Kofola elma şarabı için Šumperska'da elma yetiştiriyor, ayrıca şifalı bitkiler de ekliyor

EnguLizyoN

New member
“Ürünlerimizin temelini kaliteli hammaddeler oluşturuyor. Geleneksel bitkisel karışımlar ve çay üreticisi Leros'un satın alınması sayesinde şifalı otların yetiştirilmesi ve işlenmesinde bilgi birikimi elde ettikten sonra, başka bir önemli hammaddeye odaklanmaya karar verdik” dedi Kofola'nın kurucusu ve çoğunluk sahibi Jannis Samaras, Libina'daki gazeteciler.


Ona göre yüzlerce ton kaliteli ve taze elmayı sadece taze barlarında ve salata barlarında değil, aynı zamanda Krnov'da da paketlenmiş taze meyve suları üretirken işliyorlar. “Geleneksel Kofola da dahil olmak üzere meşrubatlarımıza yılda bin ton elma konsantresi giriyor” diye belirtti.


Samaras, “Dolayısıyla, diğer önemli hammaddelerden birini kontrol etme ve böylece meyve bahçesine daha fazla nüfuz etme fırsatı ortaya çıktığında tereddüt etmedik” diye ekledi.


Libín'deki meyve bahçeleri Haná'nın en ucunda, Nízké Jeseník'in eteklerinde yer almaktadır. Yetiştirici açısından bakıldığında ideal bir konuma sahiptirler. Bu yüzden çiftçiler yüz yıldır orada elma yetiştiriyor.


Don, rekolteyi yaklaşık dörtte bir oranında düşürdü



Alanın yarısından azı gelecek vaat eden çeşitlerle dolu olmasına rağmen meyve bahçesi kesilme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Kofola bunları satın almaya ve yaklaşık on hektarlık bir alana butik elma şarabı için ideal olan özel bir acı tatlı çeşidi ekmeye karar verdi. Üretimleri nedeniyle Krnov'lu içecek şirketi, İngiltere veya Fransa'dan elma ithal etmek zorunda kalıyor.


“Meyvelerini en erken üç yıl içinde göreceğiz, ancak bu spesifik çeşitlerin yerel olarak bulunabilirliğinin yalnızca tedarik zincirlerini sürekli kısaltmaya çalışan Kofola'ya değil, aynı zamanda genel istikrara da büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. meyve bahçemizdeki ürün çeşitliliği ve satışlar” diye açıkladı içecek şirketinin kurucu ortaklarından biri olan ve bugün tüm tarım bölümünden sorumlu olan Tomáš Jendřejek.


Meyve bahçesi operasyonları başkanı Michal Horáček'e göre Prager'in Libín'deki elma ağaçları bahar donlarından nispeten iyi kurtuldu.


“Kritik dönemde, ısınan toprak ile soğuk hava arasında yalıtım katmanı oluşturan ve böylece çiçek açan ağaçların donmaya karşı korunmasına yardımcı olan yapay sis adı verilen su ve gliserin karışımını uyguladık. Çevredeki meyve bahçeleri verimin ancak yarısına ulaşırken, biz planlanan hasatın kabaca yüzde 75'ine ulaşacağız” diye tahminde bulundu Horáček.


Elma, papatya, nane ve melisanın yanı sıra



Ekili mahsul portföyünün genişletilmesi aynı zamanda meyve bahçelerinin kaybına karşı önleyici bir tedbir olarak da işe yarayabilir.


“Elma ağaçlarının veriminin azalmasından kaynaklanan kayıpları telafi etmek için meyve yetiştiriciliğinin şifalı bitki yetiştiriciliği ile sinerjisinden yararlanıyoruz. Yaklaşık on hektar alanda en yüksek farmasötik kalite değerlerine ulaşan papatya yetiştiriyoruz. Ayrıca son birkaç günde nane ve melisa da ektik” diye özetledi Horáček.


“Şu anda elmalar için orijinal kurutma fırınını şifalı bitkiler için de kullanıyoruz. Geçen yıl burada yaklaşık 4 ton ot kurutmuştuk, bu yıl bu miktarı yaklaşık üçte bir oranında artırmak istiyoruz” diye hesapladı.


Şirket, bitki hasadını desteklemek için, bitkilerin hasattan sonra daha hızlı ve daha kolay yenilenebilmesini ve böylece bir sezonda birden fazla meyve vermesini sağlayan bir sulama sistemi kullanıyor.


Gelecekte Kofola, öncelikle perakende zincirlerinde satılan gelecek vaat eden meyve bahçesi çeşitlerinin güçlendirilmesine, ayrıca diğer meyve ağaçlarının dikilmesine ve bunlardan ürünlerin üretimine ve satışına odaklanmak istiyor.


Kofoly sözcüsü Jana Ptačinská Jirátová, “Bir gün Prager'ın Libina meyve bahçelerinde elma şarabı, şurup, pişmiş çay veya belki reçel gibi ürünler bekleyebiliriz” diye ekledi.