William A. Anders 90 yaşında öldü; Ayın ilk insanlı yörüngesine uçtu

PiKe

New member
Noel arifesinde, hareketleri dünya çapında milyonlarca insana yayınlanan ayın on yörüngesi sırasında üç astronot, Ay ufku üzerinde yükselen ve siyah gökyüzünde mavi bir bilye gibi görünen Dünya'nın fotoğraflarını çekti. Ancak yalnızca uzay araçlarının elektronik ve iletişim sistemlerini denetleyen Binbaşı Anders renkli filmler yaptı.

Fotoğrafı dünyayı şok etti. “Earthrise” olarak bilinen fotoğraf, 1969 tarihli bir pulda “Başlangıçta Tanrı vardı…” ifadesiyle çoğaltılmıştı. 1970 yılındaki ilk Dünya Günü için ilham kaynağı olan bu fotoğraf, Life dergisinin 2003 yılında çıkardığı “Dünyayı Değiştiren 100 Fotoğraf” kitabının kapağında yer aldı.

Binbaşı Anders'in fotoğraf çekmeye başlamasından sadece birkaç dakika önce, astronotların araçtaki kayıt cihazından gördükleri karşısında duydukları hayreti ifade ettikleri duyuldu:

Anders: Aman Tanrım! Oradaki resme bakın. Daha sonra toprak ortaya çıkıyor. Vay, bu çok hoş.

Bormann: [chuckle] Hey, sakın bunu alma, planlanmış bir şey değil.

Farklı: [laughter] Renkli filmin var mı Jim? Lütfen bana hemen boya rulosunu ver. …

Lovell: Ah dostum, bu harika.
Onlarca yıl sonra Binbaşı Anders, 2015 yılında Forbes dergisine verdiği röportajda Earthrise hakkında şunları söyledi: “Görüntü, Dünya'nın güzelliğini ve kırılganlığını gösteriyor. Çevre hareketinin başlatılmasına yardımcı oldu.”

Ancak fotoğrafın arkasındaki kişilerle ilgili kamuoyunun hafızasının bu kadar silikleşmesine şaşırdığını söyledi. “Basının ve yerel halkın bir şekilde tarihi yolculuğumuzu unutması ve 'Earthrise' imajının artık uçuşun simgesi haline gelmesi bana tuhaf geliyor” dedi. “Burada Dünya'yı keşfetmek için aya kadar yolculuk yaptık.”

Apollo 8 astronotları Noel Arifesinde televizyon yayınlarının sonunda Yaratılış Kitabının ilk pasajını okudular.