Terazi ve mikrodalga ile okula. Kendi öğle yemeğini getiren diyetisyenlerin sayısı giderek artıyor

EnguLizyoN

New member
Üç kutu hazırlıyor, içine yiyecek koyuyor ve anaokuluna gidiyor. Olomouclu Kateřina, iki çocuğu glütensiz diyet uygulayan gününe böyle başlıyor. Aile, özel yiyeceklere ayda altı bin krona kadar harcıyor. Okul öğle yemekleri onlara zaman kazandıracak ve paranın bir kısmını kurtaracaktı.


“İlkokulda öğle yemeğinde sorun yoktu, menüye bakıyoruz, ya çocuk yemeğin tamamını alıyor ya da kendi garnitürünü getirip diğerleriyle birlikte yiyor. Öte yandan anaokulunda pazarlık yapmak zorunda kaldık. İlk başta bize hiçbir seçenek sunmak istemediler, sonunda kızımıza kendi yemeğini verdik” diye anlatıyor anne.


Ancak küçük kasabalarda bu alternatifleri sunan restoran bulmak daha zordur. Ebeveynlerin sağlık sertifikası alıp kantin ve okul yönetimiyle pazarlık yapmaktan başka seçeneği yok.


Termokutularda teslimat



Bazıları genel olarak diyet yapan çocuklara hitap ediyor. Örneğin, on yıl önce Přerov’da şehir, okul yemekhanesinde özel yemekler sunmaya başladı. Yemekler termoboxlarla kantinlere ulaştırılıyor.


“Şu anda 46 çocuk bu şekilde besleniyor. Diyet aynı zamanda 17 yabancı yatılı kişiye de sunuluyor. Ebeveynler bu hizmeti memnuniyetle karşılıyor” dedi Přerova’nın sözcüsü Lenka Chalupová.


Diyet sağlayan kantinler, ebeveynlerin, çocuklarının özel menüye uygun olduğuna dair tıbbi bir sertifika vermesini gerektirir.


Hranice na Morava’da, Šromotovo İlkokulu ve Anaokulunda, özel yemek pişirmemelerine rağmen ebeveynlere çeşitli çözümler sunuyorlar.


“Daha hafif beslenme biçimleri varsa, uyum sağlamaya çalışıyoruz. Küçük çocuklar için öğle yemeği başka bir yerden getirilir, büyükler başka bir yemek odasına gidebilir veya kendi yemeklerini getirebilir. Ancak bu bireylerle yapılan bir anlaşmadır. Sırf bir şeyden hoşlanmadıkları için yirmi öğrenciden her birinin kendi yemeğine sahip olmasını kişisel olarak sağlayamayız,” diye açıkladı okul müdürü Radomír Habermann.


Diyabetli çocukların sayısı artıyor



Her şey okul yönetiminin ve personelin isteğine bağlıdır, kanuna göre kantinler velileri barındırabilir veya barındırmayabilir. Uzmanlara göre talep artmasına rağmen evrensel bir çözüm yok.


“Özel ihtiyaçları olan, özellikle çölyak hastalığı olan daha fazla çocuk var. Olomouc Üniversite Hastanesi tıbbi beslenme bölümünden beslenme terapisti Filip Martinik, “Okulda nasıl yemek yemem gerektiğine dair sorularla giderek daha sık karşılaşıyorum” dedi.


Çek Cumhuriyeti’nde sayısı hızla artan diyabet hastası çocuklar için de özel diyetlere ihtiyaç duyulmaktadır. 1989’da bile çocukluk çağında diyabet görülme sıklığı yüzbinde yedi hastaydı. 2021’den sonra doktorlar yüz bin hastadan 25’ini kayıt altına alacak.


Çocuklarda yanlış beslenme de çöküşe neden olabilir. “Genç şeker hastalarının belirli miktarda yemek yemesi önemlidir çünkü insülin dozunu buna göre ayarlamaları gerekir. Okul işbirliği yapmaya istekli olduğunda, ebeveynler bu amaçla okul için bir tartı bile satın alabilirler. Her hafta menüye bakıp çocuğun hangi besinden kaç gram alması gerektiğini yazmaları gerekiyor. Ayrıca birinin okulda bu yemeği yediğini görmesi de önemli” dedi Přerov’daki Inzulínek derneğinden Alena Jouklová.


Aşçıların, eğitimcilerin ya da öğretmenlerin yaklaşımı çocukların sadece sağlığına değil, diğer öğrencilerle olan ilişkilerine de zarar verebilmektedir.


“Çocukların bir köşede oturup özel bir masada tek başlarına yemek yediklerini gördük. İddiaya göre başkalarının öğle yemeğine kendi yiyeceklerini bulaştırmamak veya alerjen içeren yiyecek almamak için. Böyle bir öğrenci sadece ilgi odağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda dışlanmayı da deneyimliyor” diyor Glutensiz Diyet Derneği’nin genel müdürü Jitka Dlabalová.


Ona göre ebeveynler çoğunlukla çocukları için kendi yemeklerini hazırlamaya başvuruyorlar. “Bir çocuğun yemeğini ısıtmak için okula kendi ekipmanını getirmesi alışılmadık bir durum değil. Mesela küçük bir tencere veya mikrodalga fırın getirmeli” diye ekledi.


Sigorta şirketleri katkı sağlıyor



Olomouc bölgesinde glütensiz beslenen çocukların sayısındaki artış, çocuklara yönelik pahalı özel yiyeceklere katkıda bulunan sağlık sigortası şirketleri tarafından da kaydediliyor. Všeobecná zdravotno pojišťovna, geçen yıl Olomouc bölgesindeki ebeveynlere dört milyondan fazla kron dağıttı ve 2021’e göre üçte bir daha fazla başvuru kabul etti.


“Toplamda 1.036 kişi vardı. Bu yıl bu sayı daha da yüksek olabilir. Sigorta şirketi sözcüsü Viktorie Plívová, “Yalnızca yılın ilk yarısında bölgede 569 başvuru yapıldı” dedi.


Bazı ebeveynler ve belediye binası destek verecek. Örneğin Ekim ayında yapılan toplantıda Prostejov meclis üyeleri bu yıl ilk kez bütçeden 34 çocuğa toplam 170.000 kron gönderme kararı aldı. Okul kantininde hiç yemek yiyemeyenler için 5 bin dolarlık bir destek alternatif çözüm olacak.


Yaklaşık beş yıldır şehir, okullara sıcak diyet öğle yemeği sunulmasını sağlamaya çalışıyordu ancak sıkı çalışma koşullarıyla karşılaştı.


“Hijyen konusunda yoğun görüşmeler yaptım ancak şartların yerine getirilmesi gerçekçi değil. Bu çocukların tek bir okula gitmesi gerekecek” diye açıklıyor Belediye Başkan Yardımcısı Miloš Sklenka. (EVET)


1989 kurallarına göre menüler



Sağlık Bakanlığı’nın okul yemeklerinde yapmayı planladığı reformun ardından özel diyet uygulayan çocuklara yönelik seçenekler genişletilebilir. Menülerin derlenmesi hâlâ 1989’daki kurallara tabidir. Besin gruplarını, besin değerlerini ve öğrenci başına günlük önerilen porsiyonları belirten tüketim sepeti olarak adlandırılan kuralları belirlerler.


Devlet Sağlık Dairesi’nden Alexandra Košťálová’ya göre tüketim sepeti mevcut ihtiyaçları veya beslenme eğilimlerini yansıtmıyor.


“Sadece kozmetik değişiklikler yapmak yeterli değil. Tüketici sepetini beslenme ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde nasıl değiştirebileceğimiz, aynı zamanda daha az gıda israfı ve düzenli olarak çocuk menüsüne dahil edilen gıdaları nasıl dahil edebileceğimiz konusunda yeterli bilgiye sahibiz” dedi.