Ay’a giden yolu açan Walter Cunningham 90 yaşında öldü

PiKe

New member
NASA, Ekim 2008’de düzenlenen bir törenle Apollo 7 astronotlarının madalyalarını, hava trafik kontrolörleriyle tartışmalara rağmen görevin başarısını gerekçe göstererek Üstün Hizmet onuruna yeniden sınıflandırdı. Ancak Bay Cunningham, o sırada hayatta kalan tek mürettebat üyesiydi. 1987’de ölen Binbaşı Eisele’yi dul eşi Susan Eisele-Black temsil etti; 2007 yılında astronot Bill Anders tarafından ölen Kaptan Schirra.

Bay Kraft uzlaşmacı bir tavır aldı. Kaydedilmiş bir mesajda Bay Cunningham’a, “Size bir kez zor anlar yaşattık ama kesinlikle hayatta kaldınız ve o zamandan beri çok iyi iş çıkardınız” dedi. “Tek başına iyi iş çıkardın, NASA için iyi iş çıkardın ve dürüst olmak gerekirse sana arkadaş demekten gurur duyuyorum.”

Ronnie Walter Cunningham, 16 Mart 1932’de Creston, Iowa’da beş çocuğun en büyüğü olarak dünyaya geldi. Babası Walter’ın küçük bir inşaat şirketi vardı. O gençken ailesi California, Venedik’e taşındı.

1951’de Donanmaya katıldı ve Deniz Piyadeleri jetlerini uçurdu. 1956’da aktif hizmetten emekli olduktan sonra, Los Angeles’taki California Üniversitesi’nden fizik alanında lisans ve yüksek lisans derecesi aldı. Ekim 1963’te RAND Enstitüsü’nden doktora derecesini alırken, NASA’nın üçüncü astronot grubuna atandı.

Apollo 7’den kısa bir süre sonra Bay Cunningham, Amerika’nın ilk uzay istasyonunu geliştiren Skylab programı olarak bilinen programın direktörlüğüne atandı. Astronot Pete Conrad, 1970 yılında onun yerini aldı. Bay Cunningham, Skylab’ın yaklaşan görevlerinde uçmak için bir görev bulamayınca ertesi yıl NASA’dan istifa etti.

Bay Cunningham daha sonra finans ve emlak şirketlerinde yönetici oldu. 2012’de bir grup eski astronot ve NASA çalışanına katıldı ve ajansa, insan yapımı karbondioksitin küresel ısınmaya önemli bir katkı sağladığına dair kanıtlanmamış iddiaları eleştiren bir mektup gönderdi.