EnguLizyoN
New member
ŞANS: Bu hikaye sadece sarus. 152 cm boyunda, 240 cm kanat açıklığına sahip, tamamen yetişkin sarus musluk Uttar Pradesh’te Amethi, her gün iş yerine bisikletle giderken en yakın arkadaşıyla birlikte son hızla uçuyor.
30 yaşındaki Muhammed Arif, İstanbul’da biçerdöver operatörü olarak çalışıyor. Manka köyü Ametist’ten jamo geliştirme engellemek. Sakallı görünüşü bir yana, esrarengiz bir benzerliğiyle KGF yıldız evet, Arif kanatlı arkadaşı var ve bu onu daha çok göz alıcı yapıyor.
“İşim beni farklı yerlere götürüyor ve ‘Bachcha’mın (vincin Arif’in ailesi tarafından adlandırıldığı şekliyle) ve her gün 40-50 km gidip gelirken aldığım görünümün tadını çıkarıyorum” dedi. Seyirciler video ve makara çekmeyi bırakamazlar.
Eşsiz dostluk, Arif’in 2022 yılının Şubat ayında bir tarlada ağır yaralanan saruları görmesi ile başladı.
“Kuş sağ bacağında çok fazla kanıyordu ve çok acı çektiğini söyleyebilirim. İki kere düşünmeden onu aldım ve kuşu eve getirdim. Bacağına biraz ilaç sürdüm ve bambu çubuk takıp bandajla kapatarak yara bandı uyguladım. Bir ek evim var, temelde kuşu barındıran teneke çatılı bir baraka, ”dedi Arif.
Kuşun iyileşmesi biraz zaman aldı ve kulübede kaldı. “Gün içinde işe gittiğimde turna zıplayarak diğer kuşlara karıştı. Ama akşam eve geldiğimde turna yanıma geldi, bana sarıldı ve birlikte yemek yedik” dedi Arif.
Nisan ayına kadar kuş tamamen iyileşmişti. Ama teneke kulübeden ayrılmadı.
“Hayat o zamandan beri aynı değil. Artık nereye gidersem gideyim, sarus bir aile üyesi gibi bana eşlik ediyor. Ben biçerdöveri çalıştırmak için çalışırken kuş tarlada yürüyüşe çıkıyor ve akşam eve gitmeden önce birlikte öğle yemeği yiyoruz” diye ekledi Arif.
“Kış aylarında, muhtemelen akrabaları olan başka sarus turnaları evime geldi. Ama ‘Bachcha’mız onlar gittikten sonra da devam etti” dedi.
Diyeti sorulduğunda Arif kuşa ne verilirse onu yediğini söyledi.
Tuhaftır ki Turna’nın sevgisi Arif’ten öteye akrabalarına kadar uzanmaz. Arif’in eşi Mehrunissa, “Kocamın yokluğunda ne zaman ona yemek yedirmeye gitsem saldırıya uğradım. Ne ben ne de iki çocuğum saruların yanına gitmeye cesaret edemiyoruz.
Yaban hayatı uzmanları olayla ilgili farklı görüşlere sahipler ve dikkatli olunmasını tavsiye ediyorlar.
Sarus turnaları en az sosyal turna türü olarak kabul edilir. Yuva yaparken çok koruyucu olabilirler ve davetsiz misafirlere karşı agresif olabilirler.
Lucknow bölümü orman bekçisi Ravi Singh, TOI’ye ‘sarus’un Yaban Hayatı Koruma Yasası kapsamında yabani bir kuş olduğunu söyledi. “Onu koruyacak ve besleyecek bir sistemimiz var ama dikkatli olmak gerekiyor. Kanatlarına dokunamaz veya tutamazsınız. İnsan dokunuşuna izin verilmiyor” dedi. Sarus vahşi doğada kendi başına yaşayabilmeli, evcilleştirilemez ve insanlarla temasa geçmemelidir. Kuşa böcek, balık ve pilavdan oluşan bir diyet verilmesi gerektiğini söyledi.