumda tanıdığımız insanlarla çalışıyoruz, onlar bizim arkadaşlarımız ve düşük bütçeyle geliyorlar, bu yüzden özellikle başlangıçta işe yaradı. Ama elbette dünya çapında daha tanınmış sokak sanatı sanatçılarına da ulaşmaya çalışıyoruz. Örneğin, çok para karşılığında da olsa, gerçekten ünlü birinin gelmesine çok yaklaştığımız birkaç kez başımıza geldi. Ve ben altı ila yirmi bin avroluk bir miktardan bahsediyorum. Ama son anda bize dirgen fırlattılar ve örneğin Rio de Janeiro’dan gelen teklifi kabul ettiklerini yazdılar.

Brezilya’nın çekiciliğiyle Olomouc’un rekabet etmesi zor.
Ne yazık ki bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Ayrıca Brezilyalı Osgemeos kardeşler gibi sanatçılar da var ve onlar için denizaltı resmi yapmak gibi özel bir şey bulmanız gerekiyor. Artık parayı bile dinlemiyorlar, başlarını sallamaları için ekstra bir şey olması gerekiyor.

Hayranlar belli isimlere gelecek, daha geniş bir sokak sanatı turizmi var mı?
Bu eğilimi, diyelim ki, beş yıl önce, küçük bir topluluk grafiti etkinliğinden Kanada, Belçika, Fransa veya Büyük Britanya’daki büyük örnekleri takip ederek bir sokak sanatı festivaline yönlendirdiğimizde fark ettik. Turistlerin bu tür şeylere aç olduğunu biliyoruz, dünyayı dolaşıyorlar, sokak sanatı ve duvar resimleri çekiyorlar, bunlar elbette Instagram’da, Facebook’ta ve benzeri yerlerde çok güzel görünüyor. Bize yardım eden şehre biz de yardım edelim, hedefimiz olan şeylerden biri bu.

Info Sokak Sanatı Festivali

Etkinlik geçmişi başlamak 2007’de yazarlar topluluğu içinde bir grafiti oturumu olarak. Daha sonra büyüdü konferanslar, atölye çalışmaları, sergiler ve müzik şeklinde. Bağımsızlık Organizatörler bu güne kadar bunu sürdürdüler. 2018 yılında elde ettiler kamu fiyatı bölgesel kültür ödüllerinde. O dönemde festivalin teması Çekoslovak Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yılıydı. Eserler görünüyor örneğin toplu konutlarda, üniversite yurtlarında veya Olomouc’un merkezindeki binalarda.

Geniş formatlı resimlerin tipik izleyicilerinin kimler olduğuna dair genel bir bakışınız var mı?
Gerçekten çok çeşitlidir. Duvar resmi, örneğin ilkokul ikinci sınıftaki çocukların ilgisini çekiyor, ortaokullardan birçok gencin ilgisini çekiyor, sonuçta bugün rehberli turlara büyük bir talep var. En büyük yelpaze üniversite öğrencileridir; yirmi ila otuz yaş arası insanlar, sonra da benim kırk yaş üstü kuşağım. Ama yaşlılar da bu konuyla ilgileniyor ve örneğin emeklilerin ortaya çıkan tabloya uğrayıp ne olacağını sorması beni oldukça memnun ediyor.

Başka festivallere küratör olarak gidiyor musunuz?
Deniyoruz. Lizbon’da mesela Muro festivali var, birkaç yıl önce Napoli’de Pompei Sokak Festivali düzenlendi, genel durumu izliyoruz.

Şehirdeki duvar resimleri ve grafitileri nasıl algılıyorsunuz? Onlar olmasaydı Olomouc nasıl olurdu?
Olomouc, Gotik’ten Barok’a, işlevselci döneme kadar geniş bir mimari mücevher yelpazesine sahip olduğumuz gerçeğinden dolayı çok spesifiktir. Ancak Olomouc her zaman çok muhafazakar olmuştur. Burayı aşmak biraz zor. Koruma konusunda kavga etmek istemiyoruz ama işlerin merkezde olabileceği ve sınırların ötesinde olabileceği makul bir uzlaşma bulmaya çalışıyoruz. Her duvarı boyama kitabı yapmak istemiyoruz, artık düzenleyeceğiz.

Geçtiğimiz yıl, Moravya Tiyatrosu’nun arka duvarında artık mevcut olmayan belirgin mor bir tablo ortalığı karıştırmıştı. O zamanlar daha fazla kontrolden bahsediliyordu ama sonunda sanatsal özgürlük hakkı kazandı. Tartışma iyi miydi? Kesinlikle üretkendi. Biz de gelişiyoruz ve bazı şeylerin çok fazla olabileceğinin farkına varmamız gerekiyor. Ben de korumayı da içeren sanat tarihini incelemeye başladım ve bu ilişkiyi anlamak benim için önemliydi. Yeni olanlara, örneğin mimarideki endüstriyel şeylere büyük saygım var. Dünyada nelerin boyandığını görünce bu tür binalara hiç dokunmam, 20. yüzyıldan kalma binalardan bahsediyoruz.

Toplu konutlar ne olacak?
Oraya yakışıyor. Kazan daireleri, kullanılmayan ve terk edilmiş binalar veya kahverengi alanlar uygundur.

Bu yıl aynı zamanda Bieblo Caddesi’ndeki Otel Evi’nin arkasındaki basketbol sahasında da çalışıyorsunuz. Yatay bir yüzeyle nasıl çalışacaksınız?
Kullanılmış bir şey olacak, sadece görünüş için olmayacak, yine de spor yapmak için oraya gidecek, çizgiler kalacak. Ancak biz sahayı bir tuval gibi düşüneceğiz.

Toplu konutlardan bahsetmişken, sokak sanatının dışında onlara bir çehre kazandırmaya çalışan dekorlara nasıl bakıyorsunuz? Örneğin Olomouc’ta Jan Werich’in bir portresi veya kartallı bir dama tahtası desenimiz var.
Çabayı takdir ediyorum, örneğin Werich harika. Uzun zamandır orada olmasına rağmen bunu ilk iyi hitlerden biri olarak görüyorum. Sokak sanatı resimleri geçici bir şeydir. Toplu konutlarda panel duvarlara bakıyor ve çeşitlendirme seçenekleri arıyoruz. Ancak ben mülkü bir bütün olarak ele almaya çalışıyorum. Bu yüzden çoğu zaman “her köpek farklıdır” tarzında olması beni rahatsız ediyor. Strateji yok. Gayrimenkul sahipleriyle işbirliği yaparak daha büyük bir şey yapmaktan keyif alırım. Birleşik bir estetiğe sahip olmaları için kapsamlı bir konsept bulun. Aynı zamanda sanatı resim dışında bir formda buluşturmaktan da keyif alırdım. Önümüzdeki yıllarda örneğin toplu konutlarda olduğu gibi kamusal alanda da 1970’lerde olduğu gibi bir mozaik yaratmanın mümkün olup olamayacağı konusunda spekülasyon yapıyoruz. Zaten sanatçıları seçtik. Sokak sanatı aynı zamanda enstalasyonlar, heykeller, vitrinlerdeki küçük sanatlar da olabilir.

Geçen yıl Olomouc’taki sokak sanatını bir tapınak olarak Şehir, Kutsal Yazı olarak grafiti sergisiyle haritalandırdınız. Son otuz yıl nasıl özetlenebilir?
O zamanın çocukları büyümüş, çok azı onunla kalmış. 90’lı yıllardaki başlangıçlar Almanya ya da Fransa’daki olaylardan etkilendi; örneğin Blek Le Rat. Pop Life dergisinin Graffiti Art bölümü okunan Pasty Onera’ya göre modellenen çıkartmalar vardı. Daha sonra şantiyelerde bulunan polistirenden balon yapmaya başladılar. O zamanlar Olomouc’ta balonların çocukların evlerinin yolunu bulabilmesi için evlerin üzerine konduğuna dair bir teori dolaşıyordu. En önemli olay 2003’tü ve her yerde ortaya çıkan kara kedilerdi. İki parti vardı; biri daha fazla grafiti yarattı ve kahverengi alanlarda resim yapmaya gitti, Çılgın Suç adlı diğeri ise daha çok küçük sokak sanatı yaptı. Ama çok azı direndi. Örneğin yazarlar (yaratıcılar – editörün notu) Pauser, Furie veya Guilty’nin bunu zaten bir hobisi var.

Etkinliğinizi on altı yıl boyunca sürdürmeyi nasıl başardınız?
Sanırım bunun bir yaşam biçimi olmasından kaynaklanıyor. Örneğin festivalin kurucusu Pauser’in artık Olomouc’taki Caesar Gallery’de bir sergisi var. Galeri alanına girmeyi başaran az sayıdaki kişiden biri olarak bu, onun sayısız kişisel sergisi. Grafik tasarım, sanat, NFT, görsel sanat alanlarında hâlâ ilerliyoruz. Kendimize zaten sonun yaklaştığını söylemiştik ama her zaman yeniden deneyeceğiz. 2021 yılı zor geçti, Šklibizna’da işler yolunda gitmedi, çocuklarımız Moravya Tiyatrosu’ndaki tabloya isim verdiler.

Yasadışı grafitiyi nasıl algılıyorsunuz?
Vandalizmi nasıl görebilirim? Şehir merkezinde güzel bir taş portal ve ahşap tarihi bir kapı yapan insanların birkaç gün içinde bir etiket ortaya çıkmasına pek toleranslı değilim (bir tür yaratıcının imzası – editörün notu biçimindeki temel grafiti biçimi). Binlerce insanın bunu yaptığını görüyorum. Çoğunlukla sarhoş turistlerdir. Prag’da bunun en güzel örneği, yurt dışından gelen ziyaretçilerin tahrip ettiği Charles Köprüsü’ydü. Ya da sisteme saygı duymayan, adrenalin için yasa dışı şeyler yapan insanlarla ilgili. Bizim yarattığımız şeylerden rahatsız oluyorlar; örneğin para karşılığında nakliye şirketlerinin trenlerine yapılan yasal duvar yazıları.

Bir şey seni boyamaya mı çalışıyor?
Birkaç vagonu özel olarak dekore ettiğimizde ve bu süreçte birisinin “parçasının” üzerini boyadığımızda bizi duvar resimlerinin üzerini boyamakla tehdit ettiler. (“çalışma” – editörün notu)bunu orada yasa dışı olarak yaptı.

Belediye binası festivale destek verirken, resimlerin geçici olduğuna da değiniyor. Bunu nasıl görüyorsunuz?
Kuralların konulması gerekiyordu. Bu esas olarak şehir merkezindeki duvarlarla, yani Passinger’in değirmeni ve tiyatrosuyla veya Sanat Müzesi yakınındaki açıklıktaki Selfie Kralıyla ilgilidir. Özellikle proluka’da SEFO’nun yaratılacağı baştan varsayılmıştı ve bu nedenle tablo geçicidir. Değirmen o zamanlar bizim profesyonelliğimizden uzaktı, çünkü sözleşmeye dayalı bir şekilde tedavi etmedik. Ev özeldir, ancak sahibi iletişim kurmuyor, ancak bizim isteğimiz onu ideal olarak temiz bir şekilde yeniden boyamak olsa da. Moravya Tiyatrosu’nda görülecek, eser henüz bir yıldır orada. Beş yıl sonra muhtemelen onu da geri alırız.

Peki geçicilik sana yakın mı?
Bu aynı zamanda boyanın aşınması ve yıpranması gibi dış koşullara da bağlıdır. Ancak zaman işin kalitesini kontrol ederse bir yerde kalabilir. Örneğin İngiliz akademik ressam Wasp Elder’ın 2019 yılında yaptığı üniversite yurdu tablosu benim için değerli görünüyor ve onu saklardım.