Üç Renkli ve Vatanseverlik Sonsuza Kadar: Gaziler 1. Cumhuriyet Bayramı Kutlamalarını Hatırlıyor | Haberler

EnguLizyoN

New member

Yazan: Godhooli Sharma
ŞANS: Kasabalar ve şehirler üç rengin tonlarıyla süslendi ve sokaklar her kesimden insanla doldu. Şafağın genç demokrasiye yeni bir boyut kazandırdığı ilk Cumhuriyet Bayramı kutlaması olması nedeniyle tüm hemşeriler için özel bir gündü.
Ayrıca Bakınız: 2023 Hindistan Cumhuriyet Bayramı Canlı Güncellemeleri
Bhagwati Prasad Pandey O zamanlar 23 yaşında bir genç olan (95), Kanpur’daki Phool Bagh’ta Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmak için yataktan nasıl atladığını ve kışlık kıyafetlerini giydiğini hatırlıyor.
“Bugün gözlerimi kapatsam Birhana yolunda hala yüzlerce insan görüyorum. Yollar üç renkle süslenmişti. Yol kenarında duran insanlar ‘laddoo’ ve ‘balushahis’ dağıtıyorlardı. O zamanın belediye başkanı giyinmişti. bir ‘sadri’de bayrak açıldı,” diye hatırladı Pandey.
Udai Pratap Singh (92), şair ve eski milletvekili, kolejinin bu olayı münasebetiyle bir parti düzenlediğini söylüyor. “Sukhabad köyünden (Firozabad) öğrenciler, ‘Bharat Mata’yı ve özgürlük savaşçılarını selamladığımız ‘prabhat pheri’ye katıldılar.
Şiir, münazara, kompozisyon ve spor yarışmaları yapıldı. Özgürlük savaşçılarımızın eşitlik, laiklik, adalet ve kardeşlik hakkındaki fikirleri hakkında bilgilendirildik” diye hatırlıyor Singh. Eski LU VC Prof. Roop Rekha Verma (79), ilk Cumhuriyet Bayramı’nda okulda bir ‘alpana’ yaptığını söylüyor.
“O zamanlar Mainpuri’de yaşıyordum. İnsanlar ellerinde üç renkli vatansever şarkılar yürüdüler ve söylediler. Zamanla anayasamızın değerlerini unuttuk. Kompozit kültür fikri bugün eksik.” notlar.
Başarılı bir aktör, Lucknow’da Aminabad’ın bayraklarla süslendiğini ve insanların kutlamaların ihtişamını görmek için pazarı ziyaret ettiğini hatırlıyor. Anıl Rastogi (79).
Rastogi, “Babamın Aminabad’da bir dükkânı vardı. Oldukça gençtim ama babamla gittim. Bayrak açılırken, kalabalıktan birinin anayasanın bize tam bağımsızlık verdiğini söylediğini hatırlıyorum.”
Aynı zamanda bölünme sonucunda birçok insanın kendi ülkesinde mülteci durumuna düştüğü ve yerleşmeye çalıştığı dönemler olmuştur. Rajendra Singh Bagga (83), herhangi bir kutlamadan habersiz bir dhaba’da gece gündüz çalıştığını hatırlıyor.