MBR Explorer: BAE, asteroit kuşağını keşfetmek için uzay görevi planlıyor

PiKe

New member
Hâlâ Mars’ın yörüngesinde dönen ve onu keşfeden Hope uzay aracının başarısını temel alan Birleşik Arap Emirlikleri, Pazartesi günü iddialı bir takip görevi için planlarını duyurdu: asteroit kuşağında büyük bir tur.

Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı Başkanı Sarah al-Amiri, “Asteroid Kuşağı görevi doğru meydan okumaydı” dedi. “Bilimsel toplulukla ilgili ilginç bilim, işbirliği için iyi fırsatlar.”

Dubai hükümdarı ve Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Şeyh Muhammed bin Rashid al-Maktoum’dan sonra MBR Explorer adını taşıyan uzay aracının fırlatılmasının 2028 yılında yapılması planlanıyor. Şubat 2030’da, uzay aracı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağındaki diğer altı nesneye doğru giderken, saatte 20.000 mil hızla fırlayan dev asteroit olan 1,4 mil uzunluğundaki Westerwald’a varacak.

Misyonun baş bilim adamı Hoor al-Mazmi, “Asteroidin yüzeyine daha ayrıntılı bir şekilde bakardık” dedi. “Asteroidin iç yoğunluğunu ve yapısını da anlayabiliriz.”


Yedinci asteroit Justitia en ilgi çekici olanıdır. Justitia yaklaşık 30 mil çapında ve çok kırmızımsı, bir asteroit için alışılmadık bir renk. Aslında, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde güneşin yörüngesinde dönen Kuiper Kuşağı’ndaki küçük buz dünyalarından biri gibi.

Bu, gezegen bilim adamlarını Lady Justice’in güneş sisteminin dış alanlarından kaynaklandığını ve daha sonra dev gezegenlerin değişen yörüngeleri tarafından içeriye doğru dağıldığını ve sonunda asteroit kuşağına katıldığını tahmin etmelerine yol açtı.

Bu doğruysa, Lady Justice’i ziyaret etmek, güneş sisteminin en uzak köşelerine uzun bir yolculuk yapmak zorunda kalmadan Kuiper Kuşağı’ndan bir nesnenin yakından görülmesini sağlar.

MBR Explorer’ın Ekim 2034’te Justitia’ya birkaç yüz fit yaklaşması ve asteroidin su varlığı da dahil olmak üzere bileşimini belirlemek için en az yedi ay boyunca kameralar ve spektrometrelerle incelemesi planlanıyor. Kırmızımsı rengin, yaşamın yapı taşları olan karbon bazlı molekülleri gösterdiğine inanılıyor. Uzay aracı ayrıca küçük bir iniş aracı yerleştirecek ve Justitia’nın yüzeyine inecek.

İki tonun üzerinde bir kütleye sahip olan MBR Explorer, Emirates’in Mars’a uçan Hope uzay aracından daha büyük olacak. İlk altı asteroitin yanından geçerken, uzay aracı hızlı uçacak ve aletlerin asteroide doğrultulmasını sağlamak için hassas navigasyon gerektirecektir.


Misyonun program direktörü Mohsen al-Awadhi, “Karmaşıklık artıyor” dedi.

Ve uzay aracının, planlanmış tüm uçuşlarını tamamlaması için Mart 2028’den sonraki üç hafta içinde fırlatılması gerekiyor. O zaman fırlatılmazsa, tüm görevin muhtemelen yeni asteroit hedefleriyle yeniden planlanması gerekecek.

Şimdiye kadar NASA, Avrupa Uzay Ajansı, Çin ve Japon uzay ajansı JAXA asteroitlere robotik uzay aracı gönderdi.

Maine eyaletinden biraz daha küçük, petrol zengini bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri, uzay yolculuğuna yeni başlıyor. Yirmi yıl önce uzay programı yoktu.

Bu günlerde şirket, ülkedeki yüksek teknoloji endüstrisini güçlendirme ve petrolün daha az bol olduğu bir geleceğe hazırlanma çabasının bir parçası olarak uzayda giderek daha aktif hale geliyor. Bu, astronotların Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilmesini içerir. Sultan el Neyadişu anda yörüngede.

2009’da Emirates’in ilk uydusu DubaiSat-1 yörüngeye girdi. Güney Kore’de inşa edildi, ancak Emirlik mühendisleri esas olarak uydu üreticisinde stajyer olarak çalıştı. Dokuz yıl sonra, Dubai’deki Muhammed bin Rashid Uzay Merkezi, bir Dünya gözlem uydusu olan KhalifaSat’ı yabancı yardım almadan inşa etti.


Mars görevi için, güneş sistemine ilk girişleri olan Emirates, Colorado Üniversitesi Boulder Atmosfer ve Uzay Fiziği Laboratuvarı’ndan yine dış yardım aldı.

Hope, Temmuz 2020’de fırlatıldı ve yedi ay sonra Mars yörüngesine ulaştı. Alt atmosferdeki toz fırtınaları gibi hava olaylarının, Mars’ın ince atmosferinin uzaya kaçma hızını nasıl etkilediğini incelemeye devam ediyor. Son zamanlarda, Mars’ın iki ayından küçük olan Deimos’un yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edildi.

Emirlik uzay yetkilileri, bundan sonra nereye gidileceği konusundaki fikirleri tartıştı. Bayan al-Amiri, “Aslında, Emirates’in Mars görevinden sonra ne olacağı açısından tüm güneş sistemine baktık” dedi.

Emirates’in Mars görevinde proje yöneticisi olarak görev yapan Pete Withnell, Colorado laboratuvarının yeni asteroit görevine “daha da derinden dahil olacağını” söyledi.

Hope uzay aracını havacılık acemileri olarak inşa etmeye başlayan bazı BAE vatandaşları, şimdi asteroit görevinin liderleri arasında yer alıyor. Bunlar arasında, Mars görevinde kıdemli sistem mühendisi olarak görev yapan eski bir Emirates havayolu bakım mühendisi olan Bay al-Awadhi de var.


Bay Withnell, yeni uzay aracının Colorado’da yeniden kurulabileceğini ve diğer kuruluşların da işin içinde olduğunu söyledi. İtalyan Uzay Ajansı spektrometre araçlarından birini sağlıyor ve San Diego merkezli Malin Space Science Systems iki kamerayı kuruyor.

Ancak bu sefer Emirates’te çok daha fazlası yapılıyor. Görev için harcanan fonların yüzde ellisi ülkede harcanmalıdır.

Al-Awadhi, Mars Misyonu için “Bu, sahip olmadığımız bir gereklilikti” dedi ve ekledi, “Bu büyük bir fark.”

Bayan al-Amiri, “Yerel endüstrimizi daha da geliştirmeyi düşünüyoruz” dedi.

MBR Explorer tarafından ziyaret edilen asteroitlerin çeşitliliği, 2021’de başlatılan bir NASA görevi olan Lucy gibi diğer görevlerde ziyaret edilen benzer asteroitler ile yararlı bilimsel karşılaştırmalar sağlar.

Lucy’nin Emirates misyonundan sorumlu baş müfettişi Hal Levison, “Bence bu iyi bir görev” dedi. “NASA’nın yapmayı planlamadığı benzersiz bir şey katacak.”


Gezegen araştırmacıları, Justitia’nın gerçekten dış güneş sisteminden gelen bir istilacı olup olmadığını muhtemelen öğrenebilirler. Ancak içe doğru itildiği düşünülen diğer cisimler, Kuiper Kuşağı’ndan daha grimsi-kırmızımsı olan nesnelerdir. “Bunun yorumu, yaklaştıkça güneş ışınlarının kırmızı kumaşın bir kısmını yakmasıdır” dedi.

Bu nedenle, Kuiper Kuşağı’ndaki uzak bir nesne kadar kırmızı olan Lady Justice, bulunduğu yere göre fazla kırmızı görünüyor.

“Bizi şaşırtıyor,” dedi Dr. Levison.