Peynir kralı, Olomouc festivalinde patatesli kek için lor sosuyla kazandı

EnguLizyoN

New member
13 ve 14 Nisan tarihlerinde peynir spesiyaliteleri başkent Hana'yı doldurdu. “Festival, satıcı sayısı ve katılım açısından rekor oldu. 7. Olomouc Cheesecake Festivali'ne iki hafta sonu boyunca yaklaşık 23.000 ziyaretçi geldi. Olomouc belediyesi sözcüsü Radka Štědrá, cumartesi ve pazar günleri altı buçuk bin kilo lor peyniri doğrudan yerinde tükettiler veya bunları stantlardan satın aldılar” dedi.


Popüler gastronomik tatil Olomouc şehri tarafından düzenleniyor. Sözcü, “Bu yıl yedi düzineden fazla atıştırmalık satıcısına, 35'ten fazla el sanatları ürünü satıcısına, yerel mikro bira fabrikalarından biralara ve ayrıca eşlik eden bir müzik performansları programına hizmet etti” diye açıkladı.


Etkinliğin yeni bir özelliği de Horní náměstí'deki ana sahnede en iyi şefler arasındaki yemek savaşıydı. “Ziyaretçiler lor peynirinin kralına karar verdi. Spesiyalleri tattıktan sonra 1.113 bilet dağıttılar ve Asado ızgara restoranından Michal Duračka olan kazanana oy verdiler.” Štědrá dedi.


Kazanan, süzme peynir soslu ve kızarmış soğanlı patatesli krep pişirdi. Bu yemeği hem yarışma sırasında sahnede hem de daha sonra halkın da tadabileceği stantta hazırladı.


“Bu alanın ustalarından muhteşem bir yemek gösterisiydi. Olomouc belediyesinin kültür ve turizm dairesi başkanı Karin Vykydalová, “Cheesecake'in ilk kralı olarak taç giymeye karar veren halktan büyük tepkiyle karşılandı” dedi.


Lor için dolaşıyor



İnsanlar geleneksel çelenklerden ve çarklardan aromalı parçalara, burger ve tatlı gibi lor spesiyalitelerine kadar peynir lezzetlerinin tadını çıkardılar.


“İnsanlar sadece klasik tekerlekli lorları değil, aynı zamanda çeşitli şekil ve tatlara dönüştürülmüş lorları da sevdiler. Olomouc peyniri lorları, gastronomi kültürümüzün sağlam ve hoş kokulu bir parçası olan bir lezzettir. Olomouc peynir markası altında peynir üreticisi olan AW'nin satış ve pazarlama müdürü Leoš Kalandra, “Bölgeyi ve zenginliğini ziyaretçilere damak zevklerine rağmen başarılı bir şekilde sunan Olomouc şehrine büyük bir teşekkür borçluyuz” dedi.


“Tüm Olomouc tvarůžek ve yürüyüş hayranlarını, 25 Mayıs'ta burada Loštice'de bir aydan kısa bir süre içinde gerçekleşecek olan “Loštický tvarůžek'in Arkasında Yürümek” adlı harika etkinliğe davet etmeyi çok isterim. Ayrıca Olomouc Cheesecake Müzemizde de açık olacağız, böylece ilgilenenler cheesecake'lerin tarihini yakından tanıyabilecekler” diye ekledi Kalandra.



Lor hakkında ilginç gerçekler


Olomouc tvarůžky tek orijinal Çek peyniridir ve olgunlaşan sofra peynirleri arasında sınıflandırılır. Az yağlı ekşi süzme peynirden yapılırlar ve belirgin bir tat ve tipik aroma ile karakterize edilirler. Üretimlerinde peynir mayası, boya, aroma veya stabilizatör kullanılmadığından glutensiz beslenmeye de uygundurlar.

Besin değeri nedeniyle sağlıklı yaşam tarzını benimseyenlerin en sevdiği besindir. Tam protein ve kalsiyum içerirler ve düşük yağ içeriği sayesinde enerji değeri düşüktür. 100 gram Olomouc süzme peyniri, tavuk veya hindi göğsünden daha fazla protein ve yalnızca 0,5 g yağ içerir.

Olomouc peynirleri, bu tür olgunlaşan peynirlerin karakteristik özelliği olan baharatlı bir aromaya ve olgunlaşma sırasında daha yoğun hale gelen peynirimsi altın sarısı ile turuncu arası bir renge sahiptir.

Hané'deki üretimleri 15. ve 16. yüzyılların başlarında belgelenmiştir. Olomouc peyniri lorları 1876'dan beri Loštice'de üretilmektedir. İmalat üretimi Josef Wessels ve eşi tarafından kuruldu. Mevcut şirket adı AW spol. s r.o, 1897'de Alois Wessels (kurucuların oğlu) tarafından satın alındı ve 1914'te en büyük lor peyniri üreticisi haline geldi. 1930 yılında, Karel Pivný'nin (Aloise Wessels'in damadı) önderliğinde kalıplama fabrikasının büyük bir yeniden inşası ve genişletilmesi modern bir fabrikaya dönüştürüldü.

1991 yılında peynir fabrikası, tazminat olarak asıl sahiplerinin torunlarına iade edildi. Üretimdeki teknolojik ekipmanlarda temel bir değişiklik 1997 yılında gerçekleşti. 2010 yılında Avrupa Komisyonu Olomouc tvarůžk'a korumalı bir menşe adı verdi.

2014 yılında, Çek Cumhuriyeti'nde türünün tek müzesi olan yeni Olomouc Tvarůžk Müzesi Loštice'de açıldı.