Bilim insanları omurilik yaralanmalarına da yardımcı olan yeni bir tedavi için daha iyi iğneler geliştirdi

EnguLizyoN

New member
Palacký Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Peter Olšák ve ekibi tarafından icat edilen Aktif ENF yöntemi, elektroakupunktur kullanılarak akupunktur yollarının aktive edilmesinden oluşuyor. Yakın zamana kadar yöntem hareket bozukluğu olan veya kas-iskelet ağrısı olan hastalara uygulanıyordu.


Ancak son haftalarda teknolojinin kullanımı oldukça ilerledi ve omuriliği tamamen kesilen hastalarda da olumlu sonuçlar alınıyor.


“Başlangıçta sinir sistemi zarar görmüş hastalara yardım etme isteği vardı. Bu hastalar için normal rehabilitasyon yöntemlerimiz genellikle hayal ettiğimiz kadar işe yaramadı, bu yüzden onların hareketi geri kazanmalarına yardımcı olabilecek Aktif yöntemi bulduk” diye açıkladı Olšák.


“Yöntem, içine elektrik akımının uygulandığı akupunktur iğnelerinin uygulanmasından ibarettir. Bu da bu noktaları harekete geçiriyor ve uygulama sırasında hastanın hareketi de değişebiliyor” diye konuştu.


Yöntemin başarısı, örneğin tümör ameliyatı sonucu ciddi omurilik yaralanması geçiren ve sağ bacağının hareketinde sorun yaşayan bir hasta tarafından yayınlanan videoda gösterilmektedir. Geleneksel yöntemler uzuvun hareket ettirilmesinde başarısız oldu ancak yeni yöntemin kullanılmasından bir yıl sonra kadın kendi başına yürüyebildi. Aynı şekilde sinir hasarı nedeniyle bacakları felç olan küçük bir çocuğun da “yürümesi” mümkün oldu.


Verimlilik ve hasta konforunda artış sağladılar



Ciddi omurilik hasarı olan 12 hasta şu anda Peter Olšák'ın bakımı altında. Hareket fonksiyonunun iyileşmesi konusunda sıfır prognozla uzun süre tekerlekli sandalyeye bağlı kalıyorlar, ancak üniversiteye göre Aktif ENF yönteminin ilk uygulamalarından sonra zaten olumlu fizyolojik reaksiyonlar yaşıyorlar.


“Bu hastalar arasında örneğin ormanda kütüklerin altında ezilen ve omuriliğinin kesilmesi sonucu belden aşağısı felç olan 16 yaşında bir erkek çocuk var. Olomouc Üniversitesi sözcüsü Egon Havrlant, “Dr. Olšák'ın teknolojisinin birkaç uygulamasından sonra çocuk leğen kemiğini hareket ettirebiliyor ve sağlık durumunda daha fazla olumlu gelişme olacağı varsayılabilir” dedi.


Olšák'a göre doktorlar, tedavi kalitesini iyileştirmeye çalışırken mevcut yöntemin teknik sınırlarına girdiler ve bu nedenle Palacký Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Parkı ile işbirliği olasılığını kullanmaya karar verdiler.


“Projede Tıp ve Doğa Bilimleri Fakültesi iş birliğiyle uygulamaların eskisinden çok daha verimli yapılmasını mümkün kılan bir iğne geliştirmeyi başardık. Avantajları klasik akupunktur iğnesine göre yüzde 30 ila 40 oranında daha yüksek verim, mevcut uygulama sırasında hasta için daha fazla konfor ve istenmeyen çekilme riskinin daha az olmasıdır” diye özetledi.


“Yüksek kaliteli altyapı sayesinde, finansman da dahil olmak üzere projede gerekli olan her şeyin uygulanması mümkün oldu. Bilim ve Teknoloji Parkı ile yaptığımız iş birliği, kendimi tamamen araştırmaya vermemi sağladı ve aşırı bir yönetimle uğraşmak zorunda kalmadım” diye konuştu.


Yeni tip iğnelerin yalnızca araştırmalarda değil, düzenli tıbbi uygulamalarda da kullanılabilmesi için şu anda sertifikasyon aşamasından geçiyor.


Olšá'daki Sensum Commune Rehabilitace şirketi ile Palacký Üniversitesi arasında kısa süre önce imzalanan lisans sözleşmesi, omurilik kesintisi, hareket bozuklukları veya kas-iskelet ağrısı olan hastaların tedavi edilmesi olasılığı sorunuyla ilgilenen bir yan şirketin resmi olarak kurulduğunu doğruladı.